Diğer taraftan ideal bir öğretmende; saygı, liderlik, dürüstlük ve insan tabiatını anlama gibi sosyal nitelikleri aradıkları görülmektedir. İdeal bir öğretmende aranan diğer kişilik özellikleri ise; öğretmeye karşı ilgi, duygusal denge, neşe, kendine güven ve hoşgörü şeklinde sıralanmaktadır.
araştırmada, iyi öğretmende bulunması gereken kişisel özellikler şefkatli olmak, sabırlı olmak, sıkıcı olmamak, kibar olmak ve tertipli olmak şeklinde belirlenmiştir. olmak ve öğrenci üzerinde kontrol sağlayabilmek gibi özellikler bulunması gerekmektedir.
Bunlar karmaşık problem çözme becerisi, analitik ve eleştirel düşünme becerileri, yenilikçilik, yönetim becerileri, kişiler/birimler arası koordinasyon becerileri, duygusal zekâ, değerlendirme ve karar alma becerileri, hizmet odaklılık, müzakere becerileri, bilişsel esneklik becerileri olarak belirlenmiştir (Gray, 2016 ...
İlgili 32 soru bulundu
Öğretmenin hoşgörülü, sabırlı, açık fikirli, esnek ve uyarlayıcı, sevecen, anlayışlı, esprili, yüksek basarı beklentisi olan, cesaretlendirici ve destekleyici olma gibi özellikleri kişisel nitelikleriyle ilgilidir.
Öğretmenlik mesleğinde uyulması gereken davranış ve ilkeler; profesyonellik, hizmette sorumluluk, adalet, eşitlik, sağlıklı ve güvenli ortamın sağlanması, yolsuzluk yapmamak, dürüstlük, doğruluk ve güven, tarafsızlık, mesleki bağlılık ve sürekli gelişme, saygı ve kaynakların etkili kullanımı olarak sınıflamaktadır.
İyi öğretmen sakindir, telaşlanmaz, sinirlenmez, soğuk kanlıdır, duygularını göstermez. İyi öğretmen önyargılı ve yanlı değildir, öğrencilere eşit davranır. İyi öğretmen gerçek duygularını denetler ve öğrencilere göstermez. etkili öğretmen her öğrenciye eşit davranır.
Öğretmenin temel görevi öğrenmeyi sağlamaktır. Öğretmenlerin bu görevi yerine getirebilecek mesleki niteliklere sahip olması gerekmektedir. Öğretmenin mesleki niteliği genel kültür, konu alanı bilgisi ve öğretmenlik meslek bilgi ve becerilerine bağlıdır27.
İyi öğretmen, diğer öğretmenlerin yaptıklarına ilave olarak çok farklı şeyler yapabilen ve sıra dışı sonuçları alabilen öğretmendir. Çünkü diğer öğretmelerle aynı şeyleri yapan öğretmenler, aynı sonuçları almaya mahkûmdur. İyi bir öğretmen; yerine göre hem öğretmen, hem anne-baba, hem rehber, hem arkadaş olabilmelidir.
Etkin disiplin modeli öğretmeni sınıfta güçlü bir lider tanımlar. Bu modele göre öğretmen öğrenmeyi kolaylaştıracak her türlü yapı, rutin ve kuralı saptama hakkına sahiptir. Öğretmen öğrencilerin ölçütlere uyması için diretir.
Ödüle layık görülen Hintli öğretmen Disale. Hindistan'da bir köy okulunda öğretmenlik yapan Ranjitsinh Disale, kız çocuklarının eğitim koşullarına katkıları nedeniyle 2020 Küresel Öğretmen Ödülü'ne layık görüldü.
Öğretmen, toplumun eğitim hedefleri doğrultusunda bireylere eğitim ve öğretim sunmakla görevli kişiye verilen mesleki ünvandır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde, 'Mesleği bilgi öğretmek olan kimse' olarak tanımlanan öğretmenlik, alan eğitimi ve pedagojik formasyon gibi süreçlerin ardından edinilebilen bir meslektir.
Öğretmenler mesleklerinin öğrenci, toplum, eğitim sistemi ve devlet için önemli olduğunu düşünmüştür. Öğretmenler mesleğin öğrenciler için önemini; vizyon sağlama, mesleğe hazırlama, değişim başlatma, gelecek inşa etme, ilham kaynağı oluşturma, hayatı tanıma olarak açıklamışlardır.
Öğretmen, öğrenme sürecinde öğrencilerin karşılaştığı zorluklarda onlara yardımcı olur ve yapıcı eleştirilerle onları yönlendirir. Öğretmen, öğrenme sürecinin her aşamasında öğrencilerin ürünlerini dikkate alır ve onları destekler.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
İyi Yönetilen Bir Sınıfta Görülen Özellikler
Bu tip sınıflarda öğretmenin yönlendirmesine katılım yüksek düzeydedir. Öğrenciler kendisinden beklenenleri çok iyi bilir. Başarıya odaklanmışlardır ve genellikle not ortalamaları yüksektir. Sınıf içinde kaotik ortam oluşmaz.
Araştırma bulgularına göre öğretmen adaylarına göre öğretmenlerin eğitim öğretim sürecinde etik dışı davranışları “Adaletsizlik”, “Sorumsuzluk”, “Hakaret”, “Ayrımcılık”, “Dersi aksatmak” ve “Öğrenciyi önemsememek” olarak belirlenmiştir.
Öğretmenin ahlakı kişiler arası etkileşim ve iletişim, meslekî sorumlulukları yerine getirme, eğitim hedefle- rinin gerçekleşmesi, öğretmenin rol model alınması, olumlu veya olumsuz iz bırakma, aile-öğretmen iş birliği, okul iklimi gibi konularda önemli etkilere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri