Tahta kaşıkla iyice karıştırın ki topak topak kalmasın 2 dakika daha ocak da dursun sonra altını kapatın. İlk sıcaklığı çıkınca kaşık yardımıyla şekil verilir.
Burada işin sırrı helva henüz sıcakken şekil vermek ve eğer kaşıkla şekil veriyorsanız kaşıkları öncesinde hafifçe ıslatmakta saklı. Böylelikle kaşığa yapışmayacak ve çok kolay bir şekilde forma gireceklerdir.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.
Biz bu tarifi "4 kişilik un helvası nasıl yapılır?" diyenler için hazırladık, ölçüsünü kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Üzerine bolca ceviz serperek servis edin, afiyet olsun!
İlgili 23 soru bulundu
Un helvası sıcak yenmez, oda sıcaklığına ulaşmış veya buzdolabında soğutulmuş helva idealdir. Soğuyan helva tabaklara konularak servis edilir. Servis sırasında hazmı kolaylaştırması için soğuk şerbet de ikram edilir.
En basit haliyle yağ, un, şeker ve süt/su ile hazırlanan irmik helvasının en önemli aşaması unu, yağda kavurma kısmıdır. Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler.
Yanmaz tavaya sıvı yağ ve tereyağ konur. Yağ eriyince un konup kavurma ya başlanır. Baştan yağ az gibi gelebilir ama kavurdukça yağını salıyor merak etmeyin. En küçük ocağın kısık ayarında yaklaşık 20 dakika unun rengi kahverengi ye dönene kadar kavrulur.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün. Topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırın. Un helvası koyulaşıp kaşığa ve tencereye yapışmayacak kıvam alıncaya kadar yaklaşık 2 dakika karıştırarak, pişirin.
İsterseniz tarçın, ceviz ya da antep fıstığı ile servis edin. Helva yapımında en önemli nokta, unu sürekli olarak karıştırmaktır. Karıştırma işlemini daha rahat yapabilmek için tahta kaşık kullanın.
Şerbetsiz Kıtır Helva Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya yağları alıp eritin üzerine unu ekleyin orta ateşte sürekli karıştırarak 10-15 dakika altın sarısı rengini alana kadar kavurun . Çok fazla kavurmayın helvanız acılaşır . Ocağın altını kısıp şekeri ekleyin ve 1- 2 dakika şeker eriyinciye kadar karıştırarak kavurun .
Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altını kısıp kavurma işlemine devam edin. Un renk değiştirdiğinde şerbeti ocaktan alın ve hemen renk değiştiren un karışımının üzerine dökün. Bu aşamada en önemli nokta, şerbeti dökerken aynı zamanda unu hızlıca karıştırabilmektir. Böylece unun topaklanmasını önlersiniz.
Eklediğiniz sıvı soğuk olmalı.
Eklediğiniz sıvının soğuk olması, kavurduğunuz unun aniden pişip topak kalmasının önüne geçer. Kavrulmuş un topları soğuk sıvı ile karşılaşınca çok daha kolay parçalanarak çözülürler.
Koska Kağıt Helva, çayın yanında tek başına tüketilebileceği gibi arasına dondurma konularak da dondurma keyfinize lezzet katabileceğiniz bir üründür. İçindekiler; Buğday unu, şeker, kısmı hidrojenize bitkisel yağ, kabartıcı(sodyum bikarbonat), glukoz şurubu, emülgatör.
Buzdolabında tutulması tavsiye edilen helvaların, kapaklı bir kap içerisine konarak saklanması ve bir ay içerisinde tüketilmesi önerilir. Hava alan helvalar nemlenmeye bağlı olarak yumuşar.
Lezzetli ve kolay bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak yapılabiliyor.
Şimdi tarife geçelim; 1 su bardağı sıvı yağ ya da 250 gram tereyağı ile unu derin bir tencereye koyun. Karıştırarak unun renginin değişmesini ve koyulaşmasını izleyin. Bildiğimiz un helvası rengi şerbetten sonra olur. Bu nedenle kavurmada koyu bir kahverengi elde etmemeniz gerekir.Ortalama 40 dakika unu kavurmalısınız.
Sıvı yağlı un helvası, katı yağ kullanmayı sevmeyenlerin ve daha hafif tatlıları tercih edenlerin bir numaralı tercihi olmaya şimdiden aday. Sıvı yağda, renkleri dönene kadar, mis gibi kokana kadar sabırla kavurduğunuz unlar, şerbetle birleşiyor ve eşsiz bir tatlıya dönüşüyor.
Unu kavurmaya başladığınızda ayrı bir tencereye sütle toz şekeri koyup kaynatın. Üzerine sıçramamasına dikkat ederek kavrulmuş unun üzerine kaynar haldeki şekerli sütü boca edin. İyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Bu esnada 1 su bardağı dövülmüş ceviz koyup, 1 dakika kavurun. Daha sonra üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün.
Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Yağla un bir güzel kavrulur ,un kokusu gidince 1 yemek kaşığı yoğurt atılır. Sonra şeker daha sonra su ilave edilir, demlenmesi beklenir.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Ölünün 7. günü "pişi" yapılarak komşulara dağıtılır. 40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.
Cenazenin ilk gününden itibaren, yedinci, kırkıncı, elli ikinci günlerinde ve ölüm yıldönümlerinde helva kavuruluyor. Verilen helvayla birlikte edilen dualarla, ölen kişinin acılarının kaybolduğuna inanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri