niyet - Nişanyan Sözlük. Arapça nwy kökünden gelen niyya(t) نيّة “plan, tasarı” sözcüğünden alıntıdır.
Niyet kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Niyet kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı niyyet şeklindedir.
gerçek - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) kirtücek “doğru, inanılır, güvenilir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kirtü “1. gerçeklik, doğruluk, sıdk, 2. yemin, ant” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +çAk ekiyle türetilmiştir.
Bu sözcük Eski Türkçe üste- “üste çıkmak, artmak” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz veya yüz “bir şeyin önü veya üstü, satıh” sözcüğünden Eski Türkçe +tA- ekiyle türetilmiştir.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye Türkçesi şiş- fiilinden Türkiye Türkçesi +mAn ekiyle türetilmiştir.
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
zengin - Nişanyan Sözlük. Farsça sangīn سنگین “taştan yapılmış, murassa, ağır, pahalı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça sang سنگ “taş” sözcüğünden +īn ekiyle türetilmiştir.
Etimolojik kökeni
Soğdca kökenli olan kent ("kend") ve aslen Farsça olan şehir sözcükleri Türkçede aynı anlama gelecek şekilde kullanılır.
Orta Türkçe soŋra “sonra, bilahare” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soŋ “son, sonra” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +rA ekiyle türetilmiştir.
Günümüz Türkiye Türkçesi'ne ait “Türkçe Sözlük”te 6.453 söz varlığı bulunduran Arapça, yalnızca Türkiye Türkçesi'ni değil Türkçenin bütün lehçelerini en fazla etkileyen, onlara en fazla kelime veren dillerin başında gelmektedir.
Aynı zamanda oldukça uzun kelimeler ve en çok kullanılan kelime çeşitleri de yer almaktadır. Türkçede Kaç Kelime var? En merak edilen konular arasında Türkçede kaç kelime olduğu geliyor. Türk Dil Kurumu (TDK) üzerinden bakıldığı zaman güncel sözlük açısından şu an 616.767 kelime bulunuyor.
TDK'nın Genel Ağ sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte Farsça kaynaklı gösterilen gerdek “gelin ve damadın düğün gecesi baş başa kalmaları ve ilk kez birlikte olmaları” (www.tdk.gov.tr Erişim Tarihi: 06.06.2017), diğer çağdaş Türk lehçelerinin söz varlıklarında yer almamaktadır.
garaz / غَرَضْ (Çoğulu: Ağraz) Maksat, niyet, gaye, kasıt.
Kesinlik kazanmış ve bir fiilin işlenmesine yönelmiş irade anlamında fıkıh terimi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim. İbadet veya hukukî işlemin geçerli olması anlamında fıkıh usulü terimi.
"niyet" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 47 sonuç intent i. intention i. intent i.
Etimolojik olarak İstanbul adının kökeni (Türkçe telaffuz: [isˈtanbuɫ] ve halk arasında bazen Türkçe telaffuz: [ɯsˈtambuɫ]) Ortaçağ (Bizans) Yunancasında "kent'e" veya "kent'te" anlamına gelen (Yunanca telaffuz:[εἰς τὴν Πόλιν], [is tin ˈpolin]) kelimelerinin Türkçeleştirilmesiyle oluşmuştur.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir. Orta Çağ Latincesinde Turquia ve Turchia olarak geçer. Yunan kaynaklarında Τουρκία olarak adlandırılmıştır.
Karışık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Orta Türkçe yoksul “fakir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yok sözcüğünden Türkiye Türkçesi +sIl ekiyle türetilmiştir.
bereket - Nişanyan Sözlük. Arapça brk kökünden gelen baraka(t) بركة “Allah'ın verdiği nimet, bolluk, verimlilik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice bərākā ברכא veya bərāktā ברכתא “1. diz çökerek yapılan dua, 2. nimet, bolluk, verimlilik” sözcüğünden alıntıdır.
Kalite sözcüğü Latince Qualitas kökenli bir terimden gelmekte olup, Fransızcaya qualité olarak yerleşmiş ve Fransızcadan Türkçeye çevirisinde sözcük aynen Fransızca okunuşu olan kalite olarak geçmiştir.
mama - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) mama “anne, yaşlı kadın” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ma-ma “emme, emilen şey” çocuk dilinden türetilmiştir.
bakkal - Nişanyan Sözlük. Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri