Ağız temizliğini tam anlamıyla sağlanabilmesi için dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve aynı zamanda dil temizliği yapılması şarttır. Bu sayede zararlı olan bakteriler etkili bir şekilde ağızdan uzaklaştırılabilmektedir.
Dil temizliği yapmak, bakteriler nedeniyle dilinizin üzerinde oluşan biyofilm tabakasından da kurtulmanıza yardımcı olur. Biyofilm tabakası, hücrelerin bulundukları yüzeye yapıştıkları bir mikroorganizma kümesidir. Dilinizin, yemeklerin tadına tam olarak varmasını ve tadını çıkarmasını da engeller.
Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir.
Dil Temizlemek İçin Uygun Zaman
Çünkü uzun açlık zamanlarında bakteriler dil üzerinde birikecektir. Temizleme aparatı kullanabilirsiniz. Bu aparatı dilin arka tarafına kadar getirin ancak kusma refleksi olabilir dikkat etmek gerekir. Orta kısmından başlayarak çok bastırmadan temizleme işlemini yapın.
Dil temizliği de diş fırçalamak kadar önemlidir. Ancak birçok kişi tarafından ihmal edilmekte ve gerekliliği bilinmemektedir. Dil düzenli olarak temizlenmezse bazı sağlık sorunlarına neden olur. Dilin temizlenmemesi dilde biriken bakterilerin ağızdan atılmamasına ve bakterilerin zamanla çoğalmasına neden olur.
İlgili 38 soru bulundu
Dilde biriken bakteriler plak oluşumuna neden olabilmektedir. Dolayısıyla dil hijyenine dikkat ederek plak oluşumu önlenebilmektedir. Dil temizliği düzenli olarak yapıldığında ağız ve diş hijyeni tam olarak sağlanabilmektedir. Bu sayede sağlıklı ve uzun ömürlü dişlere sahip olabilirsiniz.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Dil kazıyıcı yöntemi işe yaramazsa, dilin yüzeyini temizlemek için diş ipi kullanabilirsiniz. Temiz bir bezle de temizleyebilirsiniz. Yumuşak, temiz bir bezi ılık suyla ıslatın. Bezi parmağınızın etrafına sarın ve kalıntıları çıkarmak hafifçe ovalayın.
Dil temizleme spatulası yerine diş fırçası da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar diş fırçası ve dil spatulası arasında dil temizliği performansı açısından büyük bir fark olmadığını göstermiştir.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Asimilasyon (ölüm) süreci içine giren bir dil, önlem alınmadığı takdirde yok olur. Anadilini yitiren ana (büyük) kitle, kendinden ayrı ya da ana kitleden kopuk olarak başka yerlerde ve izole biçimde henüz anadilini konuşmakta olan küçük kalıntı grupları da temas kurması halinde olumsuz anlamda etkileyebilir.
DİL KENDİSİNİ 10 GÜNDE YENİLİYOR
Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Ateşli hastalıklar ve mayan enfeksiyonu da dilin beyazlamasına neden olmaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, alkol tüketimi ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de dilin beyaz renk olmasına neden olur. Dil renginin beyazlamasının önüne geçilmesi için Hindistan cevizi yağı kullanılır.
DİL 10 GÜN
Tat moleküllerini sinirler yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor ve bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Üyesi Bahar Kayahan Sirkeci, “B12, D ve folik asit gibi vitaminlerin eksikliği, bağışıklık sistemini bozan ek hastalıkların varlığı ve ağız hijyeni bozukluğu pamukçuk enfeksiyonu görülme sıklığını artırıyor. Pamukçuk dilde beyazlığa neden oluyor” dedi.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Hem dil temizleme aparatı hem de diş fırçası dildeki bakterileri yok edebilir, ancak çoğu çalışma dil temizleyicileri kullanmanın diş fırçası kullanmaktan daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Dilde pas olmasına neden olan diğer hastalıklar, hormon bozuklukları, vitamin yetersizliği, menopoz sonrası eklemlerde zayıflama, kalbin sağ toplar damarında zafiyet, varis ve basur gibi damar hastalıklarıdır.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri