Nöro-pazarlama, çeşitli sektörlerde kullanılan çok yönlü bir pazarlama yaklaşımıdır. Perakende, gıda ve içecek, otomotiv, teknoloji ve medya gibi sektörlerde sıkça kullanılır. Bu yöntem, tüketicilerin ürün ve hizmetlere nasıl tepki verdiğini anlamak için kullanılır.
Nöropazarlama, reklamcılık alanında etkili bir şekilde kullanılır. Göz takibi teknolojisi ve EEG gibi yöntemler reklamların tüketicilerin dikkatini nasıl çektiğini ve duygusal tepkilerini nasıl etkilediğini analiz etmek için kullanılabilir.
İngilizce Neuromarketing anlamına gelen nöropazarlama bir pazarlama tekniğidir. İnsan beynini inceleyerek insanın satın alma algısındaki sonuçlardan bir strateji geliştirir. Nöropazarlama sayesinde tüketici davranışları ve bu davranışların sosyal ve psikolojik nedenleri araştırılabilir.
Markalar nöro-pazarlamayı nasıl kullanıyor? Campbell's Soup, Gerber ve Frito-Lay gibi markalar ambalaj tasarımlarını yeniden yapılandırmak için nöro-pazarlamayı kullandı. Bu gibi durumlarda tüketiciler parça parça olarak ürünün paketine maruz kalırlar ve tepkileri pozitif, nötr veya negatif olarak kayıt edilir.
Son zamanlarda pazarlama dünyasında giderek daha sık duymaya başladığımız bir kavram olan nöropazarlama; nörolojik araştırmalarda elde edilen verilerin pazarlama disiplinine aktarılması anlamına gelmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Sinir hücresi ya da nöron sinir sisteminin temel fonksiyonel birimidir. Başlıca işlevi bilgi transferini gerçekleştirmektir. İnsan sinir sisteminde yaklaşık olarak 100 milyar nöron olduğu tahmin edilmektedir. Normal bir sinir hücresi 50.000-250.000 kadar başka nöronla bağlantılıdır.
Nöronlar üç temel bölümden oluşur: dendrit, hücre gövdesi ve akson. Sinyaller dendritler yoluyla alınır, hücre gövdesinden geçer ve sinapsa yani iki nöron arasındaki iletişim noktasına ulaşana kadar aksonda ilerler.
Nöro pazarlamanın iki yöntemi bulunur. Bunlar fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (FMRI) ve elektroensefalofrasi (EEG) yöntemleridir.
Nöropazarlama faaliyetlerinde iki teknik kullanılmaktadır. Bunlardan ilki Elektroensefalografi (EEG), diğeri de Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) yöntemidir. EEG tekniğinde kişinin başına elektrotlar yerleştirilir ve beyin dalgaları izlenir.
Katılımcılara göre, nöropazarlama bir araç olarak görülmekte ve amacı kar elde etmek olan bir firma için veriler sunmaktadır. Özellikle ürün geliştirme kısmında tüketicinin istediği, ona gerçekten faydalı olabilecek ürünü keşfetmek için nöropazarlama uygulamalarını kullanmak etik açıdan bir sorun oluşturmamaktadır.
Nöropazarlama, nörobilim ve pazarlama ana bilim dallarındaki yöntem ve uygulamaların disiplinlerarası bir yaklaşımla pazarlama alanında kullanılmasını ifade etmektedir.
Nöroekonomi, ekonomi ve psikoloji disiplinlerinden yola çıkarak insan beyninin karar alma süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Nöropazarlama ise pazarlama dünyasının bu bilimsel verileri kullanarak tüketici davranışlarını ve satın alma kararlarını anlamaya yönelik çalışmalar yapmasıdır.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Nöropazarlama nedir? Nöropazarlama, tüketicinin pazarlama uyaranlarına verdiği beyin tepkilerini anlamak için sinirbilimsel teknikleri kullanan yeni bir pazarlama alanıdır. Bu bilgiler daha sonra pazarlama stratejilerini ve kampanyaları geliştirmek için kullanılabilir.
Nöro-yönetim kavramı bir şirkette yönetim süreçlerini yönlendiren beyin süreçlerine bakmaktadır. Bu, kişisel düzeyden personel düzeyine geçmekte ve çeşitli yöntemlerin, araçların ve süreçlerin başarısını tanımlayan temel süreçlerin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Nöropazarlamanın avantajlarına karşı yöneltilen eleştiriler, etik konular, kısıtları, deneklerin özellikleri, tüketici davranışlarını tahmin etme yeteneği, yetersiz literatür ve maliyetler noktalarına odaklanmaktadır (Ustaahmetoğlu, 2015: 161-162).
Nöropazarlama, 1990 yılının ikinci yarısında, ilk kez Harvard Üniversitesi'nden Prof. Gerry Zaltman'ın işlevsel manyetik tınlaşım (rezonans) cihazını (fMRI) pazarlama araştırmalarında kullandığını duyurmasıyla gündeme gelmiştir.
Zorunlu ve seçmeli derslerini ve tez savunmasından başarılı olan öğrenciler mezun edilir. İlgili program Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde/binasında yürütülecek olup, fakültenin mevcut olanakları ve fiziki alanları, yapısı, donanımı kullanılacaktır.
Sinir sisteminde görevlerine göre 3 çeşit sinir hücresi bulunur. Duyu Nöronları : Duyu organlarından beyne bilgi taşır. Motor Nöronlar : Beyin, beyincik, omurilik, omurilik soğanından vücut organlarına emirleri taşır. Ara Nöronlar : Beyin, beyincik, omurilik, omurilik soğanının yapısını oluşturur.
İşlevlerine Göre Nöron Çeşitleri
Üçe ayrılırlar: Duyusal nöronlar, motor nöronlar ve internöronlar (ara nöronlar). Duyusal nöronlar denilen özelleşmiş hücreler çevreden koku, tat, dokunma ve ses vasıtasıyla aldıkları bilgiyi beyne iletir. Motor nöronlar kasların kasılmasını kontrol ederek hareketi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri