(kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Nohudu ıslama suyuna koyduğunuzda içerisine karbonat yerine 1 çay kaşığı toz şeker veya bir adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Nohutlar ıslatıldıktan sonra içine bir çay kaşığı şeker veya karbonat eklenirse kabukları çıkar ve daha hızlı pişer. Nohutu ıslatırken karbonat kullanmanız önerilir. Böylece kabuğundan ayrılan nohutların pişmesi kolaylaşır.
Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.
Birçok yemekte kullanılan lezzet sırrı karbonat, nohut yemeği için de harika malzemelerden biridir. 150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Bunun için nohutu bir kaba alıyoruz . Üzerine sıcak su döküp 1 paket kabartma tozu koyuyoruz. Sabaha kadar üstü kapalı bir şekilde bekliyor. Ertesi gün nohutları yıkayıp süzüyoruz.
Tanelerin yumuşacık olmasını kolaylaştırmak için nohut haşlanırken suyuna ne konur sorusunun cevabı limon suyudur. Nohut haşlanan tencereye birkaç damla limon suyu ekleyerek daha yumuşak sonuçlar elde edebilirsiniz.
Nohutların üzerini bol miktarda sıcak suyla tamamlayın. Bu suya 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Karbonat nohudun yumuşamasını sağlar ve haşlama süresini kısaltır.
Nohut pişmeden önceki gece suda bekletilirse daha hızlı pişecektir. Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir.
Karbonat ve krem tartarın paket içerisinde nemlenip reaksiyona girmemesi için nişasta da eklenir. Bu üç madde kabartma tozunu oluşturur. Kendi içerisinde hem asit hem de baz barındırdığı için, reçetede ekstra bir asidik malzeme (yoğurt, limon suyu, bal gibi) yoksa, karbonat yerine kabartma tozu kullanmak gerekir.
Etiniz sert ise muhakkak önceden haşlayın ki yumuşacık pamuk gibi pişsin. Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur.
Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
KİMYON ETKİSİ
Öte yandan usta aşçılara göre; Nohut yemeğinin gaz yapmaması için bir tutam kimyon eklemek yeterli oluyor. Tencere içerisine bir tutam ekleyeceğiniz kimyon nohutun gaz yapmasını önleyecektir.
Kabukları çıkarmanın en iyi yolu, pirinç yıkama kabını kullanmak. Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın. Kabuklar su yüzeyine çıkacak, pirinç yıkama deliğinden su aktığı için de kenarda toplanacaktır.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Nohut, sert bir bakliyat olduğu için yumuşatmak adına bir gece önceden suyun içerisine konuluyor. Bu sayede pişme süresi hızlanıyor. Bir gece önceden kuru haldeki nohutları tencerenize koyun. Ertesi gün suyunu çekmiş olduğunu göreceksiniz.
Evet, nohut suda bekletilmeden de pişirilebilir, ancak pişirme işlemi biraz daha uzun sürer. Özellikle, ıslatılmamış nohutu normal bir tencerede haşlamak bir veya 1 saat 30 dakikayı bulabilir.
"SUDA BEKLEDİĞİ SÜRE BOYUNCA GAZLAR AÇIĞA ÇIKIYOR"
Fakat nohut su içerisinde beklediği süre boyunca nohut şiştikçe oluşan gaz, zehirleme riski taşıyor. Bu nedenle doğru bir ıslatma şekli oldukça önemli. Satın alınan kuru nohutların, lezzetli bir şekilde pişmesi için bir gece önceden suya bırakılması gerekiyor.
Nohutu akşam yemeğine ikram etmeyi düşünüyorsanız sabahtan pişirin. Çünkü akşama kadar özü ve kıvamı gelir. Normal tencerede nohut pişiriyor iseniz su ilave ederken soğuk su kullanın ama düdüklü kullanıyorsanız sıcak su kullanın.
Islatılmamış nohut ise yine düdüklü içerisinde kesinlikle, ıslatılmış nohuta göre daha fazla su çekeceği için, artı olarak 2-3 parmak kadar daha fazla su doldurulmalıdır. Islanmamış nohutun pişirme zamanı ise, düdüklü tencere içerisinde 35 dakika olarak bilinmektedir.
Bir düdüklü tencere alın ve içerisine nohut, su, tuz, şeker ve kabartma tozu ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatın ve nohutları yarım saat haşlayın. Ocağın altını kapattıktan 10 dakika sonra nohudu süzüp yemeği pişirmeye başlayabilirsiniz.
Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır? Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
Karbonat yoğurt, sirke gibi asit içeriği olan malzemelerle hazırlanan tariflerde kullanılır. Kabartma tozu ise sıvı maddelerle birleşerek hamurun kabarmasını sağlar. Karbonat da olduğu gibi kullanmak için asitli bir sıvıya ihtiyacı yoktur.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri