Şerbetli tatlıları yaparken genellikle şerbetin ılık, tatlının da sıcak olması istenir. Ancak baklava hazırlarken aynı kural geçerli değil. Klasik baklavaya şerbet, şerbet sıcak ve tatlı da sıcakken verilir.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Şerbetli tatlıları hazırlarken tatlının sıcak, şerbetin ise ılık olması gerekir. Ancak bu durum baklava için geçerli değildir. Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür.
Baklavaya şerbet sıcak mı dökülür soğuk mu dökülür sorusunun yanıtı sizin nasıl bir baklava istediğinize bağlıdır. Kıtır kıtır bir baklava isterseniz baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava fazla yumuşak olur.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
İlgili 43 soru bulundu
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Baklavamızın üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı her yerine gelecek şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Kızaran baklavamızı fırından çıkaralım ve 3 dakika sonra şerbetini dökelim. Afiyet olsun.
ŞEKER ERİYENE KADAR TENCEREYİ KARIŞTIRMALISINIZ
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını aşmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Yufkaları keskin bir bıçakla baklava biçiminde kesin. Baklavayı önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar pişirin. Baklavayı fırından alın ve henüz sıcakken üzerine fırça yardımıyla sıcak yağı sürün. Ilık haldeki şurubu da hemen baklavanın üzerine gezdirin.
Derin dondurucuda saklayın
Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır.
Kıvamı olmamış şerbeti tatlı güzelce çekmez ve sulu bir şekilde kalabilir. Bu nedenle bu maddeler oldukça önemli. Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Bayramların vazgeçilmezi olan baklavanın, gerçek olup olmadığı ise kolayca anlaşılabiliyor. Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır.
En önde gelmek, en önemli durumda olmak.
Bu esnada şerbet için; 1 kilo şeker, 800 ml su ve dilim limon tencereye alınır karıştırılır. Ocağa alınır şekerler eriyene kadar ara ara karıştırılır. Kaynara gelince altı kısılır ve 12-15 dakika kaynatılır ocaktan alınır. Şerbet kaynama esnasına geldiğinde baklava önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına atılır.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Tepsi yağlanmadan tepsinin içine yerleştirilir. 8 kez bu işlem yapılır. Aralarına 2 kez ceviz serpilir. 3 ve 6. katlarda cevizi serpebilirsiniz. Daha önce yaptığım baklava 30 beze ve onarlı üç kattı. Şimdi ise 80 beze ve onarlı 8 kat oldu.
Hamuru hazırlıyoruz. Bunun için un, yumurta, yoğurt, sirke, 2 kaşık sıvı yağ, kabartma tozunu ve suyu yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan bezeler yapıp nişasta yardımıyla tek tek açıyoruz.
Baklava Şerbetinin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapılır? Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Şerbetini hazırlarken tüm şekerin erimesine dikkat edin. Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin. Bu şekilde baklavanın şekerlenmesini de engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri