Sağlıklı bir dil pembe iken, farklı renkler bakın hangi hastalığın habercisi... Şurada Paylaş! Mavi dil, böbrek rahatsızlıkları anlamına gelebilir. Dikkatli olmalısınız.
Dr. Bahar Kayahan Sirkeci bu soruma “Sağlıklı bir dil ince beyaz bir tabakaya sahip pembe bir dildir. Pembenin tonu açık veya koyu olabilir” cevabını verdi ve dil hastalıklarından korunmak için şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli.
Normal bir dilin hafif pütürlü veya hafif tüylü bir görünümü olabilir. Dilin soluk renkte olması, kansızlık (anemi) veya bazı diğer sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Dilin aşırı kırmızı veya parlak kırmızı olması, dilin iltihaplı veya tahriş olabileceğini gösterebilir.
Pamukçuk ya da diğer adıyla dil mantarı, ağız içerisindeki dokularda mantar enfeksiyonu gelişmesi sonucu oluşur. Hastalık özellikle dilin üstündeki beyazlık oluşumu ile karakterizedir.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
İlgili 33 soru bulundu
Dildeki beyaz lekeler için en önemli tedavi yöntemi Hindistan cevizi yağı ile düzenli olarak ağızın çalkalanmasıdır. Bu sayede ağız içindeki zararlı bakterilerden kurtulmuş olursunuz. Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı ağızdaki bakterilerin yok edilmesi açısından oldukça etkilidir.
Özellikle de dilin renginin beyaz olması vücutta gelişen enfeksiyonlar nedeni ile oluşabilir. Ateşli hastalıklar ve mayan enfeksiyonu da dilin beyazlamasına neden olmaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, alkol tüketimi ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de dilin beyaz renk olmasına neden olur.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Dil mantarı çok sık bir şekilde meydana gelen sağlık problemleri içerisinde bulunmaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkmasının en önemli sebebi, çok fazla antibiyotik kullanmaktır. Bunun dışında; tükürük salgılarının yeteri kadar çalışmaması ile ağız kuruluğu oluşmaktadır. Bu ise dilde mantar oluşumuna yol açar.
Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Şurada Paylaş! Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır.
Dil sararmasının en yaygın nedenlerinden biri ağız hijyenindeki sorunlardır. Yetersiz diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağızda birikmiş yiyeceklerin, bakterilerin ve plakların birikmesine neden olabilir ve bu da dilin sararmasına yol açabilir. Ayrıca, tütün kullanımı da diş ve dil sararmasına neden olabilir.
Yeterli miktarda su içmek ve düzenli olarak meyve ve sebze tüketmek, ağızda oluşabilecek asit dengesini koruyarak dil üzerindeki sarımsı tabakanın oluşumunu önleyebilir. Sigara Kullanımını Bırakmak: Sigara kullanımı, ağız hijyeni ile ilgili problemlere neden olabilir.
Dil sararması genellikle kötü ağız hijyeninden veya ağız kuruluğundan kaynaklanır. Yiyecek ve bakteriler dilinizin papilla (dilinizin yüzeyini oluşturan küçük tomurcuklar) bölgesi üzerinde toplanabilir. Papillalarınız çoğalırsa, ağzınızdaki bakteriler papillalarınızın renginin değişmesine neden olabilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Candida, bir defa numune alınmasıyla kesin tanısı gerçekleştirilemeyen yapıya sahiptir. Bu sebeple, hastadan alınan kanın içerisinde bulunan bağışıklık hücrelerinin izole edilmesi ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hücre kültürü teknikleri ile çoğaltılması yöntemi ile Candida tanısı gerçekleştirilebilmektedir.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
DİL 10 GÜN
Tat moleküllerini sinirler yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor ve bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri