Okuma yarışması çocuklar arasında yapılıyorsa yaşıtlarıyla birlikte oynanması daha uygun olur. Oyun dışında çocuğun okuduğu metin ya da kitap seçimide okumanın hızlanmasında oldukça etkilidir. Çocuklar anlayabildikleri yazıları daha hızlı okuduğundan dolayı kitaplar yaşına uygun seviyede olmalıdır.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
İlgili 28 soru bulundu
Örneğin okuyacağınız metni 1200 kelime olarak saydınız. Bunu 5 dakikada (300 saniyede) okuduğunuzu düşünelim. Bir dakikada okunan kelime sayısı, toplam sözcük sayısı/okunan süre (saniye)x60 Bu formüle uygularsak (1200/300)x60=240 çıkar. Bu ölçümde bir dakikada 240 kelime okunmuştur.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Her çocuk farklı bir yapıya sahip olduğu için, okuma düzeyleri de birbirinden farklıdır. Hepsinden aynı düzeyde başarı beklenemez. ALGILAMA GÜÇLÜĞÜ, DİKKATİ OKUNAN METNE YOĞUNLAŞTIRAMAMA, KONUŞMA BOZUKLUĞU, ÇOCUĞUN SAHİP OLDUĞU KELİME HAZİNESİNİN AZLIĞI gibi etkenler çocuğun okumasını olumsuz olarak etkiler.
Beş dil konuşan kişiler üzerinde test edilmiştir. Disleksi olan kişiler bile teknik bir metni dakikada 3.000 kelime veya dakikada 10 sayfa hızında okuyabilmektedir. Her 6 saniye bir sayfa.
İlkokul 1 sınıf 1 dakikada 50-60 kelime, 2. sınıf 1 dakikada 70-80 kelime, 3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
Bir metni okurken odaklanılan bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. “Aktif Görme Alanı” ortalama olarak 4 santimetre civarındadır. Okuma yaparken metin soldan sağa okunduğunda gözler düz bir çizgi üzerinde kaymaktadır. Bu kayma sırasında ise beyin aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırmaktadır.
Not alarak okuma tekniği, okuma sürecinde bireyi aktif kılar. Okur, metinde önemli gördüğü kısımları ya da metin hakkındaki düşüncelerini okuma sırasında not alır. Önemli bilgi, düşünce ve olayları daha sonra hatırlamak için saklamasını sağlar.
Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur.
Birçok insan ortalama dakikada 250 kelimelik bir hızla okur. Bunun anlamı bir kitap veya belgedeki ortalama bir sayfayı okumanın 1-2 dakika sürmesidir. Yine de dakikada 500 kelime hıza çıktığınızı düşünün.
Bir kitabı içten ya da dıştan okumak ikisi de yanlış yöntemlerdir. Kitap göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bu nedenle kitap okurken doğru organı kullanmak oldukça önemlidir.
Kelime kelime okumak, hızlı okunursa metnin anlaşılmayacağı önyargısı taşımak, dudak kıpırdatarak ya da içten seslendirme yaparak okumak, cümle içerisinde kelimeler arası geri dönüşler yapmak, kelime dağarcığının az olması, dikkat eksikliği gibi etmenler hızlı okumanın önündeki en büyük engellerdir.
Bunlar; okuma güçlüğü (disleksi), yazılı anlatım güçlüğü (disgrafi) ve matematik güçlüğü (diskalkuli) olarak listelenmektedir (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2014).
Kitap okudukça hızınız artacaktır. Kitap okuma hızınızı test etmek için linke bakabilirsiniz.
Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca 60-70 kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk 110-120 kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada 200'ü aşkın kelime okuyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri