Folluklar, hafif, sağlam ve kolay temizlenebilir malzemeden yapılmalıdır. Ayrıca, tavukların gereksiz yere yatmalarının ya da üzerlerinde tünemelerinin engellenmesi de gerekir.
4 veya 5 tavuk için bir folluk gözü yeterli oluyor.
SIKÇA SORULAN SORULAR Soru 1- Günlük yaştaki etlik civcivlerin kümes içi sıcaklıkları kaç derece olmalıdır. Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Kapalı kümes alanı her 6-7 tavuğa 1m2 olmalı. 1000 tavuğa 140-160 m2 arasında kapalı kümes alanı yeterlidir. Kümes aynı zamanda kedi, fare, gelincik, sansar, tilki gibi canlılardan da korunmalıdır. Kümesin fan ve pencereleri mutlaka bu tip zararlıların ve kuşların içeriye girmemesi için sineklik teliyle kapatılmalıdır.
Tavukları bir kümesten bir diğerine almak veya yaşadıkları alana yeni tavuklar eklemek, yumurtlamanın zayıflamasına ya da durmasına neden olabilir. Ancak bu gibi durumlar genellikle geçicidir. Tavuk artık yaşlanmış olabilir. Bu da yumurtlayamıyor olması için bir nedendir.
İlgili 23 soru bulundu
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Salma Tavukçulukta Folluklar Nasıl Olmalıdır? Her bir folluk 6 tavuk için olması gerekiyor. Follukları yerden yüksekte koymalısınız bunun içinde en az 1 metre yükseklik gerekir. Çünkü bu sayede tavuklar yere yumurtlamayacak, yumurtaları kirli olmayacak ve yumurta üzerine haşerat gelmeyecektir.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Tavukların yumurtlama bölmeleri (folluklar), kümes içinde az ışık alan loş kısımlara yerleştirilir.
“Kümes zeminini beton yapmak ve bu zeminin üzerine tavuk dışkısını ve pisliği tutma özelliğine sahip olan talaş ya da saman dökmek, temizlik işini hayli kolaylaştırır.” Tavukların beslenmesi kapsamında aslına bakılacak olursa yaz aylarına kıyasla büyük değişimler yapmamak gerekir.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Tavuklar her ne kadar bütün vücudu tüy ile kaplı kanatlı hayvanlar olsalarda , uzun süreli düşük sıcaklık şartlarından etkilenirler. Tavukları bu tüylü yapısı pek çok hayvana kıyasla onlara iyi bir yalıtım sağlar.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavukların korunması ile ilgili asgari standartları belirleyen hükümleri kapsar. (2) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavuk sayısı 350 adetten az olan işletmeler ile damızlık amaçlı yetiştiricilik yapan işletmelerde bulunan kanatlıları kapsamaz.
Dolayısıyla 500 tavuk günde 14 komi yumurta üretiyorsa ayda 14.30= 420 koli yumurta üretmiş olacaktır.
Yetiştiricilerin başlıca düşmanı sansar diğer adı ile gelincik bu ezeli rakip sansar neden korkar tavukların ve kanatlı ailesinin baş düşmanıdır.
Tanımı : Tavuk bitleri ve altlık böceklerini yok eden organik-toksik olmayan doğal bir üründür. Derisinde kütin tabakası bulunduran, eklem bacaklılar sınıfına giren tüm böcekler üzerinde etkilidir. (Kanatlı dış parazitlerinin tamamına yakını, bit, pire, kene, akarlar, altlık böcekleri bu sınıf içindedirler.)
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker.
25-30 tavuğa bir yemlik hesaplanır. Yemlikte 1- 2 gün yetecek yem bulundurulur. Kümese bir sıra suluk, bir sıra yemlik dizilir.
Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Stres, tavuklar için büyük bir sorun olabilir. Hem sağlık sorunlarına, hem de yumurtlamanın kesilmesine neden olabilir. En çok görülen stres nedenleri: Kümes / yer değişiklikleri: Ortamındaki bir değişiklik yumurta üretiminin yavaşlamasına veya geçici olarak durmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri