Mümkün olduğu kadar ev doğumlarının azaltılıp, normal doğumların hastanelerde ama ebeler tarafından yaptırılması sağlanmalı.
Ebe de kadın doğum doktoruna doğum boyunca yanında bulunduğu ve muayene ettiği hamileye ait bilgileri aktarır ve doktoru hem hasta hem de doğumun gidişi konusunda bilgilendirir. Kadın doğum doktorusadece doğum yaptırmaz.
Özlem Moraloğlu Tekin, “Kadın doğum uzmanı olan bir doktor hiçbir zaman 12-18 saat bir doğumun başında bekleyemez. Ama bir ebe bunu yapabiliyor. Doktorlar burada ancak danışman görevinde olmalı. Hastaya birebir destek veren ebe olmalı” dedi.
Perinatoloji uzmanı, diğer adıyla Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorudur ve uzmanlığını bu alanda aldıktan sonra üst ihtisas olarak Perinatoloji (Riskli Gebelik Uzmanlığı) eğitimini alır.
Ülkemizde obstetrik ile uğraşan doktorlara halk arasında Doğum Doktoru denmektedir. Doğum doktorları hastane yada kendi ofislerinde hastaların muayene ve takiplerini yapar, hastanede ise cerrahisini yada doğumunu gerçekleştirir.
İlgili 18 soru bulundu
Doğum sırasında, ebeler, annenin doğum sürecini takip eder ve doğumda yardımcı olurlar. Ebeler, doğum sonrası dönemde de annelerin sağlık durumunu takip eder, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için emzirme ve bebek bakımı konusunda danışmanlık sağlarlar.
Doğumları bizzat doktorların gerçekleşmesiyle beraber ebeler bir adım geride durmaya başladı. Üstelik değişen sadece mesleğin uygulanış şekli de değildi. Geçmiş yıllarda evde tek başına doğum yaptırmak üzere donanımlı yetiştirilen ebeler, şimdilerde eğitim hayatı boyunca bir kere bile doğum yaptırmadan mezun oluyor.
Doğum, kadın hastalıkları, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması, jinekolojik onkoloji, cinsel hastalıklar ve cinsel problemler jinekologların konularıdır. Kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bu alandaki uzman hekimlere jinekolog denir.
Ülkemizdeki sezaryen doğumların artış trendi ile uyumlu olarak ebe ve hemşireler arasında da sezaryen doğum yaygın olarak tercih edilmektedir.
Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir.
Kimler normal doğum yapabilir? Normal boy ve kiloda, doğuma engel olabilecek herhangi bir hastalığı olmayan, bebek gelişimi normal olan her kadın doğum yapabilir. Burada önemli olan anne ve bebeğin sağlıkla eve gidebilmesinin sağlanmasıdır.
eleman.net verilerine göre, Ebe 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ebe , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
Normal doğum için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip edilirsiniz fakat doğum işlemini genelde devlet hastanelerinde ebe yaptırır. Özel hastanelerde doktorunuz da yapabilir. Normal doğumda bir ebe ya da doktor tarafından gerçekleştirilecek olan doğumunuza birkaç hemşire de eşlik edecektir.
c) Doğum sürecini yönetir; travay sırasında anne ve bebeğin sağlığını izler, normal doğumları ve tabibin olmadığı hallerde acil makat doğumları yaptırır, gerektiğinde epizyotomi uygular.
Eski enerjilerine ulaşma normal doğumda biraz daha erken olup yaklaşık 6 hafta sonradır. Doğumdan sonra emzirmeyen annelerde adet 6-8 hafta sonra başlarken emziren annelerde 2 ay gibi erken ya da 18 ay gibi geç olabilir. Genel olarak doğumdan 6 hafta sonra muayene tavsiye edilir.
Doktor gerek gördüğü durumlarda rahim ağzından smear testi alabilir ya da vajinal akıntı söz konusu ise bir çubuk yardımı ile vajinadan sürüntü şeklinde kültür alabilir. Bütün bu işlemler tamamen ağrısız ve acısızdır. Spekulum muayenesinden sonra ise doktor ihtiyaç duyması halinde el ile muayeneye geçebilir.
Doktor eldiven giyerek dış genital organları muayene eder. Kızarıklık, tahriş, kist ve siğil olup olmadığına bakar. Çok kısa süren bu işlem herhangi bir acı vermez. Karından ya da vajinal yoldan yapılacak ultrasonografik inceleme ile üreme organları değerlendirilir.
Temizlik yapılmayan bir genital bölge ile doktorun karşısına çıkmak oldukça zordur ve hoş da değildir. Bu yüzden jinekolojik muayene öncesi genital bölgenin temizlenmesi gerekir. Ancak jinekolojik muayenenin hemen öncesinde ağda, epilasyon, tıraşlama gibi tüy alma işlemi yapılması birçok yönden önemlidir.
Jinekolojik muayene doktorun sorduğu bazı sorularla başlar (anamnez). Bu sorular son adet tarihi, şu andaki şikayet, adet döngüsünün düzeni, geçirilmiş hastalıklar, ailevi hastalıklar, kullanılan korunma yöntemi, varsa daha önce yaşanan gebelikler ile ilgili sorular ve diğer bazı sorulardır.
Vajinal (Alttan) Muayene
Özellikle bizim gibi cinselliğin hala tabu olduğu nispeten kapalı toplumlarda jinekolojik muayene fikri pek çok hasta için oldukça rahatsız eder ve sevimsiz bulunmaktadır. Ayrıca kadında da bir de vajinimus sorunu varsa alttan muayene mümkün olmamaktadır.
Sezeryan işlemi alanında uzman bir jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) tarafından yapılır. Ameliyathanede doktorun yanında ameliyat hemşireleri, anestezi teknisyeni ve anestezi uzmanı da yer alır.
Doktorlar, hemşireler, ebeler, değişik görevlerdeki sağlık memurları ve teknisyenleri ve laborantlar genellikle beyaz renkli önlük, üniforma ve kıyafeti tercih ediyor. Hatta bazı hastanelerde temizlikçiler, aşçılar ve hasta bakıcıları bile beyaz önlüklerle dolaşıyor.
Ebelik bölümünü sadece kadın adayların tercih edebilir. Ebelik bölümü, sayısal puan türü ile kadın öğrencilerin tercih edebileceği bir alan. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri