(Relative price) Bir mal ya da mal ve hizmet grubunun fiyatlarının, bir başka mal ya da mal ve hizmet grubu fiyatlarına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Nispi fiyat, mal ve hizmetlerin birbirleri karşısındaki durumunu belirler.
Herhangi iki mal fiyatının birbirine oranıdır, örnek olarak X ve Y malları ele alınıp, X malının fiyatı Y malının fiyatının üç katıdır denildiğinde X malının nisbi fiyat ortaya çıkar.
nispi artı değer, artı emek zamanını uzatmak için, gerekli emek zamanının kısaltılmasıdır. yani işgünü aynı kalırken, artı emek zamanını uzatmak istiyoruz. bu halde gerekli emek zamanı kısaltılırsa, artı emek zamanı uzatılmış olur. gerekli emek zamanını kısaltarak, artı emek zamanını uzatmaya nispi artı değer diyoruz.
Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.
Arapça kökenli bir sözcük olan nispi, nispet kelimesinden türetilmiştir. Nispet oran ve uyum anlamına gelirken nispi sözcüğü göreceli demektir. Kişiden kişiye göre değişen, matematiksel ve bilimsel bir kesinliği bulunmayan tüm olgular nispi olarak nitelendirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Nisbî haklar ise bir hukukî ilişki çerçevesinde yalnızca o ilişkinin taraflarından biri olan kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilecek haklardır. Yapılan bir borç sözleşmesi sonucu borçlu olan kişiden alacaklı olan kişinin alacağını talep edebilmesi anlamına gelen alacak hakkı buna örnektir.
Bir kişinin şahsı üzerinde sahip olduğu mutlak haklara kişilik hakkı denir. Bir kişinin başkası üzerinde sahip olduğu mutlak haklar ise velayet ve vesayet hakkıdır. Yalnızca belirli bir kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklara nispi haklar denir. Nispi haklara aynı zamanda kişisel haklar da denilmektedir.
Nispi metoda göre; satış tarihi itibariyle satılanın, ayıpsız ve ayıplı değerleri arasındaki oranın, satış bedeline yansıma miktarı belirlenmektedir.
Nispi vergi, verginin kanunda matrah olarak tayin edilen tutarın belli biri oranı şeklinde alınan vergidir. Örneğin, kurum kazancı üzerinden %20 oranında vergilendirme yapıldığında burada nispi vergileme söz konusudur. ÖTV'nin kanunla belirlenen oranlar üzerinden hesaplanması durumunda da nispi vergi söz konusu olur.
Damga vergisi maktu ve nispi şeklinde ödenebilir. Maktu sözleşmede değerin belirtilmediği durumlarda ödenen standart vergidir. Sözleşmede değer belirtilmiş ise nispi olarak ödeme yapılabilir. Nispi sözleşmede belirtilen değere göre hesaplanan damga vergisidir.
Kapitalist sistemde üretim sonucu elde edilen gelirin, ürünün maliyetinden fazla olması gerekir ve bunun sonucunda artı değer oluşur. Artı değer işçinin kendi değerini yeniden üretmesi sonucu oluşabilirken, ürünün pazarda belli bir kâr marjı ile satılmasıyla da oluşabilir.
Marx'ın teorisinde kârın, rant ve faizin kaynağı çok açık biçimde artı değerdir. “Artı-değere, yani metaların toplam değerlerinin içinde artı-emeğin, yani işçinin ödenmemiş emeğinin gerçekleşmemiş bulunduğu bölümüne kâr adını veriyorum.” (Marx, 1992: 51).
Artı-değer kavramı Karl Marx'tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Genel anlamda, gerekli-zorunlu olandan daha fazlasının üretilmesi anlamındadır. Klasik iktisatçılar olarak bilinen Adam Smith ve David Ricardo gibi isimlerde bu kavramın kullanımda olduğu görülür.
bir malın öteki mal cinsinden fiyatıdır. örneğin 1 armut=2 elma gibi.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Mutlak değer denklemleri, değişkeni bir mutlak değer işleci içinde bulunduğu denklemlerdir, örneğin |x-5|=9. Buradaki zorluk, bir sayının mutlak değerinin sayının işaretine bağlı olmasıdır: sayı pozitifse, mutlak değer pozitiftir, sayıya eşittir: |9|=9. Sayı negatifse, mutlak değeri sayının tersidir: |-9|=9.
Maktu vergi, mal veya hizmetin değerini dikkate almadan konan parasal, sabit vergi; nispi (oransal) vergi ise değerin belli bir yüzde oranı esas alınarak konan, yani değişken bir vergidir.
Damga vergisi ödeme şekilleri de bu duruma bağlı olarak iki türlüdür. İlki, Nispi ödeme türüdür ve yukarıda da belirttiğimiz gibi binde 9,48 olarak hesaplanır.
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, Kanuna ekli listelerde yer alan mallardan, karşılarında belirtilen tutar ve/veya oranlarda ÖTV alınacağı hükme bağlanmış olup, (IV) sayılı listede bütün mallar için nispi vergi oranı öngörülmüştür.
Nispi harçlar, harca konu yararın para ile ölçülebildiği hallerde söz konusu olur. Tarifede bu yarar veya konunun değerinin yüzdesi şeklinde yer alır. Yapılacak işleme ilişkin tutarın ilgili mevzuattaki yüzdesi alınarak hesaplanır.
İstinaf veya temyiz başvurusu için ödenmesi gereken nisbi istinaf/temyiz harcı, mahkemece hüküm altına alınan miktar üzerinden nispi karar ve ilam harcı oranı olan “binde 68,31'in dörtte biri oranında” hesaplanan harçtır.
Bedel İndirimi Hakkı
Tüketici dilerse, malın ayıplı olması halinde, ödediği satış bedelinden indirim yapılmasını da talep edebilir. Bedelde indirim bir diğer deyişle aracın değer kaybıdır.
Bir kişinin hakkı ile herkesin sorumlu olduğu değil; yalnızca o konu ile alakalı kişilerin sorumlu olduğu durumlara nisbi hak denir. Nisbi haklarda, karşıda bulunan kişiden veya borçludan belli bir hakkı isteme yetkisi bulunur.
Nisbi haklar: Bir hukuki ilişki çerçevesinde, belirli bir kişiye veya sınırlı bir grup halindeki belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Alacak hakları nisbi haklardandır.
Bir kişi, genellikle birden fazla vatandaşlığa sahip olabilir, ancak bu durum ülkenin vatandaşlık yasalarına ve politikalarına bağlıdır. Her ülkenin kendi vatandaşlık yasaları ve politikaları vardır, bu nedenle çifte vatandaşlık hakkı ve koşulları ülkeden ülkeye değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri