Kodlama, verilere farklı kodlar (etiketler) atayarak analiz etme işlemidir. Kodlar sayılar, kelimeler ve kısa ifadeler olabilir. Başka bir deyişle, araştırmacının verileri kolayca incelemesini sağlayan herhangi bir şey.
Nitel verilerin kodlanması, basitçe, toplanan verilerin kategorize edilmesi ve bunlara özellik ve örüntüler atanması anlamına gelmektedir. Kodlama, nitel veri analizinde önemli bir adımdır, çünkü ilgili verilerden teoriler türetebilirsiniz.
Seçici kodlama: Seçici kodlama, merkez bir kategorinin seçildiği ve diğer kategorilerin sistematik bir şekilde bu kategoriyle ilişkilendirildiği, bu ilişkilerin değerlendirildiği ve kategorilerin daha rafine edilerek geliştirildiği süreçtir.
Kod: Veriler arasında yer alan anlamlı bölümlere ve olaylara ((bir sözcük, cümle, paragraf vb) verilen anlamdır. Kategori: İçerik analizinde elde edilen kavramların birbirleriyle belirli bir tema altında sınıflandırılmasıdır. Tema: Kategorilerden oluşturulan üst kavramlardır.
Eksenel kodlama, araştırmacının veriyi yeni biçimleriyle bir arada topladığı aşamadır. Kategoriler arasında bağlantı kurulur ve merkezi fenomen tanımlanır. Veriler arasında yeni ilişkiler keşfetmek için onları farklı eksenler üzerinde yeniden serpiştirmek gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.
- Eksenli kodlama: Verilerin üzerinden ikinci geçiştir. Açık kodlamadan farklı olarak eksenli kodlama temalar arasında bağıntı kurma, temsil edilen kavramları ayrıntılandırma gibi işlevlere sahiptir. Başlangıçta oluşturulan temalara odaklanılarak ek kodlar veya yeni fikirler ortaya konulabilir.
Verilerin kodlanması Açık kodlama, verilerde kategoriler veya temaları oluşturacak ortaklaşmaların keşfedilmesi için yapılan karşılaştırma, farklılıkları ya da benzerlikleri belirleme işlemi olarak tanımlanabilir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Kodlama basit bir anlatım ile bilgisayar, makine yada bir sistem ile anlayacakları dilden konuşmak anlamına gelir. Kullandığımız tablet, telefon, bilgisayar, buzdolabı, kahve makinesi vb. tüm elektronik eşyalar çalışmaları için kodlamaya ihtiyaç duyarlar. Onlara kendi dillerinde yapması gereken görevler atanır.
Kodlamayı, en basit haliyle programlama olarak ifade edebiliriz. Web tasarımı yapmak, bilgisayar oyunu geliştirmek veya mobil uygulama geliştirmek için kodlama öğrenmek zorunludur. Yani, kodlama bilgisayarın işleyebileceği yazılı talimatları ifade eder.
Tematik analiz, nitel araştırmalarda tipik bir yöntemdir. Nitel veri örüntülerinin tanımlanması, analiz edilmesi ve yorumlanması üzerinde durur. Bu analiz ile nitel verilere belirli bir şekilde bakabilirsiniz. Genellikle bir röportaj veya bir dizi transkript gibi bir grup metni tanımlamak için kullanılır.
Sayısal olmayan veri anlamına gelen Nitel analiz verilerin toplanması ve değerlendirilmesi ile gerçekleşen bir analiz türüdür. Temel prensip çalışma konusu olan kişilerin deneyimlerini anlamlandırmak ve değerlendirmektir. Matematiksel olmayan ve sözel olan bu yöntem daha çok sosyal bilimler alanında kullanılır.
Niteliksel veriler kendi içinde 2 grupta değerlendirilebilir. I ) Sırasız nitel (nominal) ii ) Sıralı nitel (ordinal) i) sırasız niteliksel veri tipinde ; veriler sınıflandırılmasında (kategorilerde) bir sıralama mümkün değildir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Nitel veriler (neden):
Duygu, düşünce ve özgün bakış açıları gibi daha öznel görüşleri ortaya çıkarır. Şirket kültürü ve giderilmemiş ihtiyaçlar gibi daha soyut unsurların keşfedilmesini sağlar. Katılımcıların yeni fikir ve konuları doğal bir şekilde ifade etmelerini sağlar.
Sayısal Veri -> Sayısal Sinyal
Sayısal veriyi sayısal sinyale dönüştürme işletime Hat Kodlama (Line encoding) denir. Ayrıca Sayısal Baseband Modülasyonuda denir. Bu dönüşümde bir taşıyıcı sinyali kullanılmaz. İkili veri (sayısal) hat kodlama dönüşümleri vasıtasıyla sayısal bir sinyal haline dönüştürülür.
Yazılım ve kodlama aynı anlama gelmektedir. Programlama dili ise, oluşturulan algoritmanın standartlaştırılmış bir yoludur.
Kodlama, bir yazılım dili kullanarak bilgisayar programı yazmaktır. Kodlama yapmak için donanım olarak bir bilgisayar, diz üstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gereklidir. Kodlamanın ürünü bir web sayfası, yazılım, animasyon, dijital hikaye, bilgisayar oyunu, robot kodu, akıllı telefon uygulaması olabilir.
Gömülü Teori. Nitel araştırma bir sosyal olayı doğal ortamı ve doğal oluşumu içinde tasvir eden bir araştırma türüdür. Deneysel nicel araştırmalar gibi olayın değişkenleriyle oynamaz. Bir durumu ilişki bağlantıları içinde anlamaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri