Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için noktalı virgül kullanılır: kavun, karpuz, kelek; lâhana, pırasa, ıspanak; bisküvi, kraker, çikolata…
Noktalı virgül kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılır ve sonraki sözcükle arasına bir boşluk konur. Sonra gelen sözcük -özel isim vs. değilse- küçük harfle başlar: Atatürk, kurumun ilerisi için büyük bir umut besliyor; akademik çalışmalar yapabilecek bir kuruluş olarak gelişmesini arzuluyordu.
Explanation: Örneğinden sonra genelde virgül koyulmaz. Ancak bu edattan sonra ard arda sıralamalar varsa, buraya her seferinde virgül koyulur. Söz gelişi anlamına gelir.
Örneğin bir cümlenin bittiğini belirtmek için sonuna nokta konur. Virgül aynı türden kelimeleri birbirinden ayırır. Noktalı virgül ise genellikle sıralı ve birleşik cümlelerin arasında kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Noktalı virgül (;), uzun cümlelerde anlam karışıklığını önlemek amacıyla kullanılan bir noktalama işaretidir. Virgülün yeterli olmadığı uzun cümlelerde tercih edildiği söylenebilir. TDK tarafından yapılan tanım da dikkate alınabilir.
Sıralı cümleler; virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile birbirlerine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır.
İki nokta, kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işaretidir ve ':' olarak kullanılır.
Cümlede zarf-fiil eklerinden sonra virgül getirilemez. NOT: Birden fazla zarf-fiil Eki varsa getirilir. 3. Cümlede şart kipi (-se/-sa) ekinden sonra virgül getirilemez. Ancak birden fazla varsa getirilebilir.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
Bir cümlede açıklama yapılacaksa iki nokta, içinde sıralı virgül bulunan cümlelerde de noktalı virgül konulur. Cümle içinde arasözlerin başında-sonunda, satır sonunda yarım kalan sözcükte kısa çizgi; konuşma metinlerinde de uzun çizgi kullanılır. 2) Kavramları tanımlarken veya açıklarken kullanılır.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Aralarındaki fark ise noktalı virgülden sonra cümleye küçük harfle başlanırken iki noktadan sonra büyük harfle başlanır.
Cevap. Noktalı virgülden sonra paragraf başı yapılır.
CEVAP: Noktalı virgül gelir.
Örn: Sen istesen de istemesen de ben dışarı çıkacağım. Zarf fiil ekleriyle oluşturulan sözcüklerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf fiil ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dikçe, -erek, -diğinde, -meksizin … Örn: Ayşe, çiçekleri toplayarak vazoya koydu.
İki cümleyi birbirine bağlayan “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte” gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.
İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK sözlüğünde “Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak yer alıyor. Dilbilgisi anlamı dışında matematikte “Bölme işaretinin adı” anlam ifade ediyor.
Noktalı virgül ise virgüle yakın bir tanımı olsa da önemli farklara da sahiptir. Noktalı virgül, kendi içinde virgülle ayrılmış grupları, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılan, virgülden daha kuvvetli ama noktadan daha zayıf bir duraksama işaretidir.
KONUŞMA ÇİZGİSİ (_)
Diyalog şeklinde karşılıklı konuşmalarda, söz ve cümlelerin başına konur.
Bağımsız Sıralı Cümle Örnekleri
– Akşam olmuştu, herkes evine gidiyordu. – Dün tarihtir, yarın bilinmeyendir, bugün bir hediyedir. – Alışveriş çılgınlığı artıyor, israf toplumun yarası hâline geliyor. – Yağmur durmuştu yollar çamurdan görünmüyordu.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri