Nükleer santraller, normal işletme koşullarında herhangi bir hava kirliliğine sebep olmamaktadırlar.
➢ Nükleer güç santralleri, yeniden işleme, atık işleme tesisleri veya kullanılmış yakıt depolama tesisleri gibi nükleer tesisler, çevreye salınması durumunda radyoaktif kirlilik oluşturabilecek ve insan sağlığına ve diğer canlılara zarar verebilecek miktarlarda yüksek radyoaktivite içerirler.
Nükleer santrallerde uranyumun parçalanmasıyla açığa çıkan ısı kullanılarak elde edilen buhar yardımıyla elektrik üretilmektedir. Diğer enerji kaynaklarına kıyasla çok daha düşük sera gazı emisyonuna neden olan nükleer enerjinin;, çevre üzerinde oluşturabileceği en büyük etkilerden biri nükleer kaza olasılığıdır.
Daha tipik haliyle nükleer atık nükleer patlama tarafından radyoaktif kirlenmenin yayılmasıdır. Bir kazada serbest kalan radyoaktif maddenin miktarı kaynak terim olarak adlandırılır. Kirlenme radyoaktif gazlardan, sıvılardan veya parçacıklardan kaynaklanabilir.
Nükleer Enerjinin Dezavantajları;
Radyoaktif atıklar ciddi şekilde kirlenmiş ve ölümcüldür. Bozulması binlerce yıl alır, bu da yönetimini çok hassas hale getirir. Kazaları çok ciddi olabilir. Nükleer santraller iyi güvenlik önlemleri ile donatılmıştır, ancak kazalar olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Nükleer santral çevresinde alınan radyasyon miktarı yaklaşık 1 röntgenin insana vereceği radyasyonun 50'de biri kadarıdır. Yani nükleer santral yanlış bilinenin aksine oldukça az radyasyon yaymaktadır. Nükleer enerji, termik santrallerden daha temizdir denebilir.
Nükleer enerjinin temiz enerji olarak kabul edilmesi için, radyoaktif atıkların güvenli bir şekilde depolanması ve nükleer kazaların riskinin minimize edilmesi gereklidir.
Bu nedenle söz konusu sularda önemli bir organik veya inorganik kirlenme olması söz konusu değildir. Nükleer santraller özelinde deşarj edilen soğutma sularında herhangi bir radyoaktif madde olması söz konusu değildir. Kullanılan soğutma sularının deniz ortamına en önemli etkisi termal kirlenmedir.
Düşük maliyet: Nükleer enerji, fosil yakıtlara kıyasla daha ucuzdur. Nükleer yakıtın maliyeti düşüktür ve santrallerin yakıt ihtiyacı, geleneksel fosil yakıtlara kıyasla çok daha azdır. Yüksek verimlilik: Nükleer santraller, yüksek verimlilikle çalışırlar ve uzun süreli çalışma süreleriyle, yüksek enerji üretirler.
Doğal olarak saf atmosfer az veya çok miktarda, büyük bölümü suni olan yabancı maddelerin üretimi ile kirletilir. Bunların Bu kirleticilerin başında, özellikle enerji üretiminde kullanılan, Karbon kökenli yakıtlar petrol ürünleri ve endüstriyel kirleticiler gelmektedir.
NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ ZARARLARI
Nükleer santrallerde uranyumun parçalanması ile enerjinin elde edilmesi sebebi ile kontrol altında tutulmadığı takdirde büyük oranda çevre kirliliğinde radyoaktiviteye neden olur. Bakımsız olan iyi çalışmayan ve eski olan nükleer santraller, Çernobil gibi yüksek faciaya sebep olabilir.
Kullanılmış Nükleer Yakıtın Hızla Artan Miktarı
Dünyaya sağladıkları sürdürülebilir nükleer enerji ve radyoizotop materyallerinin yanı sıra radyoaktif atıklar da üretirler. Atığın en tehlikeli kısmı, 2017 itibariyle Dünya genelinde 400.000 metrik ton ağır metal (tHM) biriktirmiş olan kullanılmış nükleer yakıttır.
Nükleer santrallerden çıkacak radyoaktif atıkların çevreye ulaşımı; rüzgar ile yağmurun yardımıyla atmosfere, göllere, toprağa, bitki örtüsüne ve sulara karışmak suretiyle olmaktadır. Bunun sonucunda da radyoaktif maddeler insan vücuduna ulaşarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Nükleer Enerji, doğal bir enerji kaynağı olmadığı için yenilenmesi mümkün değildi. Nükleer santrallerden elektrik üretmek için çeşitli işlemlerden geçirilerek zenginleştirilen uranyuma ihtiyaç duyulur. Uranyum ise diğer tüm maddeler gibi sınırlıdır ve doğal yollarla elde edilemez.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır. Bu kaynakların kullanılması ve enerjiye dönüştürülmesi sürecinde çevre kirliliğine sebep olmayan yöntemlerden yararlanılır.
Yeni nesil nükleer santrallerin işletme ömrü 60 yıl iken bu, rüzgâr ve güneşte 15-25 yıl civarındadır (Şekil 5). Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı santraller nükleer santrallere göre çok daha fazla alan kaplamaktadır.
Bu üç ülkede halen yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski olan bölgelerde yaşamaya devam ediyor. Patlamadan, 155 bin kilometrekare bölge etkilenirken, 52 bin kilometrekare tarım bölgesi 30 seneliğine kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık 404 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.
Dışarıda olunan durumlarda, beta radyasyonundan kaynaklanabilecek hasarları engellemek amacıyla şapka, eldiven, gözlük, uzun kollu giyecekler gibi kapalı elbiseleri giymek gerekir. Radyasyon ve termal yanıkların nasıl tedavi edileceğini bilmek önemlidir.
Kashiwazaki-Kariwa tesisi yedi reaktörü ve 8 gigawatt'tan fazla kapasitesiyle şu anda dünyanın en büyüğü olarak biliniyor. Bu çalışmasının nedenin altında ise Kanada hükümetinin 2035 yılına kadar net sıfır enerjiye geçme hedefi yer alıyor.
Currently displaying rows 1 to 20. ABD, faaliyetteki yaklaşık 94 bin 718 megavat kurulu güce sahip 92 nükleer reaktör ile dünyada en fazla nükleer reaktöre sahip ülke konumunda.
Dünyada en fazla aktif nükleer santral Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmaktadır. ABD, faaliyetteki yaklaşık 94 bin 718 megavat kurulu güce sahip 92 nükleer reaktöre sahiptir.
Demek ki 1 kg uranyum, 4.340.000 kg kömür ve 8.680.000 kg gazla aynı enerjiyi üretmektedir. Konuya mali açıdan bakıldığında, 2021'de 1 pound uranyum 29.63 dolara satılmaktadır. Yani 1 kg uranyumun fiyatı, 65 dolar yapmaktadır.
Nükleer Enerjinin Avantajları
Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna göre 1 kg kömür ile 3 kWh ve 1 kg petrol ile 4 kWh elektrik enerjisi üretilebilir. 1 kg uranyum ise 50.000 kWh elektrik enerjisi üretilmesine olanak tanır.
Nükleer santraller güvenli değildirler, şeklinde yanlış bir inanç vardır. Günümüzde nükleer santral kazaları da tümüyle gündemden kalkmışlardır. Sadece ABD'de 103 adet elektrik üreten nükleer santral vardır ve çevrelerine asla zararlı atıklar saçmıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri