Normal tencerelerde ise su, 100 derecede kaynar ve yemekler normal zamanında pişer. Fiziksel olarak da düdüklü tencere ile normal tencereler arasında fark vardır. Düdüklü tencerelerde güçlü bir kilit mekanizması bulunur.
Düdüklü tencerenin kemik suyu elde edilmesi gibi çok uzun süre gerektiren işlemlerde faydalı olabileceğini dile getiren Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere bazı açılardan avantaj getirebilir, ama sebze unsurunu da içeren yemeklerde genellikle içeriği etkiler.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
Tencereye mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su koyup, bir tatlı kaşığı şeker ekleyin ve mısırları 30 dakika boyunca haşlayın. Haşlanan mısırlarınızın üzerine tuz dökerek ya da tereyağ sürerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Tencereye 3 litre soğuk su, mısır ve aroma versin diye birkaç kabuk konulacak ve kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak.
İlgili 31 soru bulundu
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Tuzun eklenme zamanı da en önemli püf noktayı oluşturur. Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz.
Düdüklü tenceredeki tadı biraz yavan geldiği için ben normal tencerede haşlıyorum. Yıkadığım mısırları tencereye alıp üzerine bol su dolduruyorum. Eğer yaprakları varsa onları da tencereye atıyorum. Güzel bir aroma veriyor.
Market ya da pazarlarda rastladığınız mısırlar eğer kabuklu bir şekildeyse kabuklarını aralayıp iç kısmını mutlaka kontrol edin. Eğer taneleri çok sarı ve sertse çok uzun bir süre kaynatsanız da pişmeyecek mısırlardır bunlar.
Yine pişirme suyunun içerisine eğer mısırınız çok tatsızsa 1 çay kaşığı kadar toz şeker ve yine 1 çay kaşığı kadar tereyağı atabilirsiniz. Bu sayede lezzeti güzelleşecektir. Mısırınız yeterince taze ve lezzeti de güzelse şeker atmanıza hiç gerek yok.
Tane tane ayıkladığınız mısırları derin bir tencere içine koyun. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun. Arzu ettiğiniz kadar tuz serpiştirip, 20dk kadar haşlayın. Mısırlar yeterince yumuşadığında ocaktan alın.
Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor.
1 bardak sütünüzü ve 2 lt kaynamış suyunuzu ekleyin ve kaynatın. Tencereniz kaynayınca ocağınızın altını kısıp düşük ayara getirin ve mısırlarınızı en az 4 saat kaynatın 5 saat bile kaynatabilirsiniz. Suyu eksilirse kaynamış su ekleyebilirsiniz. Soğuk su eklemeyin.
Normal tencereye göre üçte bir oranında daha kısa sürede yemekleri pişiren düdüklü tencere, yemek yapmayı daha zevkli bir hale getirir. Ancak unutulmaması gereken nokta, her yemeğin pişme süresinin farklı olduğudur. Düdüklü tencerenin üzerinde yer alan zamanlayıcıyı, pişireceğiniz yemeğe göre ayarlayın.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Çelik Tencere Kaç Yıl Kullanılır? Dayanıklı ve uzun ömürlü olması ile bilinen çelik tencerelerin ömrü en az 30 yıl olarak belirtilse de her üründe olduğu gibi bu süre kullanıcısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Yine de normal tencere içerisinde en fazla 4 saat içerisinde süt mısır haşlanır.
3. adım: Süzülen mısırları süzgecin içerisine atın. Konservenin içindeki su, kaynamakta olan suyu etkileyeceğinden iyice süzdüğünüzden emin olmalısınız. 4. adım: 10-15 dakika mısırların su buharında pişmesini sağlayın.
Eğer tencereniz küçükse mısırları ortadan ikiye bölebilirsiniz. Ardından mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak da 1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker koyup, hafifçe karıştırın. Hazırladığınız mısır tenceresini ocak üzerine alıp, tencerenin kapağını kapatın.
Ocak üzerinde tencerede ya da tavada mısır patlatmak için mutlaka ince tabanlı tencere ve tavalar tercih etmelisiniz. Çünkü kalın tabanlı tencereler geç ısınıp geç soğuduğundan patlattığınız mısırların yanmasına neden olacaklardır.
İşte mısırın sağlığımıza olan zararları;
Yan etkileri oluşabilir. - Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. - Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Mısırlar şişmeye başladığında, rengi değişmeye başlayacak bu evreye kadar tencerenin kapağını açık tutun. Tuzunu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını biraz daha açın. Tencereyi arada bir sallayarak karıştırın. Mısırların patlama sesi kesilene kadar kesinlikle kapağı açmayın.
Mısırın son suyu ise süt çizgisinin yarıya indiği dönemde kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri