İşte nöroiktisat
Literatürde nöro- ekonomi kavramı; ''Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temel- lerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ''şeklinde tanımlanmaktadır (http: //www.noroekonomi.com/).
Ekonomi Kavramı
Ekonomi, toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan sosyal bir bilimdir. İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir. İnsanların maddi ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler, sınırlı durumdaki üretim kaynakları ile üretilir.
İktisadi akıl yürütmenin değer kazanabilmesi noktasında, detaylı hesaplama teknikleri kullanan matematiksel yöntemlere dayanan metot ve bilgiyi kazandırmayı; iktisadi davranış ve karar verme süreçlerini, piyasaların, ekonomilerin ve küresel ekonominin işleyişini kavramalarını sağlamayı amaçlar.
Ekonomi sözcüğünün; "oikia" (Yunanca: ev) ve "nomos" (Yunanca: kural) köklerinden gelir, "ev yönetimi" anlamındadır. Tüm meslekler, kuruluşlar veya ekonomik faaliyetler ekonomiye katkıda bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
Ekonomi sözcüğü oikonomia'dan, o da Yunanca "oikos" yani ev, mahalle sözcüğünden geliyor.
İktisat; Arapçada tam hedefe yönelme anlamına gelen kast sözcüğünden türetilmiş bir sözcük. Şemseddin Sami'nin ünlü sözlüğü Kamus-ı Türki'de iktisat kelimesinin iki anlamına vurgu yapılıyor: Ölçülü, ılımlı davranma ve harcamada tasarruflu olma. Sözcüğün İngilizcesi Economics, Fransızcası Économie.
yapılan üretim uzmanlaşmayı ve ilk kez işbölümü düşüncesini ortaya çıkardı. İktisat biliminin kurucusu olarak İskoçyalı Adam Smith kabul edilir.
Marx'ın bölüşüm teorisi de, değer analizinden önce ve değer analizinin dışında belirlenen bir ücret teorisine dayalıdır. Marx da Smith ve Ricardo gibi, temel olarak ücretin asgari geçim düzeyinde belirleneceğini kabul eder.
Ekonomi mi iktisat mı? Bu sorunun pratikteki kısa yanıtı: Bir fark yok! Bazı üniversiteler Ekonomi Bölümü diyor, bazıları İktisat! Aynı akademik disiplin için kullanılan iki farklı kelime demek yanlış olmayacak.
Ekonominin temelini üç ana kavram oluşturmaktadır ki bunlar bir kez içselleştirildiğinde insanların günlük olaylara bakış açılarını değiştirmektedirler: fırsat maliyeti, marjinalizm ve etkin piyasalardır.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir.
Ekonomideki diğer geniş ayrımlar arasında "olanı" tanımlayan pozitif ekonomi ile "olması gerekeni" savunan normatif ekonomi, ekonomi teorisi ile uygulamalı ekonomi, rasyonel ekonomi ile davranışsal ekonomi ve ana akım ekonomi ile heterodoks ekonomi arasındaki ayrımlar yer alır.
(Positive economics) İktisadi teorilerin dayandığı varsayımların gerçekçiliğini sorgulamadan, ampirik çıkarım ve öngörülerden hareketle iktisadi olay ve davranışları neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde açıklanmasını savunan yaklaşımdır.
Ekonomik Psikoloji,insanın hem ekonomik hayatı içerisinde yaptığı davranışları daha iyi anlamaya,hem de sosyal hayatı boyunca karşılaştığı sorunların davrtanışlarını nasıl eykilediğini araştırıp bulmaya yönelik karma bir disiplindir.
(Payment in kind) Bir alımın bedelinin veya borcun nakit olarak değil de mal olarak ödenmesidir.
Korkut Boratav'a göre rant, daha geniş bir yorumla, belki de "avanta" teriminin anlamına da geçerek şöyle tanımlanır: "devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı"dır.
Marshall, azalan fayda yasasını fiyatlara uygularken diğer şeylerin eşit olduğu varsayımı altında (paranın satın alma gücü ve sahip olunan paranın eşit olması) bir şeyin sahip olunan miktarı arttıkça marjinal talep fiyatının azalacağını ileri sürmektedir (Marshall, 1962: 80).
Pasinetti modeli Kaldor modeli ile hemen hemen aynıdır. Bu modelde de dengeleyici unsur yine fiyat uyumudur. Pasinetti modelinin Kaldor modelinden farkı sınıfsal tasarruflar hakkında yapılan bir tespittedir. Pasinetti'ye göre her iki modelde de hem işçiler, hem de kapitalistler tasarruf yapmaktadırlar.
İktisat diğer adıyla ekonomi; üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve paylaşım ile ilgili etkinliklerin tümü ile bu etkinlikleri inceleyen ve değerlendiren bir sosyal bilim dalıdır.
ktisat bir bilim dalıdır; fizik, sosyoloji vb. gibi. Dolayısıyla bilim yapar, teoriktir. İşletme ise, son yüzyılda diyelim, gelişen iş dünyasının ve girişimcilik müessesesinin ihtiyaçlarına yönelik elemanlar yetiştiren bir bölümdür.
birimlerinden elde ettiği faydaya toplam fayda (TU) adı verilir. biriminden elde ettiği faydaya marjinal fayda (MU) adı verilir. her ilave birim maldan elde ettiği fayda azalır (Tablo 1). Buna azalan marjinal fayda ilkesi denir.
Kişisel Gelir (KG), Milli gelire, transfer ödemeleri eklenip, kurumlar vergisi, dağıtılmayan kurum karları ve sosyal sigortalar kesenekleri çıkarıldığı zaman kişisel gelir elde edilir. Harcanabilir Gelir (HG), Kişisel gelirden, gelir vergisi çıkarıldığında da harcanabilir kişisel gelir elde edilir.
Ekonomi jargonunda sermaye anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri