Bir izotopun, göreceli (nispi) bolluğu o elementin doğada bulunan bir örneğindeki, belirli bir atom kütlesine sahip atomlarının yüzdesidir.
Belli büyüklükte bir alanda bir türün bolluk derecesinin, mevcut tüm türlerin bolluk derecesi toplamına oranıdır.
Baskın tür: Ekosistemde en fazla bulunan tür. Süksesyon: Çevre koşulları ile baskın türün değişmesidir. Komünite: Belirli bir bölgede yaşayan popülasyonların tümüdür.
Örneğin bir gölde yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile mikroorganizmalar komüniteyi oluşturur. Bu canlıların vücutlarının içinde yaşayan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak kabul edilir.
✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir. Denizanaları, kirli sularda yaşarlar.
İlgili 38 soru bulundu
Boyutları Ferdinand de Saussure'ye göre göstergeler, birbiriyle karşılıklı ilişki içerisinde olan görüngü (gösteren, ifade) ve imge (gösterilen, içerik) olmak üzere iki boyutludur. Özetle harfler (okunan, yazılan) ve sesler (duyulan, söylenen) görüngü boyutuyken; imâ edilen ve zihinde canlanan ise imge boyutudur.
Kilittaşı türler, doğal çevrelerine sayılarına nazaran daha önemli etkide bulunan türler. Böyle bir organizma bulunduğu ekosistemde, bir kemerin kilit taşının görevine benzer bir rol oynar. Kilit taşı kemer içindeki diğer taşlardan daha az basınç altında olsa bile, o olmadan kemer çöker.
Belirli bir zamanda aynı bölgede yaşayan ve aynı türe ait bireylerden oluşan topluluklara popülasyon denir. Popülasyonların kendi içinde farklı genetik çeşitliliğe sahip bireyler bulunabilir. Örneğin bir köyde, bir şehirde, aynı ülkede veya aynı yarım kürede yaşayan insanlar birer popülasyon olarak ele alınabilir.
Populasyon : Belirli sınırlarda yaşayan ve aynı türden olan canlı topluluğudur. Komünite : Belirli bir alandaki populasyonlardan oluşan topluluktur.
Kararlı ve dengeli bir komünite (klimaks) olana kadar baskın türlerin aşamalı olarak birbirinin yerini almasına süksesyon (sıralı değişim = ardıllık) denir.
Genetik tür kavramı
Genetikçiler, kalıtsal temele dayalı bir tür kavramını benimserler. Türü tanımlarken gen alışverişini, diğer bir ifade ile eşeyli üremeyi esas alırlar. Buna göre, üreme yalıtımı tür ayrımında esastır. Ancak populasyonlar arasındaki genetik farklılığı ölçmek her zaman mümkün olmaz.
Otozomal baskın kalıtım, ailede dominant yollarla aktarılan özelliklerdir. Bunun açık ifadesi; kişi genin bir değişmiş bir de gerçek kopyasının taşımaktadır. Değişmiş genin orijinal gene karşı üstün(baskın) olduğu kanıtlanmıştır.
Ekoton, iki biyolojik topluluğun karşılaştığı ve bütünleştiği bir geçiş alanıdır. Dar veya geniş ya da yerel (örneğin bir tarla ile orman arasındaki bölge) veya bölgesel (örneğin orman ve otlak ekosistemleri arasındaki geçiş) olabilir.
Tür Çeşitliliği: Bir grup organizma genetik olarak benzerlikler gösterir ve karşılıklı olarak ürer, bundan, türler olarak adlandırılan üretken canlılar ortaya çıkar. Tür çeşitliliği genellikle, belli coğrafi sınırlar içindeki türlerin toplam sayısıyla ölçülür.
Biyolojik çeşitlilik; bitkiler, hayvanlar, mantarlar, mikroorganizmalar gibi tüm canlıları, bunların oluşturdukları ekosistemleri ve içinde yaşadıkları alanları ifade eder. Biyolojik çeşitlilik üç öğeden oluşur. Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir.
Autekoloji (Birey Ekolojisi): Tek bir türe ait birey ya da bireylerin ortam koşulları ile olan ilişkilerini inceleyen ekoloji dalıdır. Türlerin yayılışı ile yetişme ortamı koşulları arasındaki ilişkileri inceler. Türlerin ekolojik etmenler ile kurdukları karşılıklı ilişkilerde tolerans (hoşgörü) limitlerini gösterir.
Belirli bir zamanda belirli bir yaşam alanında bulunan, aynı habitatı paylaşan, tek bir türe ait bireylerin meydana getirdiği topluluğa popülasyon denir. Fethiye'deki kardelen çiçekleri, Kırklareli'ndeki meşe palamutları, Nazik Gölü'ndeki alabalıklar popülasyona örnek verilebilir.
Popülasyon (biyoloji), belli bir yerde belli bir zamanda bulunan, birbirleriyle çiftleşip üreyebilen ve aynı tür içinde yer alan canlıların oluşturduğu bireyler topluluğu.
✔ Ekosistem: Birden fazla komünitenin bir araya gelerek oluşturduğu cansız çevreyi de içine alan bölgedir. ✔ Biyosfer: Dünya üzerinde canlıların yaşayabildiği en büyük ekosistemdir. ✔ Habitat: Canlıların hayatsal faaliyetlerini doğal olarak sürdürebildikleri yaşam alanıdır.
Popülasyon; aynı türe ait, aynı coğrafyada yaşayan ve potansiyel olarak birbirleri ile eşleşebilen bireylerden oluşur.
Belirli bir alanda yaşayan, kendi aralarında çiftleşebilme yeteneğine sahip olan aynı türün bireylerinin oluşturduğu topluluğa populasyon denir.
İstatistiksel yığın yahut anakütle yahut evren kavramı istatistik biliminde belirli bir konudaki tüm değişkenlerin ölçülebilecek değerlerini ifade eder. Örneğin; Türkiye'de bulunan kişiler bir istatistiksel yığın değil, bunların mümkün sayısı (yani sayılması mümkün nüfus ) bir istatistiksel yığın olmaktadır.
komüniteler popülasyonlardan daha büyük canlı topluluklarıdır -Ekosistem: Belirli sınırlar içinde etkileşim halinde bulunan farklı türden canlı toplulukları ile bu canlıları içinde barındıran cansız çevreye denir.
Anahtar türler, bulundukları ekosisteme diğer türlerden daha fazla etki eden türler olarak da tanımlanabilir. Bu türlerin yokluğundan ekosistem oldukça olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu sebeple tür koruma çalışmalarında bu türlere de öncelik verilebilir.
Rekabet, aynı ya da farklı iki veya daha fazla türden canlıların aynı kaynağı kullanması durumunda, bu kaynağın yetersiz olması sonucu, her ikisinin de zarar görmesiyle sonuçlanan ilişkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri