Non-Hodgkin lenfoma nedir? Non-Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemde yer alan olgun B lenfosit, T lenfosit veya NK lenfosit (doğal öldürücü hücreler)hücre gruplarından herhangi birinden kaynaklanan lenfomadır. Non-Hodgkin lenfomanın içerisinde çok sayıda farklı klinik ve laboratuvar özellik gösteren alt grup mevcuttur.
Non hodgkin lenfoma olan kişiler için genel 5 yıllık göreceli sağkalım oranı %73'tür. Ancak hayatta kalma oranlarının farklı lenfoma türleri ve lenfoma evreleri için büyük ölçüde değişebileceğini akılda tutmak önemlidir. Lenfoma nerelerde ağrı yapar? Hodgkin lenfoma boyun, kasık veya koltuk altında şişlik yapar.
Bunların bir kısmında da hastanın lenfomadan tam olarak kurtulması mümkün olabilmektedir. Örneğin Non Hodgkin lenfomalarda genel olarak yüzde 60-70 tam iyileşme sağlanmaktadır Hodgkin lenfomalarda ise bu oran yüzde 80-90'ları bulabilir. Bazı alt tiplerde ise yüzde 90'ları geçen başarılar söz konusudur.
Lenfomalı kişilerin yaklaşık yüzde 12'sinde Hodgkin lenfoma vardır. Gelişen tedavi seçenekleri ile çok daha ölümcül olan lenfoma daha kolay tedavi edilebilir kanser türlerindendir. Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir?
Lenfoma genellikle bir lenf nodunda başlar. Vücudun aşağı yukarı her bölgesine yayılabilir. Mesela, karaciğer, akciğer, kemik ve kemik iliğine yayılabilir. En iyi tedavi planını yapması için Hodgkin Dışı lenfomanın yayılımını (evresini) bilmesi gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Klasik hodgkin lenfoma bu lenf kanseri türünün yaklaşık olarak %95'inde tespit edilen hodgkin lenfoma türüdür. Bu kanserler genellikle servikal (boyun) bölgesinde lenf nodlarında başlama eğilimindedir.
Non-Hodgkin lenfoma (NHL) tek bir özelliği paylaşan farklı kan kanserleri grubu için kullanılan terimdir—lenfosit pregenitörü DNA'sının hasarından kaynaklanırlar. DNA hasarı kalıtımsal değil kazanılmış hasardır (doğumdan sonra ortaya çıkar). Bir lenfositte değişen DNA malign transformasyona neden olur.
Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer? Lenfoma tedavisi 3-4 hafta aralıklarla birlikte olmak üzere en az 6 ay sürebilmektedir. Hastanın durumu, hastalığın türü ve evresine göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir.
Nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülür.
Evre 4 lenfoma, kanserin lenfatik sistem dışında bir organa yayıldığı anlamına gelir. Hayatta kalma oranları, bireyin risk faktörlerine ve kanser türüne bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Evre 4 lenfoma sağkalım oranı diğer evrelerden düşüktür, ancak bazı durumlarda doktorlar kür (tam şifa) sağlayabilir.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
Hematolojik malignitelerden (kan ve kemik iliği kaynaklı kanserler), non-Hodgkin lenfomanın bir alt tipi olan diffüz büyük B-hücreli lenfomalı hastaların % 60 - % 70'inde, ve periferik T hücreli lenfomada birincil tedaviden sonra hastaların % 75'inde kanser tekrarlar (8-9).
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyulabilmektedir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasındadır. Kırmızı et çok iyi bir protein kaynağıdır.
Non-Hodgkin Lenfoması (NHL), vücudun lenfatik sisteminde görülen [bakınız lenfatik sistem], hastalıklardan biridir. Adına malign (kötü huylu) lenfoma denilir. „Malign lenfoma“ kavramı „kötü huylu lenf düğümü şişkinliği“ anlamında kullanılır.
Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir.
Hastaların büyük çoğunluğu uygun tedaviyle iyileşmektedir. Non-Hodgkin lenfomalar B lenfositik ve T lenfositik lenfomalar olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar.
Lenfoma, bağışıklık sistemi düşük insanlarda daha sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Çevresel faktörler, virüsler, bakteriler, genetik faktörler, fiziksel sebepler, kemoterapi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kollajen doku hastalıkları kişilerde lenfoma gelişme riskini artıran sebepler arasında sayılabilir.
Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber, büyüyen lenf bezleri (çoğu zaman ağrısız), halsizlik, enfeksiyon durumu olmadan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, göğüs ağrısı, karında ağrı ve şişkinlik, kaşıntı şikayetleri görülebilmektedir.
Bir bölgeye sınırlı lenfomalarda hastalık bölgesine radyoterapi uygulayarak kemoterapi sayısını azaltmaya ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya çalışırız. Lenfoma tedavisinde çok özel bazı acil durumlar dışında ameliyat uygulanmaz.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
Dolayısıyla bir Hodgkin lenfoma hastalığı, vücudun lenfatik dokularının bulunduğu her yerde ortaya çıkabilir. Bu hastalığa en çok lenf düğümlerinde rastlanır ama karaciğer, kemik iliği, akciğer veya dalak gibi diğer organlarda da, özellikle hastalığın ilerlemiş devrelerinde rastlanabilir.
Hodgkin lenfoma, lenf bezlerinde yer alan bir tümör türüdür ve genellikle daha hafif bir seyir izler. Non-Hodgkin lenfoma ise, lenf bezlerinde olmayan bir tümör türüdür ve daha ciddi bir seyir izleyebilir. Lenfoma, her yaş grubunda görülebilir ancak genellikle 60 yaş üzerinde daha sık görülür.
Bununla birlikte, nüks ederseniz, bu genellikle tedavinin bitiminden sonraki birkaç yıl içinde olur. Sessiz (yavaş büyüyen) Hodgkin Olmayan Lenfomanız varsa, nüks daha sık görülür. Tedaviyi bitirdikten sonraki aylar içinde bir nüks meydana gelebilirken, genellikle remisyon bir nüksetmeden yıllar önce sürer.
kaşıntılı vücut. Lenfomalı birçok insan kaşıntılı bir cilde sahip olabilir. Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri