Nişanlılık ilişkisi, nişanlanma sözleşmesi ile başlar ve tabii olarak evlenme ile son bulur; fakat, karşılıklı anlaşma ile veya tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilebileceği gibi, nişanlılardan birinin ölümü, ayırdetme gücünü sürekli olarak kaybetmesi veya sürekli olarak haklı bir sebebin ortaya çıkması ile de, ...
II-) Türk Kanunu Medenîsi:
Nişanlanma, evlenmek vadiyle1 olur. Nişanlanma, kanuni mümessilleri tarafından muvafakat edilmedikçe küçük veya mahcuru ilzam etmez.
Bunun dışında zaten bireyler birbirlerini henüz eş olabilme noktasında benimseyememişlerse nişanlılık süreci başlatılmamalıdır. Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir.
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.
Nişan; evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeğin aileleri ile yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine dair bir çeşit söz vermedir. Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK"nın 118'inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Nişanlılık süresiyle ilgili olarak İslam hukukunda ve geleneklerimiz- de tespit edilmiş sabit bir süre mevcut değildir. Bu süre birkaç gün ile sınırlı olabileceği gibi uzun yılları da içine alabilir.
Yani herhangi bir nişan töreni olmasına gerek bulunmadığı gibi nişanlanma iradesini beyan eden kişiler dışında birilerinin de bulunması gerekmemektedir. İrade açıklaması yeterlidir. Örneğin, Deniz kenarında kız arkadaşına evlenme teklif eden gencin bu teklifini diğerinin kabul etmesi halinde nişanlanma ortaya çıkar.
Araştırmamıza göre, nişanlanmanın şekle tabi olmadığını ancak sosyal medya üzerinden arkadaşlarınız goygoy yapmak için yüzük göndermekle de gerçekleşmeyeceğini söyleyebiliriz.
Bu nişan Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilir.
Değerli kardeşimiz, Nikah yapmadan kız arkadaşınızla, nişanlınızla, sevişmeniz, öpüşmeniz günahtır. "(Ben) kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (Neseî, Bîyat, 18; İbni Mâce, Cihad: 43).
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
4. Bozucu Şartın Gerçekleşmesi: Bozucu şart gerçekleşirse nişanlılık ilişkisi kendiliğinden sona erer. Örneğin; nişanlı kadının hastalığının iyileşmeyeceğinin anlaşılması durumunda nişanın bozulacağının kararlaştırılması bozucu şarta örnektir.
Nişan bozulursa takılar kimde kalır? Nişanın bozulması halinde nişan yüzüğü hariç diğer değerli takıların iadesi, hediye eden nişanlı, onun ana babası ya da onlar gibi davranan tarafından talep edilebilir.
Olağanın üstünde takılan takılar her halükarda karşı taraftan geri istenebilecektir. Olağanın üstünde takılan takıları iadesi için karşı tarafın kusurlu olması şartı aranmaz. Fakat karşı taraf; nişanın bozulmasına kusurlu olarak sebebiyet verdi ise takılan takılar dışında maddi tazminat da istenebilecektir.
Nişanlıya evlilik teklifi düğün öncesi, isteme, söz ve nişan adımlarından sonra yaptığı evlilik teklifidir. Her ne kadar teklifin, tüm bu süreçlerden önce olması gerektiği gibi bir kanı olsa da bu çiftlerin arasındaki ilişkiye ve isteklere bağlıdır.
Kız İsteme Ve Söz Kesme Töreni
Evlilik süreci içine girdiğiniz bu zamanda evlenme teklifinden sonra sevgilinizin ailesi ile tanışma aşaması vardır. Daha sonra ise ilk olarak kız isteme gecesi vardır.
Nişanlanma Şarta Ya Da Süreye Bağlanabilir Mi? Nişanlılığın geciktirici ya da bozucu bir şarta bağlanması emredici hukuk kurallarına, ahlak ve adaba aykırılık teşkil etmez. Fakat şart emredici hukuk kurallarına, ahlak ve adaba aykırıysa şart geçerli olmaz.
Tam ehliyetsizlerin ise, temyiz kudretine sahip olmadıklarından nişanlanmaları mümkün değildir. Buna bir diğer engel ise evlenmenin TMK m.125 gereğince imkânsız olmasıdır. Bunların yasal temsilcileri aracılığıyla da nişanlanmaları mümkün olmaz.
Bu sebeple nişanlanma iradesi sözlü veya yazılı olabileceği gibi, açık veya zımni olarak da ortaya konulabilir. Söz gelimi taraflardan birisinin diğerine evlilik teklifinde bulunması ve teklif alanın bu teklifi kabul etmesi sonrasında taraflar arasında nişanlılık ilişkisi kurulmuş olur.
Bir görüşe göre, nişanlanma, ileride, asıl sözleşme olan evlenmenin yapılması borcunu doğuran bir ön sözleşmedir (BK.m.22) . Nişanlanma “bir evlenme vaadidir” .
Fakat nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam'ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir (Tirmizi, Fiten 7; Ahmed b.
Nişanlıların evlilik öncesi yanlarında anne, baba, kardeş veya amca, hala gibi bir yakınları olmaksızın gezmeleri caiz değildir. İslami olmayan bu tür beraberlikler fayda sağlamaz.
Dinî müsaade bir defalık görüşme için vardır.
Üç-beş defa görüşme hem ciddiyetten uzaktır, hem de kurulacak ailenin sağlığı açısından bir faydası yoktur. Nikâha kadar bundan sonraki görüşmelerde, herhangi yabancı bir kadına bakmada olduğu gibi, şehevî bir duygu taşımamak kaydıyla bakmakta bir mahzurun olmadığı açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri