[1] Birisini kızdırmak için ona gösteriş yapmak.
Nispet kelimesinin ilk anlamı orandır. Diğer anlamı ise bağıntı ve ilgili olan şeydir. Üçüncü anlamı ise inat olsun diye yapılan bir iş olarak bilinmektedir. Bu anlam daha çok halk arasında kullanılan bir anlamdır.
Nispet yapmak bir deyim olarak kullanılmaktadır. Nispet yapmak deyiminin kelime anlamı ise karşısındaki kişiyi kızdıracak veya üzecek şekilde yapılan gösterişleri kapsamaktadır.
Mensup kelimesi ile aynı kökten türemiş durumda olan nispet sözcüğü dilimize Arapça'dan geçmiş olan bir kelimedir. Bu kelimenin sahip olduğu sözlük anlamı ise orandır. İki şeyin birbiri ile olan uyumu için de nispet sözcüğü kullanılmaktadır.
Bağıntı, ilgi, ilinti. Kıskandırmak veya üzmek için: Bunu bana nispet yapıyor. Birini üzmek için veya inat olsun diye yapılan iş.
İlgili 45 soru bulundu
[1] Birisini kızdırmak için ona gösteriş yapmak.
Peygamber'e özellikle sahâbînin nisbet ettiği söz ve fiillere merfû denileceğini ifade etmişlerdir. İbnü'n-Nefîs gibi bazı âlimlere göre ise merfû Resûl-i Ekrem'e muttasıl bir senedle izâfe edilen hadistir (bk. MÜSNED).
Arapça'da nisbet sözcüğü iki kişi arasındaki yakınlık ya da bağlılık anlamına gelir.
3. Nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır: (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) vb.
Bu kelimenin nispet mi, nisbet mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı nispet şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Nispet edercesine yaptığı bütün bu davranışlar, sadece insanları kendinden soğutuyor.”
Hadiste şerrin Allah'a nisbet edilmemesi edeptendir. Allah'a hamd-us ena edilirken, onu medh ederken, ona şerri nispet etmek uygun değildir. Nitekim her şeyin yaratıcısı Allah olduğu halde, ona “Ey hınzırın yaratıcısı!” denilmesi caiz değildir.
Nisbi kelimesi, göreceli anlamında kullanılan önemli sözcükler arasındadır. Göreceli ve birbirine göre anlamlarıyla kullanılması gereken bir sözcüktür.
Bir şeyi bir kimseye veya bir şeye nisbet etmek, yakın etmek. isnâd , atmak,katıştırmak.
İntisap kelimesi ile beraber aynı şekilde intisap etmek kelime grubu eş anlamlı olarak öne çıkar. Bu doğrultuda intisap etmek, 'Bağlanma ya da girme ile beraber kapılanma' gibi anlamlara üzerinden ele alınmakta ve ifade edilmektedir.
1. Bâriz olarak, göze çarpacak şekilde görünme, belirme. 2. eski. İki hasmın birbiriyle çarpışmak üzere meydana çıkması: Arap kahramanları hîn-i tebârüzde recezler okurlardı (Muallim Nâci).
“İlâhî sıfatların Allah'a nisbet edilmesini benimseyenler” anlamındaki sıfâtiyye mensuplarına ehl-i isbât, ehl-i müsbite de denir.
Oran kelimesi, matematik, fizik, istatistik ve geometri gibi bilimlerde terim anlamında kullanılır. İki şeyin arasındaki benzer özelliklerin tümüne oran denir. 6 harften oluşan ilinti sözcüğü nispet ve oran kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.
Sahâbenin sözü ve fiili anlamında hadis terimi.
NİSPETEN KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Böylece hem kızı almaya taksiyle gelmiş olacak hem de taksiye nispeten daha az para ödemiş olacaktı. - Keza, kaç zamandır apartman sakinlerine illallah dedirten çöp kokusunun nispeten en az hissedildiği yer de gene burasıydı.
* 1983 öncesindeki TDK, yanlış kullanılmasını önlemek için nispet “i”sini kullanıldığı her yerden kaldırmıştır. Doğu dillerini iyi bilmeyenlerin, bu imi doğru kullanması olanaksızdır. Eski TDK'nin bu kaygısı, resmi TDK'nin “İmlâ Kılavuzu”yla doğrulanmıştır.
Kelime grubu olarak öne çıkan çokbilmiş sözcüğü, Türk Dil Kurumu kapsamında bitişik olarak yazılır. Genelde ayrık yazıldığı zannedilir ve bu şekilde hata yapılır.
(Relative price) Bir mal ya da mal ve hizmet grubunun fiyatlarının, bir başka mal ya da mal ve hizmet grubu fiyatlarına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Nispi fiyat, mal ve hizmetlerin birbirleri karşısındaki durumunu belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri