Nişasta soğuk suda erimez, fakat ısıtıldığında su alarak şişer ve belli bir sıcaklıktan sonra jelleşmeye başlar.
Ne kadar pişerse akrilamid o kadar fazla
Çok uzun süre boyunca yüksek sıcaklıkta kavrulan, kızartılan ya da ızgarası yapılan nişastalı gıdalarda akrilamid adı verilen kimyasal bir madde ortaya çıkıyor. Birçok farklı gıda maddesinde bulunan akrilamid , pişirme sürecinde doğal olarak ortaya çıkan bir yan ürün.
İnanlar, "Karbonhidrat dediğimiz şeyler aslında içerisinde karbon bulunduran bileşenlerdir ve karbon bulunduran bütün bileşenler yanıcıdır. Gıda olarak bahsediyorum undur, şekerdir, nişastadır bunlar yanıcı özellik gösterirler.
Yüksek amilozlu (% 55 veya daha yüksek oranda) nişastalar pişmeye karşı dirençlidirler, 100-160°C arasındaki sıcaklıklar gereklidir.
Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler.
İlgili 36 soru bulundu
Nişasta granülleri temel olarak glikoz polimeri olan amiloz ve amilopektinden meydana gelir, fakat yapısında az miktarda fosfat ve lipid de içerir.
Oobleck ismi ABD'li çocuk kitabı yazarı Theodor Seuss Geise'in Bartholomew and the Oobleck isimli kitabında oobleck adını verdiği yapışkan, yeşil bir maddeden geliyor. Oobleck nişasta ile suyun karıştırılmasıyla elde edilir. Bir katı ile sıvının karışımı olan oobleck çok sık karşılaşmadığımız bir özelliğe sahiptir.
Pişirilmiş ya da ezilerek püre haline getirilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve tane olarak yenilen besinlere göre daha kolay sindirilirler. Örneğin; patates nişastası çiğken sindirilemez durumdayken pişirildiğinde hızla sindirilebilir hale geçer, soğutulduktan sonra yenildiğinde ise sindirimi daha yavaştır.
Araştırmalar, dirençli nişastanın kilo vermeye yardımcı olabileceğini ve kalp sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca kan şekeri yönetimini, insülin duyarlılığını ve sindirim sağlığını iyileştirebilir.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir. Nişasta ile yapılan unlu mamullerin kalori miktarı yüksek olduğu için, aşırı tüketimde kalp ve damar hastalığı oluşturabilir.
Nişastanın yapımı oldukça zahmetli ve oldukça zor bir işlem olarak bilinmektedir. İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir. Yıkana buğdaylar kazanlarda kaynatılarak bir miktar güneş altında bekletilir.
Nişastayı doğrudan tatlıya ekleyecekseniz tamamen dibe çökmesini de bekleyebilirsiniz. Dibe çöktükten sonra dikkatlice karıştırarak açabilirsiniz. Nişastanın topaklanmasını önlemek için, sıvı malzemelerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına özen gösterin. Nişastayı her zaman azar azar olacak şekilde ilave edin.
3 yemek kaşığı buğday nişastasını bir kase içinde yarım çay bardağı süt ile eritin. Toz şeker ve sütü tencereye alın ve karıştırarak orta ateşte kaynatın. Kaynayan karışıma erittiğiniz nişastayı ekleyin ve kıvam alıncaya kadar orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar. Homojen bir görünüm elde eder ancak özellikle kurabiyelerde kum gibi denilen o kıvamı sağlayan malzemedir.
Nişastanın varlığını anlamak için, toz halindeki malzemeleri deney tüplerine koyun, üzerine biraz su ekleyin ve birkaç damla Lugol solüsyonu koyun. Eğer yiyeceğin içinde nişasta varsa, maddenin rengi koyulaşacak, koyu mavi, mor ya da siyaha dönüşecek.
Nişasta beyaz renkli, kokusuz, lezzetsiz bir maddedir. Mısır, arpa, buğday, patates gibi besinlerde bulunur. Mısır, patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden izole edilen nişastadan elde edilen ve temel olarak glukoz ve/ veya fruktoz içeren şekerlerdir.
- Nişasta kişilerde açlığı bastırır. - Kalp ile kol ve bacaklara daha çok kan taşımasını sağlar. - Bağırsakların doğru bir şekilde dizilmesine yardımcı olur.
Bu zamana kadar buğday nişastasının bilinen yan etkisi vücutta şekerin fazla depolanması ve kilo alımının gerçekleşmesidir. İnsülin direncini artırarak şeker hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Dengeli tüketimde ise bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz.
Mısır nişastası, sağlıklı cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik etmeye ve cildin sağlıklı işleyişini sürdürmeye yardımcı olan A, B1, B2, C Vitamini ve çinko, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir.
Pirinç Nişastası: Nişasta çeşitleri arasında en beyaz renkli olandır. Genellikle soslara kıvam vermek, bebek maması hazırlamak için kullanılır.
Nişasta besin olmasının yanı sıra çeşitli endüstri dallarında kullanılır (tekstil, yapıştırıcı yapımı, temizlik maddeleri gibi).Nişasta granülleri soğuk suda çözünmez, bir nişasta süspansiyonu ısıtılırsa su çeker, moleküller şişer, hacim zamanla başlangıç değerinin birkaç yüz katına çıkabilir.
Evde herhangi bir bilim faaliyeti yaparken dikkatli olunmalıdır. Oobleck toksik değildir fakat tadına bakmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri