Yarı Yapılandırılmış Görüşme: İncelenmek istenen konu hakkında katılımcılardan aynı türde bilgilerin toplanması amacıyla yapılan bir görüşme türüdür.
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
Görüşme nitel araştırmalarda sık tercih edilen, sosyal gerçekliği ortaya çıkarmada derinlemesine araştırma yapmak için kullanılan bir veri toplama tekniğidir. Görüşülen kişiler ile yüz yüze veri toplamak araştırmanın derinliğini artıran bir faktördür.
Yapılandırılmış bir görüşmenin temel özelliği, katılımcıya yöneltilecek soruların standartlaştırılmış şekilde ve belli bir düzende sıralanmış olmasıdır. Yapılandırılmış görüşmelerde sorulara cevap kategorileri oluşturulmuş ya da esnekliğe yer vermeksizin açık uçlu sorular kullanılmış olabilir.
Önceki çalışmalarda ortaya çıkan davranışların tekrarlanıp tekrarlanmadığını gözlemeye yönelik olan, genellikle bir gözlem formunun kullanıldığı gözlemdir.
İlgili 20 soru bulundu
-- Yapılandırılmış görüşme: Görüşme soruları önceden belirlenip standartlaştırılmıştır. Cevaplar için seçenekler belirlenmiştir. Bu görüşme türünde derinlemesine bilgi elde edilmez. -- Yarı yapılandırılmış görüşme: Bazı sorular standartlaştırılmıştır, bazı sorular da açık uçlu olarak hazırlanmıştır.
Yapılandırılmış görüşme türünde; sorular, soruların ne şekilde sorulacağı ve hangi verilerin toplanacağı ayrıntılı bir şekilde önceden belirlenmiştir. Görüşmeyi yapan kişi sorusunu sorduktan sonra yanıtlayıcıdan önceden belirlenmiş cevap seçeneklerinden birini seçmesini ister.
Araştırmacının önceden belirlenmiş olan ve standart bir görüşme formunda yazılı bulunan soruları, örneklemdeki bireylere yüz yüze sorduğu veri toplama tekniğidir.
Nitel araştırmada veri oluşturmak için; ■ Yapılandırılmış görüşme, ■ Yapılandırılmamış görüşme, ■ Yarı yapılandırılmış görüşme. Yapılandırılmış görüşmede hazırlanan aynı sorular her görüşülen kişiye sorulur. Bu durum ise kişiler arası karşılaştırma yapabilmeye imkan tanır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nitel görüşmeler genellikle takip soruları içerir ve sohbet ya da tartışma formatında gerçekleştirilir. Niteliksel görüşme bir daha kişisel bir araştırma biçimi genel anketler veya odak grup çalışmaları ile karşılaştırıldığında. Bu tür formatlar genellikle açık uçlu ve takip soruları içerir.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
GÖRÜŞME TEKNİĞİ
Görüşme toplum bilimcilerin sık sık başvurdukları bir tekniktir. Bilgi alınacak kişilerle karşılıklı konuşma şeklinde yapılır. Yüz yüze bir ilişkiye dayanması verilerin elde edilmesinde açıklık ve kesinlik kazandırır. Konuyu daha fazla aydınlatmak için yeni sorular sorma olanağı vardır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir.
Nitel araştırmada en çok karşımıza çıkan veri toplama yöntemleri görüşme, gözlem ve doküman incelemesidir. Nitel araştırmada bulguların geçerlik ve güvenirliğini artırmak için birden fazla veri toplama yönteminin kullanılması önemlidir.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Yapılandırılmış soru, katılımcıların düşünmesini en aza indirirken hızlı ve doğru yanıtlar elde etmek için anketlerde kullanılan kapalı uçlu bir sorudur. Bu sorular araştırmacının işini azaltacaktır çünkü çözümler basit ve analiz edilmesi kolaydır.
Derinlemesine görüşme bir veri toplama tekniği olarak, açık uçlu soruların sorulması, dinlenmesi,cevapların kaydedilmesi ve incelenmesini mümkün kılar. Derinlemesine görüşme, bir konuşma ve ilişki başlatma sürecini kapsar.
Sorular veya konuların belli bir öncelik sırasına konulmasının zorunlu olmadığı yarı yapılandırılmış bir görüşme türüdür. •Önceden bir taslak oluşturulmuş olması, sistematik bilgi elde edilmesine yardımcı olur. Araştırmacı, görüşme sürecine bağlı olarak bazı soruları yeniden sorabilir, veya sormaktan vazgeçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri