mercimek çorbasına limon sıkılmaz. çünkü limonun keskin aroması daha yumuşak olan mercimek aromasının önüne geçer. mercimeğin kendisine özgü tadının doğal halinde alınıp fark edilmesini engeller.
Blender yardımı ile çorbayı pürüzsüzleşene kadar çırpıyoruz. Ardından tekrar ocağa alarak içerisine tavuk bulyon, limon tuzu, tuz ve baharatları ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz. Çorbayı 5-6 dk kadar kaynadıkdan sonra ocaktan alıp sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir.
Limon faydalıdır. Ama çorbanın içindeki tatları bozar. Ayrıca hiçbir sıcak yemeğe limon sıkılmaz. Limonu yalnızca patates çorbasının terbiyesine koymalısınız.
işkembe çorbası, kelle paça gibi çorbalara da limon veya sirke eklenebilir.
İlgili 22 soru bulundu
patatesin nişastasından kaynaklanıyor. Sırf bu sebepten dolayı az yapıyorum sonra ısıtırken su ekleyince tadında bozulma oluyor.
Nefis bir terbiye yapmak için öncelikle bağlayıcı maddelere ihtiyacınız var. Nedir bu bağlayıcılar derseniz, un ve yumurta terbiye için iki önemli bağlayıcı madde. Bunları genelde yoğurt ya da sadece suyla beraber kullanabilirsiniz. Hafif ekşilik vermesi için de limon suyundan destek alabilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
mercimek çorbasına limon sıkılmaz. çünkü limonun keskin aroması daha yumuşak olan mercimek aromasının önüne geçer. mercimeğin kendisine özgü tadının doğal halinde alınıp fark edilmesini engeller.
Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır. Eğer bu işlemi yapmazsanız mercimeğin kara suyu yemek içerisinde kendini bırakır ve çamur gibi koyu renkli lapa bir yemeğiniz olur.
Bitkinin ilk gelişme devresinde ihtiyaç duyduğu en uygun gübre dozları saf madde olarak 2-2.5 kg/da azot ve 5.5-6.5 kg/da fosfor'dur. Bu miktarlar 12-14 kg/da DAP gübresine karşılık gelmektedir.
mercimek çorbasının püf noktası mercimeğin işlem önceliğinde gizlidir. püf noktası ise mercimeği önce kavurmaktır. kavurduktan sonra su ilave edilir. suyun içerisine bir parça havuç, bir parça kereviz eklenir (olmazsa olmaz değil) ve sonra blenderdan geçirilir. daha sonra kavrulmuş olan un ile çorba bağlanır.
Bu çorbaya çok daha farklı bir lezzet katıyor. Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz.
Zerdaçal çok kaçırmayın tadı gitmesin ve asıl püf nokta bu baharat sarı mercimek de olsa bu rengi almaz rengi baharat zerdeçal veriyor ve suyu az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Mercimek çorbanız çok koyu olursa, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin. Kavurduğunuz unu tekrar çorbaya ilave ederek koyuluğunu ayarlayabilirsiniz.
Tereyağı ve Sıvı yağ eritilir, yağ yanınca salça koyulur ardından nane ve pul biber koyularak su ilave edilir. Yıkanan mercimekle birlikte Yarım limon da kabuklarıyla doğranarak çorbaya ilave edilir. Kaynadıktan sonra 10 dk orta ateşte pişer.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Didiklenen tavuk etleri tencereye eklenir. Biraz limon sıkılır limonu isteğe göre kendi çorbanıza ayrıca ekleyebilirsiniz.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri