Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Görüşme, nitel araştırmalarda yararlanılan bir veri toplama tekniğidir (Punch, 2005). Görüşme, amacı bilgi toplamak olan bir sohbettir (Berg ve Lune, 2015. Başka bir ifade ile görüşme, araştırmaya dahil edilen bireylerin bir konu ya da durum hakkında duygu ve düşüncelerinin anlaşılması etkinliğidir (Karataş, 2017).
Mülakat, veri toplamak için soru sormaya dayanan nitel bir araştırma yöntemidir. Mülakatlar, biri soruları soran mülakatçı olmak üzere iki veya daha fazla kişiyi içerir.
İlgili 35 soru bulundu
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nicel veriler, laboratuar ortamında yapılan deney ya da gözlemlerden ya da alan araştırmalarında yapılan gözlem, anket ya da yapılandırılmış görüşmelerden elde edilebilirler.
Her araştırmada hipotez kurulması gerekmez. Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz.
Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.
Nicel Araştırma Özellikleri
Deneysel ölçümler ve anket gibi yöntemler kullanılır. Sayısal veriler toplanarak analiz edilir. Büyük örneklem gruplarla çalışır ve genelleme yapar. Standart yöntem ve ölçüm verileri kullanılır.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
Niteliksel araştırmalar genellikle “neden ve niçin” sorularını cevaplar. Nicel araştırma ise “kaç tane, ne sıklıkla” vb. sorulara cevap arar.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Nitel veriler anketler, görüşmeler ve deneyler gibi pek çok yöntemle toplanabilmekle birlikte yüksek lisans ve doktora tezlerinde özellikle görüşmeler sıklıkla kullanılır. Nicel analiz ise, sayısal veriler üzerinden gerçekleştirilen analizlerdir.
Örneğin hava sıcaklığının termometreyle ölçülmesi ve havanın 37 derece olduğunun öğrenilmesi, nicel gözlemdir. Nitel gözlemde ise havanın sıcak, ılık, serin ya da soğuk olduğu söylenebilir.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere varlıkların geniş olması, uzun dallar, hafif görünmesi ve yakın olması sayılabilen ve ölçülebilen kavramları anlatmaktadır. Yani nicel olarak bilinmektedir. Söz konusu nitel olduğunda ise sayılamayan ve ölçülemeyen varlıkların kavramları anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri