Nişan yüzüğünü hem erkek tarafı hem de kız tarafı takar. Nişan merasiminde takılacak yüzükler geline ve damada karşılıklı olarak alınır. Erkek tarafı gelinin yüzüğünü alırken, kız tarafı da damadın yüzüğünü alır.
Nişan tepsisi ile getirilen kurdele ile bağlı yüzükleri, makasla kesmekle görevli olan biri olması gerekir. Bu kişinin, bunu yapmadan önce anlamlı bir konuşma yapması beklenir. Çoğunlukla, aile içinde yaşça büyük olan ve saygı duyulan bir birey tarafından söz yüzükleri kesilir.
Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
İlgili 29 soru bulundu
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Peki nişan yüzüklerini hangi taraf alır dediğini de duyar gibiyiz. Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz. Tabii, geline nişanda takılacak hediyeler de var.
İsteme merasimini atlatan çiftler için bir sonraki adım nişan merasimidir. Nişan merasiminde çiftlerin üstüne karşılıklı olarak bazı yapılacak şeyler düşer. Gelin kız tarafı olarak nişanı organize eder. Erkek tarafı yani damat nişan yüzüklerini alır.
Söz halk arasında ailelerin tanışması ve ilişkinin adının konulması olarak da bilinmektedir. Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir.
Nişan yüzükleri, çiftler tarafından ortak olarak alınabilir. Bu durum biraz adetlere göre de değişebilir. Örneğin bazı yörelere bakıldığında gelinin yüzüğünü damat alırken damadın yüzüğünü ise gelin alır.
Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır. Söz yüzüğü alımında kimi zaman alyans modellerine yer verilirken kimi zaman ise tek taş yüzükler tercih edilebiliyor.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır. Hatta damadın giyeceği kıyafet de gelin ve ailesi tarafından alınır.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir.
tek taş pırlanta o düğün öncesi evlenme teklifi yapılırken erkeğin bir jestidir.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Nişanda müstakbel gelinin giyeceği elbise, ayakkabı ve aksesuarları erkek tarafı karşılar. Aynı şekilde geline takılacak nişan yüzüğü de damat tarafından satın alınır. Ek olarak nişanda geline takılacak takıları da unutmamak lazım.
Damat nişanda geline ne takar diyecek olursanız buna cevabımız şık bir set olabilir. Ya da gelinin çok beğendiği ve istediği farklı bir takı da nişan hediyesi olarak verilebilir. Damada ise gelin gelenekler gereği saat takabilir. Bu saat çok pahalı olmak zorunda olmamakla beraber kalitesiz de olmamalıdır.
Kurdeleyi kız tarafından yaşı büyük olan kişi kesebilir. Fakat bu mecburi değildir. Erkek tarafından bir büyüğün de kesmesi anormal karşılanmaz. Burada esas nokta çiftlerin kendi arasında bunu kararlaştırabilmesidir.
🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."
Alyans Hangi Ele Takılmalıdır? Evlenen çiftler evli bulunduğu sürece yüzük takarlar. Bu yüzük hem erkek hem kadın için sol elin yüzük parmağına takılmaktadır.
Nişan merasimi genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Bu yüzden nişanı kim yapar sorunun cevabı “kız tarafı yapar” olarak verilebilir. Fakat her yörenin âdeti farklıdır. Bununla beraber günümüzde nişanın gelinle damat tarafından ortak bir şekilde organize edildiğini de oldukça sık görüyoruz.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
NİŞANIN VE DÜĞÜNÜN MALİYETİ ORTALAMA 250 BİN LİRA
Nişan ve düğün masrafları ortalama 250 bin TL tutuyor. Nişan elbisesi fiyatları 3 bin TL ile 15 bin TL arasında tutuyor. Gelinliklerin kirası ise 6 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor.
- Nişan sırasında, nişan yüzüklerini genelde erkeğin yüzüğünü kız, kızın yüzüğünü ise erkek alır. - Nişan alışverişi sırasında kız tarafının bohçalık eşyalarını ve nişan kıyafeti, ayakkabı ve gidilecekse kuaför masraflarını erkek tarafı karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri