Gelin adayı ile birlikte yanında yer alan arkadaşları mutfakta Türk kahvesi yapmaya başlar. Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar. Ardından gelin ve ailesi tarafından hazırlanan yiyecek ve atıştırmalıklar misafirlere ikram edilir. Ev sahipleri ve misafirler arasında kurulan koyu sohbet devam ederken gelin adayı herkese kahve ikram eder.
Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir. Fakat aileler kendi aralarında konuşup hangi yüzüğün kim tarafından alınacağına ya da ortak bir şekilde yüzüklerin alınması gerektiğine karar verebilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Kahve ikramının ardından kız isteme konuşması yapılır ve aileler çiftin evliliklerini onayladıklarını ilan ederler. Gelin ve damat adayı büyüklerin ellerini öptükten sonra yüzükler takılır. Aile büyüklerinden takı takacak olanlar varsa onlar da merasime katılır. Sonrasında da söz töreni ikramlarla devam eder.
Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır. İlk olarak damat adayı çiçek ve çikolata almaktadır.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Açıklama: Kızın beğenilmesi kesinleşince anası oğluna: ''Falanca kızı begendik, sana isteyeceğiz, sen ne dersin? ''diye sorar, Oğlan da: ''Siz beğendiyseniz olur'' diyerek kabullenir.
Arzu edilirse çay ve çay yanı ikramlar yapılır. Kız isteme ve söz merasimi; Genelde bu merasim daha geniş çaplıdır ve organizasyon kız tarafına bırakılır. Erkek tarafı takı takacaksa onları alır, kızın kıyafet alışverişi yapılır.
Misafirlerin karşılanması, yemek ikramı, söz ile birlikte olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi, kahve ikramı gibi anlar, ortalama 2-3 saat sürüyor.
Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir. Söz tepsisi zarafeti ve güzelliğiyle göz alıcı bir görünüm sunarken üzerinde yer alan objeler açısından ise oldukça sade ve işlevseldir.
Nişan tepsisi ile getirilen kurdele ile bağlı yüzükleri, makasla kesmekle görevli olan biri olması gerekir. Bu kişinin, bunu yapmadan önce anlamlı bir konuşma yapması beklenir. Çoğunlukla, aile içinde yaşça büyük olan ve saygı duyulan bir birey tarafından söz yüzükleri kesilir.
Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.
Damat adayı ve ailesi, kız istemeye; gelin için ve isteğe bağlı olarak aile bireyleri için hazırlanmış küçük hediyelerden oluşan bohçalar, kaliteli bir çiçek, çikolata aranjmanı ve kolonya ile gitmelidir. Misafirler oturduktan bir süre sonra kolonya ve çikolatalar evde bulunan herkese ikram edilir.
Gelin adayı damat adayının gerçekten sevip sevmediğini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiş. Eğer damat adayı, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılayamayacağı anlamına gelirmiş ve ayıp sayılırmış.
Damat bohçasının içine konulan şeyler değişiklik gösterebilir. Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
nişan veya söz merasimlerinde, çiftin parmaklarındaki yüzüklere bağlı olan kırmızı kurdeleyi kesmekle yükümlü olan yetkilinin bahşiş koparmak için söylediği söz. damadı yolmak için pusuya yatmış fırsat düşkünlerinin bitmek bilmeyen numaralarından bir diğeri.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Nişan harcamaları geleneksel olarak kız tarafına aittir. Nişan töreninin gerçekleşeceği salon, ikramlıklar ve benzeri harcamalar gelinin ailesi tarafından karşılanır. Aynı şekilde damadın giyeceği takım ve tercihe göre damada takılacak saat de nişanda kız tarafına düşen harcamalar arasındadır.
1. söz yüzüğü takılır. bir de kolye gibi bileklik gibi bir hediye veriliyor. söz haricinde ilerleyen günlerde nişan töreni yapılmayacaksa nişanda takılacak takıları burda takabilirsiniz.
Söz kesme, söz mendili, mendil günü: Mendil gününde oğlan tarafının akrabaları toplanır, kız tarafına mendil almaya gidilir. Kız tarafında da toplanılır, gelen konuklar karşılanır, ağırlanır. Yemek yenilip eğlenildikten sonra, oğlan babası şu bizim emaneti verinde gidelim” der.
Evde nişan organizasyonu, aile arasında, tercih edildiği için ve ortam küçük olduğu için nişan töreninde öncelikle evin kaç kişi davet edileceğini planlamanız gerekiyor. Genelde evde yapılan söz veya nişan törenlerine 20 kişi maksimum 30 kişi davet edilmektedir.
Çok heyecanlı olacağınız ve bolca hareket edeceğiniz bu gecede ayakkabı tercihiniz çok önemli, eğer yüksek topukla kendinizi rahat hissetmiyorsanız, daha alçak bir topuklu tercih edin. Evde olacak bu törende rahat yürümek için çok ince olmayan topuklar tercih etmek de işinizi kolaylaştıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri