Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Doğum sonrası Kegel ve Pelvik kas egzersizleri
Vajinal doğum sonrası iyileşme döneminde kadınlara sık sık Kegel ve bazı pelvik taban kas egzersizlerini yapmaları önerilmelidir. Böylelikle hem doğum esnasında zayıflayan pelvik taban kasları güçlendirilir, hem de vajinanın eski formunu almasına yardımcı olunmuş olunur.
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak doğum sonrası vajinanın eski haline dönmesi tamamen mümkün olmayabilir.
Normal doğumdan sonra vajina nasıl görünür? Bazı hastalarda normal doğum sonrası vajina girişi genişleyebilir, vajinal mukoza dışarı sarkmış olabilir. Yırtıklar ya da kötü epizyotomi skarları nedeniyel vulvada estetik olmayan deforme bir görünüm olabilir.
Normal doğum eylemi ve doğum genellikle vajina ve/veya servikste yaralanmaya neden olur. İlk bebeğini doğuran kadınların yüzde 70'inde epizyotomi veya onarım gerektiren bir tür vajinal yırtık olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Vajina genişliği konusunda net bir şey ifade etmek mümkün değildir. Ancak bu alanda objektif ölçümler yapılabilir. Bu objektif ölçümleri yapmaya yarayan en önemli araç ise Kegel cihazıdır. Bu cihaz sayesinde vajinanın kasılıp gevşemesine bağlı olarak genişliğin ne seviyede olduğu daha net bir şekilde belirlenir.
Vajinal doğumun 2. evresinde, bebek doğarken doktorunuz, bebeğin daha rahat çıkışını sağlayabilmek için vajinayla, makat arasına bir kesi uygulayabilir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Normal Doğum Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir? Normal doğum sonrası dikişler vücut yapısına ve kişisel iyileşme hızına bağlı olarak değişebilir. İyileşme süreci genellikle 2 ila 4 hafta arasında tamamlanır. Dikişlerin iyileşmesi için hijyen kurallarına uygun bakım önemlidir.
Vücut ağırlığı doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, eski haline dönmektedir. Duygusal değişiklikler; hormon değişimleri, doğum stresi gibi sebeplerle lohusada yorgunlukla birlikte kendisini göstermektedir. Bu durum normaldir.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Gebelikte normalin üstünde kilo alındığında ya da doğum sonrası özellikle bebeğe süt olsun diye aşırı yemek yemeye bağlı kilo alımı yaşandığında tüm vücutta özellikle göbek bölgesinde yağlanma görülür. Bu kilolar, doğum sonrası kalıcı hale gelen göbek psikolojik ve fiziksel açıdan pek çok kadını rahatsız eder.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Vajinal genişliğin tedavi edilebilmesi için vajinoplasti adı verilen ameliyatın yapılması gerekmektedir. Sanıldığı gibi kendiliğinden geçmeyecek olan vajina genişliği yapılan operasyonla birlikte tekrar eskisi gibi dar hale getirilebilir. İç genital bölgede yapılan operasyon, genel anestezi altında yapılmaktadır.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Gebenin doğuma uyumu. Kontrolsuz ıkınmalar, ani vücut ve pelvis hareketleri, kontrolsüz bağırmalar derin vajen yırtıkları riskini artırır. Sıcak uygulamalar doğum dikişi ihtimalini azaltır. Yine perine masajının bu konuda katkısı vardır.
Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapılır.. Normal doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez. Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır. kendiliğinden erir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
- Enfeksiyon riski varsa Rif ampül, bactroban krem, fucidin kremler pansuman, - Ağrı hisseden ve derin kesisi olan hastada vaginorm. krem veya madegassol krem.
Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur. Esmer ve kumral tenli kadınlarda daha sık rastlanır. Doğumdan kısa bir süre sonra geçer.
Normal şartlarda 10 gün sonrasında doğum sonrası kan akışı tamamen azalarak kahverengi akıntı şekline dönmesi beklenir. Son aşamada, doğumdan sonra en fazla 6 hafta ya da 40 gün süreyle kan akışı devam edebilir. Bu süreyi aşan doğum sonrası kanama durumlarında mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir.
-5 cm civarı kısa bir kesidir. -Doğum sırasında kendiliğinden oluşacak bir yırtığa göre iyileşme daha hızlıdır.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Bol Sıvı Tüketmek
Su içmek doğum sırasında kaybettiğiniz sıvıları yenilemesine yardımcı olabilir. Ayrıca doğum sonrası oluşabilecek kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur. Dikiş yaralarının hızlı iyileşmesi için günde en az 8 bardak su içmek uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri