Eğer kötü bir tepki verirse, kahveyi beğenmediğini belli ederse damat için pek hoş dakikalar yaşanmayacak demektir. Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Görücü usulü evliliklerin revaçta olduğu zamanlardan bugünlere dek anlatılana göre, çok eski dönemlerde evliliğe doğru adım atan kadın ve erkek birbirlerini ilk kez isteme töreninde görmektedir. Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir.
Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar.
Istemede çikolata ne zaman verilir? Gondol sunum eşliğinde hazırlanan şekerleme ve çikolatalar, kız istemeye gidildiğinde salona konuyor ve merasim bittikten sonra tüm davetlilere ikram ediliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Nişanda müstakbel gelinin giyeceği elbise, ayakkabı ve aksesuarları erkek tarafı karşılar. Aynı şekilde geline takılacak nişan yüzüğü de damat tarafından satın alınır. Ek olarak nişanda geline takılacak takıları da unutmamak lazım.
İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir.
Erkek tarafı nişanda genellikle geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen davetlilerin nişanda takı takıp takmayacağı ise aileler tarafından karar alınıp belirlenir. Geline set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik hediye olarak verilebilir.
Bazı nişan törenlerinde gelin adayına sadece nişan yüzüğü ile beraber 1 tane bilezik ya da künye takılmaktadır. Güneydoğuda ise sözlerde, nişanlarda veya düğünlerde geline kilosu kadar altın bile takılabiliyor. Genelleme yapmak gerekirse nişanda geline birkaç adet bilezik ya da takı seti takılmaktadır.
Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır. Kız isteme merasimi ise kahveler içildikten sonra aile büyükleri tarafından başlatılır.
Etiyopya yöresinde Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin bir meyveyi yiyip çocuklar gibi çok enerjik davrandığını fark etti. Uyarıcı bir özelliği olan kahve çekirdekleri böylelikle keşfedildi. Çoban bu meyveyi bir keşişe anlatıyor. Keşiş de ilk defa çekirdeği alıyor ve öğütüp sıcak su ile karıştırıyor.
Kız istemede ikramlar çok abartılmadan genelde servis tabağı hazırlanarak yapılır. Beni istemeye geldiklerinde biz çay ile birlikte bir servis tabağına 4 yaprak sarma, 1 dilim börek, 3 tane mercimek köftesi, 3 kaşık patates salatası, 1 tane ev poğaçası koyduk, aşırı doldu.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Evlilik teklifi yapan erkeklerin, ilk olarak tektaş yüzük alması gerekir. Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir.
22 gram bilezik olarak tasarlanan hasırlı, burma, kelepçe, Trabzon set gibi ürün çeşitleri genel olarak düğün, kına, nişan, söz gibi organizasyonlarda tercih edilir.
- Kuaför ve güzellik salonu masraflarını erkek tarafı karşılar. (gelin ve geline yakın bir kişinin saç ve güzellik masrafını karşılar.)
Gelini arabadan kayın peder ve damat indirir.
Gelin tarafı ve erkek tarafı birbirlerini şöyle bir süzer, gelin hemen kahveyi hazırlarmış. Gelinin ilk kez gördüğü damat adayını beğenip beğenmediği de burada ortaya çıkarmış. Çünkü gelin hanım eğer damat kardeşimizi beğenirse kahvesini şekerli yaparmış.
Orta: Hayattan keyif almayı severler, rahat ve sosyal insanlardır. Kahvemde biraz şeker hayatımda da biraz mutluluk hesabındadırlar. Şekerli: Ya şekere meraklılar ya da bir çocuk özelliklerine sahiplerdir. Enerjik ve güler yüzlü insanlardır.
Bu sırada, kız tarafının önceden hazırlayıp süslediği söz tepsisi (tercihen gümüş) ya da söz yastığı üzerinde yüzükler gelir. Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Bu doğrulardan bir tanesi söz merasiminde gelinin giyeceği elbiseyi erkek tarafının alması gerektiğidir. Ancak günümüz şartlarında bu durum farklılıklar gösterebilir. Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır.
Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri