Vücut, ısı stresi, egzersiz, ateş, enfeksiyon ve duygusal sıkıntı gibi birçok nedenden dolayı terler. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye ve vücuttaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olur.
İnsan vücudunda gelişen bazı toksinlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
DR. TAMER VARDALOĞLU: Gebelik, menopoz, alkol kullanımı gibi durumlarda terlemenin arttığı bilinir. Bunun dışında Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroidi, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları ve koma gibi durumlarda da terleme artar.
İlgili 16 soru bulundu
9-Vitamin eksiklikleri: D vitamin eksikliği vücutta yaygın terlemeye yol açabiliyorken, B12 vitamin eksliği özellikle gece terlemelerine yol açabilir. 10-Diğer nedenler: Alkol, sigara ve madde kullanımı olanların yoksunluk durumlarında aşırı terleme olabilir.
Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Son yıllarda aşırı terleme sorunu için en çok botoks ve iyontoforez kullanılır. Botoks uygulaması aşırı terleme tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Uygulamadan önce terleyen bölgeye nişasta testi yapılarak, terlemenin yoğun olduğu alanlar tespit edilir ve botox buna bağlı olarak yapılır.
Enfeksiyonlar: Gece terlemesine neden olan hastalıkların başında enfeksiyon hastalıkları yer alır. Özellikle tüberküloz, HIV ve bakteriyel hastalıklar sıklıkla titremeyle birlikte gece terlemesine yol açabilir.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Hiperhidroz genellikle tıbbi müdahale gerektirir. Bu durum dünyada milyonlarca kişiyi etkilemektedir (nüfusun yaklaşık yüzde 3'ü). Her ırktan insanlarda hiperhidroz görülür ve aşırı terleme herhangi bir yaşta başlayabilir. Birçok kişide çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
D vitamini eksikliğinde bir çok hastalığa zemin hazırlanmaktadır. Bunların başında halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Bunun yanı sıra yoğun terleme, uyku sorunları, değişen ruh hali, kilo vermede sorunlar, depresif ruh hali ve eklem kas ağrıları gibi durumlara neden olmaktadır.
Terleme, insanların derilerinde bulunan ter bezlerinden bir miktar su ile birlikte çözünmüş katıların salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbreğin yanı sıra vücuttaki atıkların atılma yollarından biridir.
Genel olarak enfeksiyon belirtileri ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yorgunluk gibi temel belirtilerdir. Ortaya çıkan bu belirtilere sahip kişilerin vücudundan enfeksiyon olma riski yüksek olarak değerlendirilir. Bu risk de, enfeksiyonun bulaşıcı olma özelliğinden kaynaklanır.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Ani Terleme ve Halsizlik (Bitkinlik) Birlikte Neden Görülür? Ani terleme ve halsizlik genellikle soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarında görülür. Bazı durumlarda kalp rahatsızlıkları ile göğüs hastalıkları için de bu belirtilerin birlikte görülmesi mümkündür.
Cilt üzerinde açılan gözeneklerin nefes almasını sağlar. Ciltte gözenek tıkanmasının önüne geçerken cildin daha canlı görünmesinde de rol oynamaktadır.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Hiperhidroz ter bezlerinin aşırı aktivasyonu sonucunda oluşmaktadır. Kontrol edilemeyen bu terlemeler fiziksel ve duygusal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Böbrek büyümesi belirtileri arasında karın ağrısı, karında şişlik, doluluk hissi, bulantı-kusma, ateş, terleme, idrar yaparken yanma gibi şikayetler yer alır.
Yaz Aylarında Böbrek Yetmezliği Riski Artıyor!
Yaz aylarında özellikle sıcak havalarda artan terlemeye bağlı hissedilmeyen sıvı kayıplarının artması, özellikle bu gibi zorlu şartlara uyum zorluğu olan yaşlılar, böbrek hastalığı olanlar veya böbrek nakli olanlar için ciddi tehlike oluşturmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri