Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
EMG incelemesi uzun zaman gerektiren hassas bir inceleme olduğundan acil durumlar dışında genellikle hasta ve hekim için uygun zaman belirlenir ve randevu verilerek yapılır. EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir.
EMG testi genellikle hafif bir rahatsızlık hissiyle ilişkilendirilir. İğne kullanılan EMG testinde, iğnenin kas dokusuna yerleştirilmesi sırasında bazı hastalar hafif bir ağrı veya batma hissi yaşayabilir. Bu ağrı genellikle minimaldir ve birkaç saniye sürer.
Sinirdeki aktivite elektrotlar aracılığıyla kaydedilir. Kasların incelenmesinde ise kol, bacak ya da diğer organlardan seçilen kas içine iğne şeklinde elektrot yerleştirilir. Özel üretilen ve tek kullanımlık olan bu iğneler, kastaki elektriksel aktiviteyi inceler. Her bir kasın incelenmesi birkaç dakika sürer.
EMG sayesinde hastalığın nedeni kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu belirlenir. EMG, sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını belirmek, sinir ve kasları etkileyen hastalıkları teşhis etmek ya da hasarların şiddetini tespit etmek için yapılan bir yöntemdir.
İlgili 15 soru bulundu
İncelemenin hastada kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Tetkikten 15-30 dk. sonra, EMG sonucu bir rapor halinde verilir.
Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır. Verilen elektrik akımı zararsızdır.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
EMG İNCELEMESİ KİMLERE YAPILMAZ? EMG'nin hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için elektrik verilerek yapılan sinir iletim incelemeleri bu hastalara yapılmaz.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
Beyindeki elektriksel faaliyetleri ölçmek için küçük metal elektrotlar hastanın saçlı derisine yerleştirilir. Bu elektrotlar aracılığıyla tüm elektriksel faaliyetler iletilir ve bilgisayara kaydedilir. Çekim esnasında hastaya elektrik verilmesi ya da hastanın herhangi bir ağrı rahatsızlık duyması söz konusu değildir.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
Araştırılan kasa iğnenin ucu direkt olarak yerleştirilir. İğne ucuna yakın olan kas bölgesinde o kasın kasılması için beyinden gönderilen uyarıların oluşturduğu elektriksel aktiviteler çok özel cihazlar aracılığıyla büyütülürler ve cihazın ekranından izlenirler.
EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır.
Sinir sıkışması sonrasında ağrı, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler oluşabilir. Sinir sıkışmalarının altında yatan neden genellikle tekrarlayan travmalardır. Bu durum dışında romatoid artrit, şeker hastalığı ve tiroid bezi ile ilgili hipotiroidizm gibi rahatsızlıklarda da sinir sıkışması meydana gelebilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Elektromiyografi (EMG) bir tıbbi testtir ve kas hareketlerinin elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılır. Bu test, kasların hareketlerini kontrol eden sinirlerin çalışmasını inceleyerek, kasların sağlıklı çalışıp çalışmadığını ve hangi sinirlerin etkilendiğini tespit etmeyi amaçlar.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Tek lif EMG (Single Fiber EMG);
Birinde hasta incelenecek kasta istemli olarak hafif bir kasilma yapar ve inceleme bu esnada özel bir igne elektrodla yapilir. Diger yöntemde ise incelenecek kas disaridan elektrik akimlariyla uyarilarak inceleme gerçeklestirilir. Genelde ön kol ve göz çevresi kaslarda yapilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri