Biyolojik yaklaşım, indirgemeci olduğu yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Biyolojik yaklaşımı benimseyen psikologlar, genlerden moleküllere, hücrelere, nöronlar arası iletişime, sinir ağlarına, beyin sistemleri, sinir sisteminin tümüne ve nihai olarak davranışa ve bilişe ulaşmayı hedefler.
Biyolojik yaklaşımın temsilcilerinden ilki Arnold Gessel tarafından ortaya atılan olgunlaşma kuramına göre çocuğun yaradılışında özel ve daha önceden hazırlanmış bir gelişim planı vardır. Gessel'e göre deneyim daha az önemlidir. Gelişim biyolojik planın açılımıdır ve doğaldır.
Biyolojik psikoloji, biyopsikoloji veya psikobiyoloji olarak da bilinen davranışsal sinirbilim, biyoloji prensiplerinin insanlarda ve diğer hayvanlarda fizyolojik, genetik ve gelişimsel davranış mekanizmalarının araştırılmasına uygulanmasıdır.
Nörobiyolojik Yaklaşım
İnsan ve hayvan davranışlarını bilimsel yöntemlerle inceleyen psikolojide bu noktada yapısalcılık, psikanalizm, davranışçılık… gibi çeşitli teoriler ileri sürülmüştür.
İlgili 21 soru bulundu
Bilişsel yaklaşımda, davranışlar üzerinde düşüncelerin belirleyiciliğine vurgu yapılır ve bilgi işlemcisi olarak zihin bilimsel açıdan araştırılır. Bilişsel psikolojinin kurucusu olarak Almanya doğumlu Amerikalı psikolog Ulric Gustav Neisser kabul edilmektedir.
Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
Biyolojik perspektif, davranışların fiziksel ve biyolojik temellerine odaklanmayı tercih eden yaklaşımdır. Psikoloji bilimine biyolojik bir bakış açısı ile yaklaşmayı getiren araştırmacılar, farklı davranışlar üzerinde genetiğin nasıl etkili olduğunu inceleyebilir.
Fizyolojik yaklaşım (olarak da bilinir Biyolojik yaklaşımı ) beynin farklı alanlarının işleyişi davranış ve deneyimiyle ilgili olarak bizim fizyolojik makyaj, bizim davranışını etkilediğini düşündürmektedir.
İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur.
Fenotipik özellik veya biyolojik özellik, bir canlı organizmanın fenotipik karakterinin kalıtılan, doğal çevre tarafından belirlenen veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilen değişik bir varyantı.
Besin ve yer rekabetinden veya doğrudan predatörlükten kaynaklanan türler veya popülasyonlar arasındaki etkileşimler. Biological interaction.
Bir canlının geçirdiği değişiklikler sonucunda tekrar başladığı noktaya dönmesine yani başladığı noktaya geri gelmesine biyolojik yaşam döngüsü denmektedir. biyolojik yaşam döngüsü biçim değişikliği gibi bazı süreçleri içermektedir. Bu süreçler içerisinde eşeysiz üreme, eşeyli üreme ve büyüme vardır.
Biyolojik yaklaşım, indirgemeci olduğu yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Biyolojik yaklaşımı benimseyen psikologlar, genlerden moleküllere, hücrelere, nöronlar arası iletişime, sinir ağlarına, beyin sistemleri, sinir sisteminin tümüne ve nihai olarak davranışa ve bilişe ulaşmayı hedefler.
Evrimsel psikologlar, insan davranışlarının birçoğunun, insanın atalarının yaşadığı çevre ve ortamlarda kendini tekrarlayan sorunları çözmek için evrilmiş olan Psikolojik adaptasyonun bir ürünü olduğunu savunurlar. Psikoloji alanında adaptasyonist yaklaşımların etkisi güncel araştırmalar sayesinde giderek artmaktadır.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Fizyolojik tepkiler: Madde kullanımı, iştah kaybı, halsizlik ve somatik şikâyetlerdir.
Biyopsikososyal model, sağlık ve hastalık davranışlarını etkileyen faktörleri, biyolojik özellikler (genler gibi), davranışsal faktörler (yaşam tarzı, stres ve sağlık inancı gibi) ve sosyal koşullar (kültürel etkiler, aile ilişkileri ve sosyal destek gibi) olarak üçe ayırmaktadır.
1- Yapısalcılık
Bireyin kendi duygu ve zihin durumunu test etmesi gerektiği vurgulanmıuştır. Bunun için de içe bakış yöntemi kullanılır. Amaç bireyin kendi dünyasını incelemesi ve bir durum karşısında fikir ve hislerini dile getirmektir. Bu yaklaşımın temsilcisi Wilhelm Wundt'tur.
Bakış Açıları ve Anlatıcı Türleri:Gözlemci, İlahi, Kahraman Bakış Açısı
* Kahraman Bakış Açısı * Gözlemci Bakış Açısı * Tanrısal Bakış Açısı * Hakim Bakış Açısı * İlahi Bakış Açısı * Bakış Açıları Nelerdir?
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Yapılandırmacılık, bilginin doğası ile ilgili açıklamalarda bulunan felsefi bir yaklaşımdır. Fesle-fenin inceleme alanlarından biri olan epistemolojik (bilgi teorisi) çerçevede öğrenenlerin nasıl öğrendi-ğini bilginin mutlak olup olmadığını, insanın bilgisi-nin gerçekte olan bilgiyi yansıtıp yansıtmadığını irdeler.
İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım
Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
İşlevselcilik yapısalcılığa tepki olarak doğmuştur. Bu kuramda söz sahibi olan iki bilim adamından biri J. Dewey ve diğeri W. James'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri