Zeus heykeli, M.Ö. 456 yılında
Heykel Yunanlıların baş tanrısı Zeus için yapılmıştır. Zeus tanrıların kralı, Olimpos Dağı'nın hükümdarıydı. Yunan mitolojisinde gök gürültüsü ve şimşek, yağmur ve rüzgarların getiricisiydi. Şehirlerin, evlerin, yabancıların ve ona tapınanların koruyucusuydu.
ANTIK OLIMPIYATLAR'DAKI 5. YÜZYILDAN KALMA ZEUS TAPINAĞI, YUNANISTAN'DA INŞA EDILEN EN BÜYÜK TAPINAKTI.
Zeus Heykeli
Antik çağın en ünlü heykeltıraşı Phidias, Yunan mitolojisinde en güçlü ve yüce tanrı olarak bilinen Zeus'u yüceltecek bir heykel yapmıştır. Batı Yunanistan'da Olympia'daki Zeus Tapınağı'nda yer alan heykel, Zeus'u altın, değerli taşlar, fildişi ve abanozla kaplı bir tahtta otururken gösteriyordu.
Zeus Heykeli
Milattan önce 400'lü yıllarda heykeltıraş Fidias tarafından yapılan bu heykelin boyu ise 13 metre olarak tasarlanıyor. Heykel; detaylı süslemesi, şekli ve parlaklığıyla öne çıkıyor. Heykele dair kalıntılar ise Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.
İlgili 44 soru bulundu
Ağzında musluk bulunan restore edilmiş heykel, Türkiye'de değil İtalya'da bulunuyor.
Antik dünyanın 7 harikasından ikisi ülkemizde bulunuyor.
Tapınakta bulunan görkemli Zeus Heykeli Phidias tarafından yapılmıştır. Zeus Tapınağı Nerede ve Nasıl Gidilir? Yunanistan'ın Başkenti Atina'da Olympos'ta bulunan Zeus Tapınağı her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Zeus, Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan dinindeki en yüce tanrıydı. Genellikle Baba, gök gürültüsü tanrısı ve 'bulut-çağıran' olarak anılır. Havayı kontrol eder, alametler ve uyarılar verir ve genel olarak hem tanrılar hem de insanlık arasındaki düzeni koruyarak, Olimpos Dağı'ndaki tahtından adaleti sağlar.
3. Zeus Heykeli
Zeus Heykeli, antik Yunanlılar için önemli bir kültür merkezi olan Olympia Şehri'ndeki bir tapınakta bulunuyordudu.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Kütahya İli, Çavdarhisar İlçesi sınırları içersisinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerindendir.
En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir.
İlk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan bir kavramdır. MÖ 4. yüzyılda Sidonlu Antipatros tarafından ilk olarak "Dünyanın yedi harikası üzerine" (Περὶ τῶν Ἑπτὰ Θεαμάτων) adlı eserle oluşturulmuştur. Günümüzde geçerli kabul edilen Yedi Harika listesi, MÖ 2. yüzyılda son şeklini almıştır.
Bu harikalar; Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichén Itzá Piramidi, İtalya'nın başkenti Roma'daki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal oldu.
Gökyüzü ve şimşek tanrısı olarak da geçmektedir.
Dünyanın 2 harikası, Türkiye'de Ege Bölgesinde yer alır. Bu iki harikanın isimleri şu şekildedir; Halikarnas Mozolesi (Bodrum) ve Artemis Tapınağı (Efes).
Kapadokya'daki Peri Bacaları, listenin beşinci sırasında yer aldı. Times gazetesinin listesinde, dünyanın en yeni harikası Salar de Uyuni, Bolivya'daki tuz düzlükleri seçilirken, listenin ikinci sırasında Avustralyalıların Ayers, Aborjinlerin ise Uluru olarak adlandırdıkları kayalıklar yer aldı.
Gize Piramitleri'nin isimleri ise Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi. “Büyük Piramit” olarak adlandırılan Keops, Dünyanın 7 Harikası Listesi'nde yer alan ve antik dönemden günümüze kalmış tek eser. Ayrıca bu özel eser, Dünyanın Yeni 7 Harikası'nda da onur üyesi.
Homeros, İlyada Destanında Tanrıların İda Dağında yaşadıklarından ve Troia (Truva) Savaşını buradan izleyip yönettiklerinden söz eder. Tanrılar Tanrısı Zeus'un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanda yer alır.
Yunan mitolojisinde insanların ve tanrıların babası Zeus, Kronos ve Rhea'nın altıncı çocuğudur. Zeus'un gücü her şeye yeter ve bu yüzden en korkulan tanrılar arasında başta gelir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültüsünün tanrısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri