Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Ara kanamaların sürekli hale gelmesi bazı durumlarda altta yatan önemli bir nedene ve ciddi durumlara neden olabiliyor. Adet döneminin dışında görülen ara kanama genellikle rahim iç tabakası ya da rahim ağzında oluşan enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak yaşanabiliyor.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir. Ki, bu dönemde adet düzensizliği şikâyetlerinde biraz artış oldu.”
Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir.
Özellikle adet döngüsü dışında oluşan şiddetli veya uzun süren kanama, anemi (kansızlık) veya başka ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağrı: Kanama ile birlikte şiddetli ağrı veya karın ağrısı varsa, bu bir enfeksiyon, kist veya doku hasarı gibi ciddi bir sorunu işaret edebilir.
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Adet günleri dışında kanama yaşanması durumdur. Rahim içi enfeksiyonları (Endometrit), miyomlar, rahim içinde ve ucunda polip olması durumu, endometriosis, spiral kullanmak, doğum kontrol iğneleri de ara kanamalara neden olmaktadır. Rahim ağzı ve rahim içi kanserleri de ara kanama yapmaktadır.
Adetten 10 gün sonra kanama şikayetleri gebelik belirtilerine bağlı olabilir. Ek olarak dış gebelik ya da düşük riski de söz konusu olabilir. Korunmasız cinsel ilişki yaşanması halinde de ara kanamalar yaşanabilir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Aybaşı müddeti on günü geçen kadın temizlenir, namazını kılar ve orucunu tutar. Çünkü istihâze kanının gelmesi ayrıca guslü gerektirmez, namaz kılmaya mâni olmaz. Bu durum özürlü kimsenin durumu gibidir.
Hamilelik belirtileri genel olarak hamileliğin ilk 1-2 haftası arasında görülmeye başlar. Hamileliğin 1 ve 2. haftaları arasında kan damarlarının implantasyon sonucu parçalanmasıyla birlikte hafif kanama meydana gelir. Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Adet gören kadınlarda ise düzensiz ara kanamalar ve aşırı kanama meydana gelmesi rahim kanserinin ilk belirtileri olabilir. Vajinal kanama ve akıntıların haricinde rahim kanserini ilerlediği durumlarda farklı belirtiler de yaşanabilmektedir.
Çikolata kistleri olan kadınlarda ara kanama sık görülen bir durum değildir.
Pembe renkli akıntılar dönemden önce lekelenme sonucunda belirir. Ayrıca erken gebelik durumunda implantasyon kanaması anlamını da taşıyabilir. Kadınların bazılarında yumurtlama aşamasından sonra hafif lekelenmeler görülebilir. Böylece pembe renkli akıntılar ortaya çıkar.
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Kadınlarda adet döngüsü dışında da vajinal kanamalar yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalar da sık rastlanan bir durumdur. Kadınlarda adetten sonra ortaya çıkan ara kanamalar lekelenme olarak da nitelendirilebilir.
Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir. Hamile kadınların yaklaşık üçte birinde görülen bu kanama farklı sürelerde görülebilir. Genele bakıldığı zaman birkaç saat veya birkaç gün aralığında gözlenen bu durum bazen bir miktar uzun sürebilir.
Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur? Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
- Şeker hastalığı, aşırı kilo alma ya da kaybı, yabancı cismin vajinada bulunması, stres, tiroit bezi bozuklukları, ara kanama sebepleri içerisinde yer almaktadır. - Ara kanamalara neden olan bir başka neden kanserdir. - Hormon dengesizliğinin varlığı, ara kanamalara neden olabilir.
İlk ilişki sonrası kanama ne kadar sürer
Normalde kızlık zarı bozulduğunda kanamalar bazılarında birkaç damla olur ve kanama miktarı birkaç saat süren hafif lekelenme tarzında ya da adet kanamasına benzeyen miktarlarda değişkenlik gösterebilmektedir. Bazılarında ise, 3 güne kadar süren kanamalar seyredilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri