Noksan kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu'na göre şöyledir; Noksan kelimesi, bir şeyin olması gereken halinden eksik kalması yahut kusurlu olması anlamına gelir. Örneğin: '' Tüm dönem boyunca öğrencilerin matematik dersindeki noksanlarını gidermek için uğraştım. ''
İnsan beyni öğrenilenlerin tekrar edilmemesi durumunda unutma mekanizmasını devreye sokmaktadır. Bu bilgiler ya eksik hatırlanır ya da zaman içerisinde unutulup yok olur. Bu durumu anlatan kavramlardan biri de noksan kelimesidir.
1. yüzyıldan beri kullanılmakta olan noksan kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Noksan kelimesinin sözlük anlamı eksiktir. Kusurlu, defolu ve hatalı şeyler de noksan olarak nitelendirilir. Bu kelime, başka sözcüklerle bir araya getirilerek tamlamalarda kullanılır.
* noksan : tamamlanmamış anlamına gelir. Eş anlamı "eksik" olan bu kelimeyi cümlede kullanalım; Bu konuşma eksik. Bu konuşma noksan.
Noksan, “eksik, kusur” demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Noksan kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler az ve eksik sözcükleridir.
Türk Dil Kurumu'na göre noksan kelimesinin zıt anlamlısı tam kelimesidir. Tam kelimesi, herhangi bir şeyin olması gerekene uygun ve eksiksiz olması anlamına gelir.
noksan / noksân / نقصان
(Nuksan) Eksik, kusurlu, nâkıs. Eksiklik, azlık. Eksilme, azalma.
Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Örneğin, Öğrenci / Talebe , Gaye / Amaç , Kara / Siyah vb. gibi. Anlatılanlar göz önüne alındığında , Noksan kelimesinin eş anlamlısı (Anlamdaşı) olan kelime Eksiktir.
Tenzih; Allah'ın bütün kusurlardan, eksikliklerden uzak bulunduğuna inanmak ve bunu dille söylemektir. Bunun da en maruf şekli “Sübhanallah” demek ve buna kalben de tam anlamıyla iman etmektir.
Arapça nḳṣ kökünden gelen nuḳṣān نُقْصَان “eksik oluş, eksiklik” sözcüğünden alıntıdır.
tenakus / tenâkus / تناقص / تَنَاقُصْ Noksanlaşmak. Azalmak. Eksilmek.
İşletme kasasının sayımı sonucunda, kasadaki para mevcudunun, kasa hesabı bakiyesinden az olması hali “kasa noksanlığı” veya “kasa açığı” olarak tanımlanır.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beyin neden küçülür terimi, zaman içinde beyin dokusunun hacminin azalmasını ifade eder. Bu doğal süreç, yaş, genetik ve yaşam tarzı seçimleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Yaşlandıkça, beyinin hafif değişiklikler geçirmesi ve boyutunun azalması yaygındır.
Sonuç olarak, araştırmacılar, daha küçük beyinlerin daha az enerji kullandığını ve antik insanların 3 bin yıl önce bilgi paylaşmaya başladıkları için, beyinlerinin bir sürü bilgiyi depolamak için daha az enerjiye ihtiyaç duyduğunu ve dolayısıyla boyutlarının küçüldüğünü açıkladı.
Örnek verecek olursak; tembel-çalışkan, güzel-çirkin, siyah-beyaz, hızlı-yavaş gibi kelimeler zıt anlamlı kelimelerdir. Noksan kelimesinin zıt anlamlısı TAMAM kelimesidir.
Türk Dil Kurumu'na bakıldığında eksik eş anlamlısı 'noksan' ve 'az' kelimeleri karşımıza çıkıyor. Bu kelimelerin yanı sıra aynı zamanda; yarım yamalak, kusurlu ya da yetkinsiz gibi sözcükleri de kullanmak mümkün.
Arapçada hicap kelimesi hem perde çekmek hem de utanmak anlamına gelir.
Noksanlaştırmak. Eziyet vermek. Ezâ etmek. Hor ve hakir etmek.
noksaniyet / noksâniyet / نُقْصَانِيَتْ
Noksanlık, eksiklik.
Silikleşmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Silik duruma gelmek.
Eğiğin karşıt anlamlısı dik veya dikik olmaktadır. Eğik bir cismin eğilmiş halini gösterdiği için bunun tam aksi ve ters durum ise dik olmasıdır.
Türk Dil Kurumu verileri eşliğinde bakıldığı zaman mutlu kelimesi için birçok farklı eş anlamlı sözcük teyit edilmektedir. Bu doğrultuda Mesut, bahtiyar, berhudar ve sevinçli kelimesinin kullanmak mümkündür.
Bu bağlamda; fazla, bütün ve tam sözcükleri eksik ile karşıt anlama gelmektedir. Bu kavramların tümü en genel haliyle “eksiksiz” manasına gelmektedir. Eksik ile zıt anlama sahip sözcüklerin cümle içerisindeki kullanımlarına verilebilecek anlamlar aşağıdaki gibidir. - Bu sınava tam 2 gün çalıştım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri