Modem Yazılımını Güncelleyin: Modeminizin yazılımını güncel tutmak önemlidir. Modem arayüzüne gidin ve güncellemeleri kontrol edin.Eğer güncelleme varsa modeminizi güncelleyin. İnternet Servis Sağlayıcısından Bilgi Alın: İnternet servis sağlayıcınızın teknik destek hattını arayarak sorunu bildirin.
Modeminizin internet sinyalini algılamaması: Modeminiz yazılımsal veya donanımsal sebeplerle internet sinyalini algılamıyor olabilir. Böyle bir durumda, modem cihazınızı yeniden başlatmanız veya sıfırlamanız gerekebilir. Modeminizin güncellenmemesi: Bazı durumlarda modem cihazınızı güncellemeniz gerekebilir.
İnternet ışığınızın kırmızı yanması modeminizin internet servis sağlayıcınızdan IP adresi alamadığı anlamına gelir. Modeminizde WAN portu (Modemin arkasında mavi renkli port) varsa ve WAN portuna kablo takılıysa kabloyu çıkartıp LAN (Sarı renkli girişler) portlarından herhangi birisine takmanız gerekmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
İnternet Kullanılamıyor İkazının Nedenleri; Telefonun ağ bağlantılarını otomatik anımsaması sağlayan önbelleğin temizlenmesi gerekli olabilir. Telefonun uyku veya güç tasarrufu modu kablosuz bağlantıyı engelliyor olabilir. Kablosuz bağlantının IP yapılandırılması kusursuz çalışmıyor olabilir.
WLAN, ağın kullanılamayacağını gösteren bir ünlem işareti simgesi görüntüler: Yönlendiriciyi yeniden başlatın ve yeniden deneyin. Telefonunuzun ağ ayarlarını geri yükleyin ve yeniden deneyin: Ayarları açın, arama kutusuna ağ ayarlarını geri yükleyin ve ağ ayarlarını geri yükleyin.
Modem kırmızı ışık uyarısı veriyor ise bu durum internete bağlanamıyorsunuz anlamına gelir. Yeşil yanması gereken ışığın kırmızı yanması, modeminizin internet sağlayıcı firmadan IP adresi alamaması olarak da ifade edilebilir. Gerekli IP bağlantısı sağlanamadığı için var olan interneti de kullanmanız mümkün olmaz.
Yeni nesil modemlerde yanması gereken 5 çeşit ışık mevcuttur. Bu ışıklar sırasıyla Güç, İnternet, DSL, Ethernet, WLAN 2.4G ve WLAN 5G' dir.
anlamı taşır. Görüldüğü yerde hız azaltılır, durulur, kavşak kontrol edilir müsait ise geçilir...
Bilgisayarların internet erişimi yapabilmesi için için birçok ara birim mevcut ve sorun herhangi birinde olabilir, kablolu ya da kablosuz bağlantınızda “internet erişimi yok” şeklinde hata alabilirsiniz. Bu hata genelde modemde internet olmadığında ya da DNS problemi olabiliyor.
Tarayıcınızı kullanırken "Ağ bağlantısı yok - Sayfa bağlantı yeniden kurulduktan sonra yüklenmeye devam edecek." hatası alabilirsiniz. Bu sorun tipik olarak etkin veri veya Wi-Fi bağlantınız olmadığında meydana gelir. Wi-Fi ve veri bağlantısı ayarlarınızı kontrol edin.
Modem Sinyal Işıklarının Yanmaması: Modemdeki sinyal ışıklarının yanmaması, modemde bir arıza olduğunu gösterebilir. Normalde yanması gereken ışıkların hiç yanmaması veya yanıp sönmesi arıza belirtisi olabilir. WiFi Bağlantı Problemleri: Modem arızaları, WiFi bağlantısında sorunlara yol açabilir.
“Modem resetlemek nedir?” Modeme reset atma, fabrika ayarlarına döndürme işlemidir. Modeme reset atarsak, tüm ayarların sıfırlanmasını sağlamış oluruz. Resetleme işlemi sonrasında, bütün ayarlar tekrar yapılandırılır ve internet bağlantınız veya internet hızınıza ilişkin yaşadığınız sorununuz ortadan kalkar.
Resetleme işlemi için modeminizin arkasında bulunan reset yazısı altında yer alan küçük boşluğa bir iğne, kürdan, tel toka ya da benzer bir eşya yardımı ile bastırın. Bu tuşu 5 – 10 saniye basılı tutun. Bu işlem sonucunda modemin bütün ışıklarının söndüğünü ve ardından yeniden açıldığını göreceksiniz.
Öncelikle modeminizin genellikle arkasında yer alan ve “Reset” yazısı altında yer alan küçük deliği bulun. Reset tuşu bu deliğin içerisinde yer alır. Ardından bu deliğe kürdan, kalem ucu ya da iğne gibi ince bir materyalle bastırın ve 10 saniye boyunca reset tuşuna basılı tutun.
Power: Modeminizin güç ışığıdır. Sabit olarak yeşil yandığında modeminizin hazır olduğu anlamına gelir. eğer yanıp sönüyorsa modeminiz başlatılıyor demektir. Hiç yanmıyorsa modeminizde güç bağlantısı olmadığı anlamına gelir. İnternet: İnternet ışığınız sabit olarak yeşil yanıyorsa modem ISS'den IP almış demektir.
İnternet bağlantınızın hızı sürekli değişebilir, ara sıra bağlantı kopmaları ya da sinyal yetersizliği olursa sorun modeminizdedir. Bu nedenle cihaz değişikliği yapmanız gerekebilir. Modemin LED'i yanlış renk ya da hiç yanmıyorsa sorun giderme bilgileri için internet servis sağlayıcınıza danışabilirsiniz.
Eskimiş, hasar görmüş ya da çok ısınmış durumdaysa kırmızı ışık uyarısıyla hata olduğunu gösterir. 2. Modeminize bağlı olan kablolarda olası temassızlık, aşınma veya kopma olmasıdır. Böyle bir durumda internet bağlantınız kesilebilir ve modeminizin İnternet ışığı kırmızı yanar.
Bu durum genellikle fiber optik kabloda bir kesinti, aşırı bükülme ya da hasar, veya ONT (Optik Network Terminal) cihazında bir arıza nedeniyle oluşur. Bunun sonucunda internet bağlantınız kesilir ve modeminizdeki LOS ışığı kırmızı yanmaya başlar.
DSL ışığı yanmıyorsa, bağlantı hatalı yapılmış olabilir. Aynı durumda bağlantının hiç sağlanmamış olması da mümkün. Işık yanmıyorsa, modem kontrol edilmeli. Modemin hat kablosu takılmamış veya çıkmış olabilir.
Wi-Fi sorunlarını düzeltemezseniz, Android telefonunuzdaki ağ ayarlarını sıfırlamayı deneyin. Ayarlar menüsünden "Ağ ve İnternet" seçeneğine gidin, ardından "Wi-Fi" bölümüne tıklayın. Burada "Ağ Ayarlarını Sıfırla" veya benzer bir seçeneği bulmalısınız. Bu işlem, ağ bağlantılarınızı sıfırlar ve sorunu çözebilir.
Genellikle yeni teknoloji otomobillerin araç gösterge panelinde bulunan, ünlem şeklinde olan bu işaret; lastiklerin herhangi birindeki basınç kaybı için olan uyarı ışığıdır. Lastiklerinizin basıncının sürekli olarak kontrol etmenizin önüne geçen bu ikaz lambası, olası bir kazanın da engellenmesini sağlar.
Ünlem işareti genellikle fren sistemiyle ilgili bir uyarıdır; fakat tam anlamı, aracın kullanım kılavuzunda belirtildiği gibidir. Fren sıvısı seviyesi düşük olabilir veya bir fren problemi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri