Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Nitel anlamlı kelimeyi bulmak için isimlere "Nasıl?" sorusu sorulur. Nicel anlam sayılabilen, ölçülebilen, azalma ve çoğalma özelliği olan kelimeler için kullanılır. Cümle içerisindeki nicel anlamlı kelimeyi "Ne kadar?" sorusu ile bulunabilir.
TDK'ya göre nicelik, varlıkların, ölçülebilen, sayılabilen ve gözlemlenebilen tüm özellikleri anlamına gelir. Bir şeyin nicel özellikleri herkesçe doğru kabul edilir çünkü yoruma değil ölçüye ya da sayıya dayalıdır. Nicelik örnekleri: 1- Benim boyum 1.72, arkadaşımın boyu ise 1.76.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Nitelik, bir kişi ya da nesnenin genel özellikleri anlamına gelir. Nicelikten en önemli farkı somut olmasına karşında ölçülebilir ya da hesaplanabilir olmamasıdır. Örneğin bir insanın yaşı ya da kilosu, o kişinin niceliksel özellikleri arasında yer alır.
bir şeyin ölçülebilen, sayılabilen veya azalıp çoğalabilen durumu, nicelik.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Yaş, şekil, ağırlık, hacim, ölçek vb. gibi sayısal bir değerle ilişkilendirilebilen herhangi bir varlığın gözlemlenmesi anlamına gelir.
*Varlıkların veya eylemlerin “miktarını/sayısal değerini” bildiren (sayılabilen, ölçülebilen) sözcükler, “nicel” anlamlıdır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Nitel anlam: Nitel anlam ise nicel anlamın tersidir. Yani bütün değişik kavramların sayılamayan, atılır çoğalmayan ya da ölçülemeyen değerlerini anlatan yazı şeklinde öne çıkar. Duygusal olarak farklı varlıkların anlam kazanması üzerinden de ifade etmek mümkün.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Sözlük anlamı ile nitelik, “Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik” olarak; nicelik ise, “Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu” olarak tanımlanır.
Fizikte değişkenleri nicel olarak tanımlayan bir takım sayısal değere ihtiyaç duyulur. Bu sayısal değerlere fiziksel nicelikler adı verilir. Kütle, uzunluk, zaman, hız, ivme, kuvvet, sıcaklık, enerji, elektrik alan şiddeti, manyetik akı vb. gibi çok sayıda fiziksel nicelik vardır.
Nicelik bir varlığın, nesnenin somut olarak sayılabilen ya da ölçülebilen özelliklerdir. Örneğin “üç tane elma, sekiz kitap” dendiği zaman üç ve sekiz niceliği ifade eder. Birbiri ile karşılaştırılıp, karşılaştırma sonucunda da sayısal olarak ifade edilebilen niceliklere fiziksel nicelik adı verilir.
Nitelik, vasıf ve keyfiyet olarak da bilinmekte olan bir kelimedir. Sıklıkla bir nesneyi ölçmeye yarayan özelliği ve herhangi bir şeyin temel özelliği olarak ifade edilebilir. Nitelik kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre ise, bir şeyin nasıl olduğunu belirten özelliği olarak ifade edilmektedir.
Nitelik (Osm. keyfiyet, Lat. qualitas, İng. quality, Fr. qualité), bir şeyin oluş biçimi ya da bir şeyin yapısını belirleyen, onu şöyle ya da böyle yapan temel özellik olarak tanımlanan felsefe ve mantık terimi.
yapmaN gereNirse; nitelik, “değişNen olan, bize o Navramı oluşturan para- digmalar içinden, duyu ve algılarımıza, Nullanım ve ihtiyaçlarımıza uygun olanı- nı seçme, tercih etme imNânı sunan anlam birimciNlere”; özellik ise; “nitelenme- ğe elverişli olan herhangi bir adın, işaret ettiği Navramın/nesnenin özünü oluş- ...
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Mülakat, veri toplamak için soru sormaya dayanan nitel bir araştırma yöntemidir. Mülakatlar, biri soruları soran mülakatçı olmak üzere iki veya daha fazla kişiyi içerir.
Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri