Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Tohumlar fermantasyon yoluyla ön sindirimden geçirilerek zararlı bildiğimiz toksik ögeleri arındırılır. Bu yolla bileşimlerindeki insan metabolizması için sağlıksız ajanlar parçalanır; vitaminlerin, minerallerin ve enzimlerin değeri büyük oranda artar. Fermente besinler daha kolay sindirilirler.
Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
Fitik asiti parçalamak için yapılması gereken fermantasyon işlemi için ilk önce baklagillerin üzerini geçecek kadar su ekleyin. Bu su içme suyu olmalıdır. 12-24 saat balkon ısısında (12-15 derece en fazla 18 derece) beklettikten sonra, suyu dökün. Tekrardan baklagillerin üzerini geçecek kadar su ekleyin.
İlgili 18 soru bulundu
fermente gıdalar, kontrollü mikrobiyal büyüme ve fermantasyon 1 geçirmiş gıda ve içeceklerdir . Fermantasyon, maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların gıda bileşenlerini (örneğin, glikoz gibi şekerler) diğer ürünlere (örneğin organik asitler, gazlar veya alkol) parçaladığı anaerobik bir işlemdir .
Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahinin faydalarından biri de ölümcül hastalıklar arasında en yaygın görülen kansere karşı koruyu etki sağlamasıdır. Susam yağı, fitik asit adı verilen organik bir madde içerir. Fitik asidin kanserin gelişimini engelleyici etkiye sahip olduğu söylenmektedir.
Üretilmiş mayalar usulüne uygun olarak aktifleştirilerek şıra veya mayşeye katılarak fermantasyon başlatılmalıdır. Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer.
fermantasyondan meydana gelen enerji ile sıcaklık 18-19 °C'ye kadar çıkmaktadır. Bazı uygulamalarda, 25 °C'ye kadar çıkartılabilir. Alt fermantasyonun 7-8 gün sürmesine karşılık üst fermantasyon 2-3 günde biter.
Toplam fermentasyon süresi 50-60 saat, fermentasyon sıcaklığı 28-32°C dir. Fermentasyonu bitiren % 8 alkollü mayşe, kaba tortunun dibe çökmesi için 8-10 saat dinlendirilir ve sonra damıtmaya gönderilir.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohutu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
KURU FASULYENİN GAZI NASIL ALINIR
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
"SUDA BEKLEDİĞİ SÜRE BOYUNCA GAZLAR AÇIĞA ÇIKIYOR"
Satın alınan kuru nohutların, lezzetli bir şekilde pişmesi için bir gece önceden suya bırakılması gerekiyor. Suda bekledikçe nohutlar, mide tarafından sindirilemeyen zehirli maddeler ortaya çıkarıyor.
Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Etil Alkol (Etanol) Üretimi Nasıl Yapılır? Bu kimyasal bileşiğin üretimi Mısır, Buğday, Arpa, Şeker Pancarı ve bazı diğer bitkilerin tanelerinin öğütülmesi ve sonrasında mayalama işlemi ile Fermente edilmesi sonucunda üretilir.
Sürekli salımlı tabletin fermantasyon sıvısında kalmasını sağlamak için ağırlıkça %0.25 ile %2.0 aralığında sıkılaştırıcı ajan kullanılarak yoğunluk artırılır. Yani çözelti içerisinde dibe batması sağlanır. Tablet içerisinde ağırlıkta %0.25 ile %2.0 aralığında yağlayıcı madde ilave edilmesi.
Etil alkol yukarıdaki bu eşitliğe göre özetlenmektedir. Buna göre 100 gram şekerden 51,1 gram etil alkol üretilmektedir.
Fermantasyon gıdaların bozulmadan korunması yanında, esansiyel aminoasit ve vitaminlerin senteziyle gıdaların besin değerini arttıran doğal bir yöntemdir.
1- Sıcaklığa bağlı duraklama ise, şarabın sıcaklığı kontrol edilerek 22-23 dereceye getirilir ve 1-2 gün içerisinde fermantasyonun başladığı gözlemlenir. 2-Mayaların Mayşe veya şıra içerisinde tam dağılmamış olabilir, bu sebepten oluşan duraklamayı gidermek için karıştırma işlemi ile maya tekrar canlandırılır.
Mayalanma başladıktan 3-4 gün sonra veya sıcak havalarda daha erken bir zamanda gaz çıkışı durabilir. Bu durum tamamiyle normaldir. Bira mayası şerbetteki şekerleri tükettikçe gaz çıkışı azalıp genelde 2 hafta bitmeden sonlanacaktır. Gaz çıkışı dursa bile mayalanma devam etmektedir.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Karaciğer detoksu : Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri