yeni nesil araçların enjektör ve pompasına zarar verebilir onun dışında bi zararı olmaz. yüksek hacimli bi araçsa zarar verme ihtimali dahada düşer. eski araçlara hiçbi zararı yoktur hatta eski araçlar için normal mazot eurodan daha iyidir.
Motorin ekonomik olarak benzinden daha ucuz ve faydalı görülse de benzinli bir araca motorin koyulması araçta büyük arızalar ile karşılaşılmasına neden olabilir. Çünkü dizel yakıtı olarak bilinen mazot içinde belirli kimyasallar bulunur ve bu kimyasallar motor piston parçalarında kayganlaştırmaya neden olur.
Motorin, mazot olarak da bilinmektedir. Karbon ve hidrojenden oluşan bir akaryakıt çeşididir. Dizel motorlu araçlarda kullanılmaktadır.
aracınız yeni nesil dizel ( hdi, crdi vs.) değil de düz dizel ise bi sakıncası yok. eurodizel yakıt ince olduğundan çabuk yanma sağlar, haliyle yakıt sarfiyatını arttırır, ama üstün performans sağlar.
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarla birlikte ham petrol kaynama aralığına alınan üçüncü ana ürün motorindir. Yani motorin dizel motoru yakıttır.
İlgili 38 soru bulundu
LPG (Liquified Petroleum Gas)
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
yeni nesil araçların enjektör ve pompasına zarar verebilir onun dışında bi zararı olmaz. yüksek hacimli bi araçsa zarar verme ihtimali dahada düşer. eski araçlara hiçbi zararı yoktur hatta eski araçlar için normal mazot eurodan daha iyidir.
Dizel Araçların Avantajları Nelerdir? Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinli motorlardan farklı olarak yakıt, buji gibi yardımcı elemanlar kullanılmadan basınç ile yakılır. Ortaya çıkan enerji de aracın hareket etmesini sağlar.
Şu anda Türkiyede satılan en iyi dizel: BP ultimate dizel'dir. Bahsettiğiniz 50 ppm 350 ppm kükürt oranının yanında; dizeli kalitesi konsunda en önemli parametre setan sayısıdır.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
Eğer dizel araca konulan benzin fark edilmez ve araç çalıştırılırsa aracın parçalarının zedelenmesine, işlevsiz hale gelmesine hatta patlamalara bile sebep olabilir. Dizel yakıt doldurulan aracın servise alınması, tüm deponun ve yakıt aygıtlarının benzinden arındırılması gerekir.
Yanlış dolumu yapılan aracın ateşleme sisteminde arıza oluşur. Peki arabaya yanlış yakıt konulursa ne olur? Araca deposu boş iken konulan yanlış yakıt aracın neredeyse hiç çalışmamasına sebep olur. Eğer depo dolu iken bir kısım yanlış yakıt yüklemesi yapılırsa araç performans kaybeder ve motor durabilir.
- Dizel araçların turbo sistemine en çok zarar veren havadaki toz ve partiküllerdir. Hava filtremizin orijinal veya kaliteli olması aracımızın sağlığı için çok önemlidir. Havadaki küçük tozlar yüksek devir sırasında turbomuzun pervanesine çok büyük zarar verir ve parçalanmasına neden olur.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Opet'in birincilik koltuğuna yerleştiği ankette Shell ikinci sırada yer alırken, Petrol Ofisi ise üçüncü olarak seçildi.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Araç yağ yakıyorsa motorun bittiğini işarettir. Aynı zamanda sarsıntılı ya da düzensiz bir çalışma sistemi mevcutsa bu da motorun bittiğinin bir gösterge olur. Dizel arabanın motoru, aracın yağ yakmasına göre belirlenebilir. Aracın yağ yakımı istenilen doğrultuda değilsin motorun kalitesiz olduğunun bir göstergesidir.
Dizel egzoz dumanında yer alan siyah karbon ve üzerinde bulunan poliaromatik hidrokarbon gibi kanserojen maddeler, solunum yolları ile akciğerlere ve oradan da tüm vücudun kan dolaşımına karışmaktadır.
Balpet Katkılı Motorin yakıtının düzenli kullanımı ile enjektörlerde biriken tortu temizlenir ve yakıtın akış kalitesi istenilen düzeyde tutulur. Motorda oluşan kirlilik düzensiz yanmaya sebep olur. Balpet Katkılı Motorin yakıtı motoru temizleyerek, tam ve verimli yanma sağlar.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri