Olayların ve olguların laboratuvar ortamı dışında, tümel biçimde ele alınması ile beraber anlamlarını bulmaya yönelik olan çalışmalara nitel çalışma denir. Kullanılan Bu yöntem aynı zamanda soyut yöntem olarak da ifade edilebilir. Diğer bir ifade ile gözleme dayalı şekilde ele alındığını söylemek mümkün.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Buna göre nitel araştırma yöntemleri; veriden anlam üretilebilmesi, verilerin sınıflaması ve benzeri boyut indirgemelerle anlaşılırlığının sağlanması ve sonuçların yorumlanmasında, kolaylıklar sağlayarak analiz sürecinde üstünlüklerin elde edilmesine olanak tanır.
İlgili 43 soru bulundu
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Analitik kimyada yapılan analizleri nitel analiz ve nicel analiz olarak iki gruba ayırabiliriz. Nitel analiz: Bir numunedeki bileşenlerin (element veya bileşik) neler olduğunu ortaya koyma işlemidir. Nicel analiz: Bir numunedeki her bir bileşenin miktarını belirleme işlemidir.
Durum çalışması; (1) güncel bir olguyu kendi yaşam çerçevesi (içeriği) içinde çalışan, (2) olgu ve içinde bulunduğu içerik arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı, ve (3) birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, görgül bir araştırma yöntemidir.
NİTEL ve NİCEL ARAŞTIRMALARDA ÖRNEKLEM
Toplumsal araştırmalarda aynı durum geçerlidir. Bütün malzemenin araştırılmasının mümkün olmadığı durumlarda, onların örneklemleriyle çalışmak durumunda kalınır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Nitel araştırma yönteminde toplumsal dünya hakkında veri elde etmek için kullanılan en temel tekniklerden biri görüşmedir (Aull Davies, 1999:93). Görüşülen kişilere yaşamlarıyla ilgili sorular sorarak ve onların cevaplarını, anlattıklarını dinleyerek gerçekleştirilir.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Nicel araştırma yapmak için iki yöntem vardır. Onlar: Birincil nicel araştırma yöntemleri. İkincil nicel araştırma yöntemleri.
Nitel araştırma, bir konuyu ölçmekten ziyade tanımlamaya çalışan bilgileri toplar. Bu tür araştırmalar, bir grafik veya çizelgede sunulan somut sayıların aksine fikirleri, görüşleri ve nitelikleri ölçer. Nitel araştırma yöntemleri genellikle görüşmeler veya odak grupları gibi doğrudan gözlemleri kapsar.
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
Psikolojide, nitel araştırma, istatistiksel veya diğer sayısal işlemlerle bulgularına ulaşılmayan araştırma olarak tanımlanmıştır. Amacı, doğal ortamdaki davranışı anlamaktır. Bunu, röportaj, gözlem, etnografi, katılımcı gözlem ve odak grupları gibi doğal teknikler kullanarak yapmaya çalışır.
Nicel araştırma yönteminde yüzeysel ve sayısal verilere dayanarak sonuçlar çıkartılır. Bu yöntemin sayılara dayanması sebebi ile olayı veya olguyu temsil eden örneklemin, eksiksiz olarak tespitin yapılması ve doğru soruların sorulabilmesi gerekmektedir. Nicel araştırmayı üstün kılan özelliği objektif olmasıdır.
Nitel araştırma, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri ile oluşturulan bir araştırma türüdür. Olayların ve olguların gerçekçi bir ortamda bütüncül bir şekilde incelenmesine yönelik süreci temsil eder, insan ve toplum davranışlarını inceler.
Nitel araştırmada uygulamaya yönelik sonuçlar uygulayıcılar için daha çok deneyim ve bakış açısı niteliği taşır. Nitel araştırma desenleri araştırmanın yaklaşımını belirleyen ve çeşitli aşamalarının bu yaklaşım çerçevesinde tutarlı olmasına rehberlik eden bir strateji olarak tanımlanabilir.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Bildiğiniz üzere sıfat veya zarflar, başka sözcüklerin anlamını etkiler. Yani onların nasıl veya ne kadar olduğunu bildirir. İşte, başka sözcüklerin anlamını etkileyen sıfat ve zarflar ölçülebiliyorsa nicel, ölçülemiyorsa nitel anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri