Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Nişanda damat geline takı takar. Günümüzde geline en çok takılan nişan takısı set olmaktadır. Elbette kız tarafı da nişanda damada takı takar mı diye sorulabilir. Bu soruya cevabımız, evet.
Mutlaka takı takılması gerekir. Elbette bu adetlerden kendini soyutlayan kişiler de söz konusudur. Böyle bir durumda takı takmak zorunluluk olmaktan çıkar. Takı takacak kişiler nişanda ne takılır sorunu çok fazla kafasına takabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Türk adetlerine göre nişana gelen davetlilerin gelin adayına bir şey takması pek yaygın değildir. Ancak, nişan törenleri akraba ağırlıklı olduğu için illaki takı takmak isteyenler olacaktır. Nişan töreninde asıl takılar; gelin ve damat adaylarının aileleri tarafından takılmaktadır.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir.
Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur. Ancak gelin adayının nişan elbisesinin, ayakkabılarının ve kuaför masrafının erkek tarafının karşılaması daha uygundur. Bu gelenek birçok aile tarafından kabul görülse de bazı çiftler masrafları ortak olarak karşılamayı daha uygun bulabilir.
Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
Taraflar veya tarafların anne – babası veya onlar gibi hareket eden kişilerin takmış olduğu takılar; kime takıldıysa onun olur. Örneğin erkeğe takılan yüzük, saat gibi takılar erkeğin; kadına takılan yüzük, kolye, bilezik gibi takılar da kadının olur.
Söz ve nişanı birlikte yapacaksanız, söz kesiminde geline takılacak takı seti veya bilezikler, damada takılacak altın veya altın saat de nişan töreninde takılabilir. Nişan töreninde giyilecek kıyafetlere gelirsek, gelinin nişan elbisesini erkek tarafı alırken, damadın takım elbisesini kız tarafı alır.
Nişan harcamaları geleneksel olarak kız tarafına aittir. Nişan töreninin gerçekleşeceği salon, ikramlıklar ve benzeri harcamalar gelinin ailesi tarafından karşılanır. Aynı şekilde damadın giyeceği takım ve tercihe göre damada takılacak saat de nişanda kız tarafına düşen harcamalar arasındadır.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Bu kapsamda yapılan uygulama, "gelinin tanıdıkları geline, damadın tanıdıkları ise damada takı takar" şeklindedir. Ayrıca gelinin damada, gelinin ailesinin de damada takı taktığına da şahit olursunuz. Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir.
Erkeğe takılan ziynet eşyalarının sadece 'kadına özgü' olanları kadına ait sayılacak. 'Kadına özgü' olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın, gram altın vs. veya takılan paralar 'erkeğe' ait olacaktır.
Söz merasimlerinde genelde erkek tarafı kız istemede geline takı seti takar. İstenirse takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik de takabilir. Kız tarafı da dilerse damada ya da kızlarına hediye olarak takı takabilir. Sözde takı merasimi birinci derece aile üyeleri tarafından yapılır.
- Kuaför ve güzellik salonu masraflarını erkek tarafı karşılar.
Erkek tarafı yani damat nişan yüzüklerini alır. Bu durum bazı yörelerde değişebilir. Bazı kesimlerde kız tarafı damadın yüzüğünü alır.
Öncelikle bir buket çiçek, çikolata ya da tatlı, söz yüzükleri ve aynı zamanda geline hediye edilecek bir takı seti de gerekiyor. Çikolatayı gümüş bir gondol veya tepside sunmak oldukça hoş olabilir. Gelin bohçası da oldukça güzel geleneklerimizden biri.
Sorunun cevabı her ne kadar çok açık olsa ada yani düğünde takılıyor olsa da yalnızca düğün için kullanılacak bir aksesuar değildir. Bu nedenle satın aldığınız ya da eşinizin size alacağı saati yalnızca düğünde değil daha sonrasında da uzun yıllar takacaksınız.
Evlilik süreci detaylar, gelenekler, ailelerin istekleri derken bazen yorucu bir hal alabilmektedir, sizlerle nişanda geline ne takılır sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Nişanda geline damat tarafının takı seti ya da 2 3 tane bilezik takmaları gerekmektedir.
Eğer damada takı takılacaksa ve ne takılması gerektiği bilinmiyorsa imkanlar dahilinde her şey takılabilir diyebiliriz. Örneğin damada çeyrek altın takmak oldukça şık bir hareket olacaktır. Veyahut çeyrek altın pahalı geliyorsa ya da çok yakın değilseniz gram altın da damada hediye olarak verilebilir.
Açıkçası nişan töreninde davetlilerin herhangi bir takı takması mecburi değildir. Tören sırasında daha çok para takılır ve takı takma işlemi düğüne saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri