Asian Noodle Salatası Haşlandıktan sonra ketçap, zeytinyağı, barbekü sos, limon suyu ve pirinç sirkesiyle çeşnilendirebileceğin noodle'ları kolayca bir salataya dönüştürebilirsin.
Suyu son bulmadan hemen önce yağ ve tuz eklenir. Kısık ateşe alınır ve pişirmeye devam edilir. Suyu tamamen son bulduğunda süzgeçle süzülür ve ketçap dökülür.
Daha sonra bir kabın içinde pesto sosu, hardalı, zeytinyağını, mayonezi, turşuyu, hindi fümeyi ekliyor ve birkaç damla limon sıkarak karıştırıyoruz. Son olarak sosumuzu Indomie Sebze Aromalı Hazır Noodle ile karıştırıp servis tabağına alıyoruz. İşte yemek hazır. Afiyet olsun.
Hâlbuki ilk zamanlarda hamsi ketçabı, ceviz ketçabı, istiridye ketçabı gibi çeşitleri varmış, sonraları mantar ketçabı çıkmış. Hâlâ farklı ülkelerde farklı hammaddelerle kullanılabilen ketçap, domates içeriğiyle ülkemizde en çok hamburger, patates kızarması, ızgara et, köfte, makarna yanında kullanılıyor.
Günümüzde salata, fast-food, patates kızartması ve makarna gibi birçok gıda türünün tüketiminde ketçap ve mayonez sos olarak kullanılır. Çeşitli gıdalara aroma ve tat vermesi yeni lezzette yiyeceklerin hazırlanmasına imkan tanır.
İlgili 41 soru bulundu
Ketçap Dökülen Yiyecekler Arasındaki En Kolay Tarif: Makarna
Ketçap dökülen yiyeceklerin en kolayı kuşkusuz makarnadır. Makarna genel olarak ucuz ve hızlı pişmesi sebebiyle öğrenci yemeği olarak adlandırılır. Hem kolay pişen hem de sadece ketçapla yenilen yemeklerin en başında makarna gelir.
Ketçap, domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos.
* 100 gr ketçap, 3 mg likopen içerir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid ve fito-besleyiciler içerir. Hücrelerdeki DNA hasarını önler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur, moleküler dejenerasyonu önler. * Göğüs kanserini önler.
Ketçap: Birçok çeşni gibi ketçapı açıldıktan sonra bile buzdolabında ya da rafta saklayabilirsiniz. Düzenli olarak kullanmıyorsanız, buzdolabı daha iyi bir seçenektir. Açılmamış ketçap en az 1 yıl dayanır. Açıldığı takdirde buzdolabında 6 ay, rafta ise bir ay dayanır.
Tıpkı hazır çorba gibi, hazır noodle'lar da maalesef sağlıksız. Düzenli olarak tüketilmesi yüksek tansiyona, yüksek kolestrole, şeker ve kalp hastalıklarına yol açıyor.
Uzmanlar, spor yapan ya da dengeli beslenen kadınların bile haftada 2 kereden fazla hazır noodle tüketmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Üzerine 3 yemek kaşığı yoğurt ve noodle paketinin içerisinden çıkan yağı üzerine dökün. İçerisindeki köri ve chili baharatını istediğiniz kadar kullanabilirsiniz fakat çok fazla kullanmak yakalamak istediğimiz tadı bozacaktır, ben 1/3'ünü kullandım. Yoğurt ve noodleyi karıştırıp tüketin afiyet olsun!
Kan şekeri seviyesini ve kolesterolü düşürmekten bağırsak sağlığını iyileştirmeye kadar bu noodlelar ciddi derecede sağlıkla ilgili bazı yararlar sağlarlar. Ayrıca, tok kalmanıza ve hatta açlığı uyaran belirli hormon düzeylerini azaltmanızı sağlayarak belinizi inceltmeye yardımcı olabilirler.
Ketçabın pişirilmesi sırasında süreye çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Gereğinden uzun süre pişirilen ketçapta lezzet ve asetik asit kayıpları oluşabilmektedir. Aynı zamanda renk kaybı açısından da pişirme zamanı önemlidir.
Özellikle fast food lezzetlere çok yakışan ketçap bazı yemeklerin ve atıştırmalıkların soslarında kullanıldığında zamanda lezzete çok katkı sağlar. Hazır et döner veya ev yapımı dönerle hazırlanan iskenderin sosunda veya ızgaraların yanında servis edilen barbekü sosta da ketçap kullanılır.
Domates, C ve A vitamini, potasyum, mangan minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Ancak ketçap haline getirildiğinde vitamin kayıpları olmakta ve kalori açısından kilo kontrolünün istendiği diyetlere uygun olmamaktadır.
Ketçap ve mayonez
Bruce Ferree şöyle diyor: “Her ikisi de açılana kadar oda sıcaklığında güvende olur. Açıldıktan sonra ise bozulabilir ya da patojenik bakterilerle kontamine olabilir.
1 Kutu (750 gr) yaklaşık 758 kcal kalori içerir, 9 gr protein, 180 gr karbonhidrat ve 0 gr yağ bulunur ve 38 porsiyona eşittir.
Ketçap ile mayonez bir arada genel olarak kullanılır. Daha doğrusu bir arada kullanıldığı zaman oldukça güzel ve hoş bir karışım oluşturur. Böylece pek çok farklı yiyecek çok daha lezzetli şekilde tüketilir.
1 yemek kaşığı ketçapta ortalama 4 küp şeker mevcut.
İLAÇ OLARAK KULLANILDI
Ketçap aşağı yukarı 1835 yıllarında ilaç olarak kullanıldı ve domates hapı adıyla satıldı. Doktor John Cook Bennett, domatesin ishal, sarılık ve hazımsızlık gibi hastalıkları tedavi edebileceğini düşünüyordu.
Ya bir türlü akmaz ya da bir anda çok fazla dökülür. Yiyeceklerimizin üzerine ketçap dökmek için şişesini çalkalamamız ya da bir miktar sıkmamız gerekir, çünkü şişeyi ters çevirdiğimizde genellikle akmaz. Bu durumun nedeni ketçabın üzerine bir kuvvet etki edip etmemesine bağlı olarak akışkanlığının değişmesidir.
Çinliler tarafından bulunan ve kullanılan ketçabın Avrupa'yla tanışması ise 1600'lü yıllara rastlar. İngiliz denizciler Singapur ve Malezya'da yedikleri bu lezzetli sosu çok beğendikleri için ülkelerine götürmüşler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri