Normcu pozitivizmde denilen[74] pozitivist hukuk akımına göre normlar hiyerarşik bir şekilde sıralanmışlardır. Her norm kendisinden bir üst normun öngördüğü organ tarafından konulmaktadır. Kanun ve diğer normların nihai temeli anayasadır.
Farklı bir ifadeyle, normatif hukuki pozitivizm bu anlamıyla tasviri anlamda hukuki pozitivizmi varsayan, yani bu anlamda hukuki pozitivizmin hukukun ne olduğuna dair tespitlerini kabul eden, ancak bununla yetinmeyip hukukun bu şekilde anlaşılmasının ayrıca iyi olduğuna işaret eden bir anlayıştır.
Normativizm olarak bilinen ekolün kurucularından olan ve Yeni Kantçı olarak tanımlanan Hans Kelsen'e (1880-1973) göre normun şekil ve içerik olmak üzere iki boyutu vardır. Ona göre normun etik boyutu içerikle ilgilidir. İçerik ise hukuk ilminin ve hukukçunun uğraşı alanı değildir.
Hukuki pozitivizm, doğal hukuk geleneğinden gelen çeşitli fikirlere karşı taraf tutar. Doğal hukuk, hukuk ve adalet arasında esaslı bir bağ olduğunu savunur. Hukuki pozitivizm ayrılabilirlik tezini içerir ve bu düşünceye göre hukuki geçerlilik ve adalet arasında esaslı bir ilişki yoktur.
Hukukî pozitivizm temelde, Jeremy Bentham (ö. 1832) ve John Austin (ö. 1859) tarafından temsil edilen “iradeci hukukî pozitivizm” ile Hans Kelsen (ö. 1973) tarafından temsil edilen “normativist hukukî pozitivizm” olarak ikiye ayrılır.
İlgili 32 soru bulundu
Hart diğer pozitivistleri eleştirmesine rağmen modern pozitivist düşüncenin bir düşünürü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü öncelikle hukuk ve ahlak ayrımı üzerinde durmaktadır. Ona göre hukuk belirli bir toplumda meşru bir kanun koyucu otorite tarafından yaratılmıştır.
Sistematik olarak ilk kez John Austin (1790-1859) tarafından ortaya konulan ve modern hukuk anlayışını önemli ölçüde etkileyen analitik pozitivizm, bir hukuk sistemini belirli bir zamanda var olduğu şekliyle ele almakta ve bu sistemin sahip olduğu temel kavramları çözümlemektedir.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
İnsan için bilgide önemli olanın yalnızca olguları araştırmak olduğunu savunan akımdır. Bu akıma göre insan; olgular arasında var olan değişmez ilişkileri ya da doğal yasaları bulmalıdır. Bu anlayışın kurucusu ve temsilcisi Auguste Comte'dur.
Kökeni eski yunan Sofistleri ve Üçüncü Yüzyıl düşünürü Sextus Empricus'a kadar uzanan “Pozitivizm'' 19. yüzyılda Auguste Comte tarafından sistemli bir hale getirilmiştir. Böylece Comte pozitivizmi diye nitelendirilmiştir.
Normlar, tarif eden, açıklayan ve ifade eden kavramsal soyutlamalardan ziyade, bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik pratik anlam kavramlarıdır (cümlelerdir). Normatif cümleler, tanım yapan düze cümlelerden farklı olarak, "zorunludur" ifadeleri ve iddialarını ima ederler.
Normcu Pozitivizm: Hukuk kendiliğinden oluşmamış, bilinçli bir irade tarafından ortaya konmuştur. Hukuku yaratan ise yine hukuktur.
Hans Kelsen (1881-1973), hukuki pozitivist kuramın en önemli figürlerinden biridir.
“Kapsayıcı pozitivistler” denilen bu kişiler, erdem-temelli düşüncelerin hukukun bir parçası olabileceğini, ancak bunun için onların olduğu gibi olmasını açıkça veya örtük olarak kaynak-temelli düşüncelere borçlu olması gerektiğini savunmuşlardır.
Comte tarafından, yaşamının ilerleyen dönemlerinde geliştirilen dini bir sistem olarak Pozitivizm, kişisel/şahsi bir Tanrı'nın varlığını reddederek (Tanrı yerine) insanlığı (yani “büyük varlık”ı) yüceltme, saygı ve kültünün bir parçası olarak ele alır; bu bakımdan da Hümanizm ile bir dizi benzerlikler taşır.
POZİTİVİZM NEDİR? Pozitivizm ya da olguculuk, insan için olumlu, yapıcı olanın yalnızca olguları gözlemleyerek betimlemek olduğunu ileri süren öğretidir. Doğa bilimlerini bilginin tek gerçek kaynağı olarak gören, felsefi düşüncenin kıymetini reddeden bir burjuva felsefe akımıdır.
O, “Doğanın mutlak ve yüce bir amacı olduğu” düşün- cesini reddeder, ayrıca sadece olguları araştırmak ve olgular arasındaki sabit ilişkileri gözlemek gerektiğini savunur. Bir başka deyişle bilimin tek amacı, olgular a- rasındaki değişmez ilişkileri ya da doğa yasaları bulmaktır.
Pozitivizm, öncelikle sosyolojinin gelişmesine önemli katkılar sağlamış; Felsefede, çoğunlukla metafizik tartışmaları aşarak gerçeklikle ve olguyla sınırlı bir bilimsel tutumu ifade eden bir kavram olarak kabul edilmiş ve bilimsel felsefe olarak da anılan Mantıkçı Pozitivizm ya da Yeni Pozitivizme de öncülük etmiştir.
Bu filozoflar, aynı zamanda, pozitivizmin kurucusu Auguste Comte'un fikir kaynakları arasında da yer almaktadır.
Pozitivizm, metafizik bir temele dayanan inançların yerine olguları ve mantığı koyan bir düşünce sistemidir. Olguculuk olarak da nitelendirilen Pozitivizmde rasyonalizm, bilim ve akılcılık ön plandadır.
Pozitivizm öncelikle 18. Yüzyılda Fransız burjuvasının temsil ettiği materyalizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. Felsefi bir görüş olan pozitivizmin temel özelliği, bilimi geçerli olan tek bilgi türü olarak görmesi ve olguların üzerinde inceleme yapılabilecek tek geçerli bilgi türü olarak görmesidir.
Doğa bilimlerine uygulanan bilimsel yöntemin, topluma da uygulanabileceğini öne süren ve bu yöntem aracılığıyla toplumsal hakikatin açıklanabileceğini savunan pozitivist paradigma; günümüz düşüncesini, dünya görüşünü, toplumsal, bireysel veya en geniş anlamda kültürel bakış açısını etkilemiş bir düşünce biçimidir.
Mantıksal pozitivizm, sentetik önermeleri ve mantıksal önermeleri kabul eder, ancak felsefenin görevini metafizik önermeleri çözümlemek olarak belirtir. Felsefeden metafizik arındırmalı ve dünyanın bilimsel kavranışı ortaya konulmalıdır.
Mantıkçı pozitivizm, Ernst March tarafından geliştirilmiş bir felsefi doktrindir. Diğer adı Yeni Pozitivizm olan bu doktrinde, bir şeyin geçerli ve doğru olabilmesi için matematiksel ve mantık kurallarıyla çelişmemesi gerekir.
Pozitivizm, araştırma süreçleri bağlamında, bilginin ancak katı bilimsel yöntemlerle üretilebileceğini savunan düşünce sistemidir. Pozitivist bilim insanları tarafsız olmaya, istatiksel ölçmelere, sayılabilir durumlara ve gözlenebilir olaylara çok önem verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri