Nohut 100 gramda yaklaşık olarak 360 kaloridir. 100 gramın %60'ı karbonhidrat, %21'i protein ve %14'ü yağdır. Nohut içerisinde fosfor, kalsiyum, selenyum çinko, magnezyum, potasyum, demir mineralleri ve A vitamini bulundurur.
Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olan nohut , içeriğindeki zengin protein miktarı ile saç ve cilt sağlığı için fayda sağlıyor . Bunun yanı sıra A , E , C , B6 gibi vitaminler ve magnezyum , demir , fosfor gibi mineraller yönünden zengin bir besin .
Nişasta ve azot madde miktarı yoğun olan nohut, bitkisel yağ ve protein kaynaklarından biridir. Öğünlerde sık sık tercih edilen nohut ile hem sıcak yemek hem de salata gibi doyurucu lezzetler hazırlanır. Eklendiği yemeği daha da besleyici hale getiren nohut, birçok faydaya sahiptir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur.
İlgili 25 soru bulundu
Bağırsakta zararlı bakterilerin gelişmesini engellerken, sindirim sistemi için gerekli olan yararlı bakterilerin gelişimini de destekler. Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir."
Zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağı olarak nohut, kilo yönetimine yardımcı olmak, sindirimi iyileştirmek ve hastalık riskinizi azaltmak gibi çeşitli sağlık yararları sunabilir. Ek olarak, bu baklagil protein açısından yüksektir ve birçok vejetaryen ve vegan yemeklerinde etin yerini mükemmel bir şekilde alır.
Kırmızı Et: Özellikle yağsız kırmızı et protein bakımından çok zengindir. Aynı zamanda B12 vitamini ve demir açısından da önemli bir besin kaynağıdır. 100 gram yağsız kırmızı ette yaklaşık 30 gram protein vardır.
Protein yönünden zengin bir içeriği olan nohut baklagiller sınıfına ait, yemeklerde çok kullanılan bir besindir. Nohut özellikle kış aylarında en fazla tercih edilen baklagildir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde çok sevilir. Doyurucu olduğu için, diyet listelerinde de tercih edilir.
Nohut 100 gramda yaklaşık olarak 360 kaloridir. 100 gramın %60'ı karbonhidrat, %21'i protein ve %14'ü yağdır. Nohut içerisinde fosfor, kalsiyum, selenyum çinko, magnezyum, potasyum, demir mineralleri ve A vitamini bulundurur.
Ancak aynı zamanda iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Mutfağımızda çokça versiyonu bulunan nohut tok tuttuğu kadar lezzetlidir de. Bir kase pişmiş nohutta yaklaşık 45g yavaş çözünen karbonhidrat bulunuyor ve bunun 12 gramı liflerden oluşuyor.
Nohut: 1 su bardağı nohutta 2.5 mg çinko bulunur. Nohut, tüm baklagiller gibi, vücudun yavaşça sindirebildiği ve enerji için kullanabileceği karbonhidratlar içermektedir.
Evet nohut karbonhidrattır. Ancak bir kase kuru nohut 290 kalori içerir.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Proteinlerin büyük bir kısmı 20 temel amino asitten oluşmuştur (Şekil 1. 1).
İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırmaktadır. Nohut kemik, saç, cilt, kolesterol ve kalp için faydası bulunmaktadır. Nohut diyet yapan insanlar için özellikle de kadınlar için, tokluk hissi verir ve bu yönüyle de kilo vermeye yardımcı olur.
Nohut kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra, A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagildir.
İŞTE NOHUT SUYUNUN SAĞLIĞINIZA SAĞLADIĞI FAYDALAR
Cinsel gücü arttırır. Özellikle erkeklerde sperm sayısının artmasına yardımcı olur.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Ancak, nohut suyu; nohudun içerdiği tüm besin öğelerini içermemektedir. Kalori, protein, karbonhidrat ve yağ bakımından son derece düşük olduğunu ve varsa çok az vitamin veya mineral içerdiğini göstermektedir. Yumurta ve süt ürünleri beslenme de çok önemli protein ve vitamin ve mineralleri sağlamaktadır.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri