Non-Hodgkin lenfoma ise agresif seyirlidir ve hastaya uygulanan yoğun kemoterapiye rağmen tekrar edebilir.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir.
Hematolojik malignitelerden (kan ve kemik iliği kaynaklı kanserler), non-Hodgkin lenfomanın bir alt tipi olan diffüz büyük B-hücreli lenfomalı hastaların % 60 - % 70'inde, ve periferik T hücreli lenfomada birincil tedaviden sonra hastaların % 75'inde kanser tekrarlar (8-9).
Hodgkin lenfomalı kişiler kemoterapi, radyasyon tedavisi veya her ikisi ile tedavi edilebilir. Eğer tedaviden sonra Hodgkin lenfoma geri dönerse, doktorlar bunu relaps veya nüks olarak isimlendirmektedir.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Çocuklarda ve gençlerde rastlanan NHL, yüksek dereceli kötü huyludur (yüksek maligne NHL), yani oluşma noktalarından çabucak vücudun her tarafına yayılır, organlara ve dokulara saldırır ve bu saldırı sonucunda ağır hastalıklara neden olur. Tedavi edilmezse, hasta kaybedilir.
Sessiz lenfomanız olduğunda, her zaman uyanıp büyüme potansiyeline sahip bazı lenfoma hücreleri kalacaktır. Bazı genetik mutasyonlar mevcut tedavilerle tedavi edilemez. Yani vücudunuzda lenfoma belirtisi kalmamış olsa bile bazı genetik mutasyonlar lenfomanın yeniden büyümesine neden olabilir.
Meme kanserinden kurtulanlar bir dizi sağlık probleminden etkilenebilir, ancak çoğu zaman büyük bir endişe kanserle tekrar karşı karşıya kalmaktır. Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir .
Lenfoma genellikle bir lenf nodunda başlar. Vücudun aşağı yukarı her bölgesine yayılabilir. Mesela, karaciğer, akciğer, kemik ve kemik iliğine yayılabilir. En iyi tedavi planını yapması için Hodgkin Dışı lenfomanın yayılımını (evresini) bilmesi gerekmektedir.
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyulabilmektedir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasındadır. Kırmızı et çok iyi bir protein kaynağıdır.
Hodgkin lenfoma kombine kemoterapi ile genel olarak tamamen tedavi edilebilir ve tekrar etmek oranı %10 ile %13'tür.
Ayrıca yaş dağılımı açısından da farklılık gösterir; Hodgkin hastalığı genç yetişkinlerde ve ileri yaş hastalarda olmak üzere iki ayrı yaş grubunda daha sıklıkla görülür. Erkeklerde de daha sıktır. Hastalığın genel seyri non-Hodgkin lenfomalara nazaran daha iyidir.
Non-Hodgkin lenfoma (NHL) tek bir özelliği paylaşan farklı kan kanserleri grubu için kullanılan terimdir—lenfosit pregenitörü DNA'sının hasarından kaynaklanırlar. DNA hasarı kalıtımsal değil kazanılmış hasardır (doğumdan sonra ortaya çıkar). Bir lenfositte değişen DNA malign transformasyona neden olur.
Lenfoma Genetik Bir Hastalık Değil
Ancak ailede bir kanser vakasının olması diğer aile bireylerinde daha sık kanser riskine yol açıyor. Lenfoma hastalarında bazı genetik bozukluklar görülebiliyor. Hatta tanı koymak için de bunları kullanabiliyoruz ama genetik bozukluklar hastalıkla beraber ortaya çıkan bozukluklardır.
Kötü huylu lenfositler lenf bezleri dışında dalak, karaciğer, kemik iliği ve diğer organlarda da çoğalabilirler. Lenf bezi kanseri tıbbi olarak Hodgkin Lenfoma ve Non Hodgkin Lenfoma olarak ikiye ayrılır. Non Hodgkin Lenfoma daha sık görülen lenf kanseri türüdür.
Lenfoma, bağışıklık sistemi düşük insanlarda daha sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Çevresel faktörler, virüsler, bakteriler, genetik faktörler, fiziksel sebepler, kemoterapi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kollajen doku hastalıkları kişilerde lenfoma gelişme riskini artıran sebepler arasında sayılabilir.
Evreleme işlemleri sonucuna göre erken evre Hodgkin lenfoma hastalarında tedavi 2-4 kür ABVD denen kemoterapi ve arkasından da tutulan alana ışın tedavisi yapılması şeklindedir. Hastalık daha ileri evrede ise kansere etkili ilaçlar ile tedavi şemaları (ABVD, MOPP gibi) 6 -8 kür uygulanmalıdır.
Bekle ve gör – bazı NHL türlerinde uygulanan yaklaşımdır. Yeni tedavi türleri – halen klinik çalışmalarda araştırılmaktadır. Kemoterapi, genellikle birkaç hafta arası olan döngüler halinde uygulanır. Birçok döngü ile uygulanması gereken tedavi, altı ile on ay arasında sürebilir.
Non-Hodgkin lenfoma nedir? Non-Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemde yer alan olgun B lenfosit, T lenfosit veya NK lenfosit (doğal öldürücü hücreler)hücre gruplarından herhangi birinden kaynaklanan lenfomadır. Non-Hodgkin lenfomanın içerisinde çok sayıda farklı klinik ve laboratuvar özellik gösteren alt grup mevcuttur.
Sağlıklı yaşam, her zaman olduğu gibi kanser tedavisi sonrasında da önem arz etmektedir. Beslenmenize dikkat ederek, ideal kilonuzu koruyarak, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yaparak kanserin tekrarlama riskini azaltmanız mümkündür.
Kanser Tekrarlar Mı? Bazı kanser türleri tedaviye rağmen 5 yıl içinde tekrarlayabilir. 10 yıl süre ile kanserin tekrarlamaması iyiye gidişin göstergesidir.
Kanser gerileme döneminden sonra tekrarladığında, rekürrens olarak kabul edilir. Kanserin yinelemesi, kurtulmak için elinizden gelen en iyi çabalara rağmen, bazı kanser hücrelerinin kalması nedeniyle gerçekleşir. Hücreler ilk kanserinizin kaynaklandığı yerde olabileceği gibi vücudun farklı bir kısmında da olabilir.
"Lenfoma, kür şansı olan yani tedavi sonrası tamamen iyileşecek olan kanserlerden biridir. Sonuçları nispeten yüz güldürücü hastalıklardan biridir. Güncel tedaviler ile başarı oranı yüksektir. Örneğin, Hodgkin lenfomada yüzde 95'e kadar varan başarı oranı olabilir.
Hodgkin tipi lenfomada bu yayılma genellikle sıralı olur: hastalık sırayla bir lenf bezinden diğerine sıçrar. Hodgkin olmayan tip lenfomada ise tümörler farklı lenf bezlerinde ortaya çıkabilir, bazı lenf bezleri atlanabilir.
Non-Hodgkin Lenfoma Nedir? Non hodgkin lenfoma, çoğu B hücreli ve T ile nadiren NK hücreli, hızlı (yüksek dereceli) veya yavaş (düşük dereceli) büyüyen, lenf bezleri ve lenf dokusunda gelişen bir kanser türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri