Akut Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir? Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Birçok organ sisteminde sorunlara yol açan kronik böbrek yetmezliği, en çok kalp ve damar sistemini etkiler. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği riski artmaktadır. Ayrıca iskelet sisteminde oluşan sorunlardan kaynaklı kemik erimesi ve deformiteleri görülebilir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
İlgili 34 soru bulundu
Böbrek ağrısının en temel belirtisi, karın ve sırt bölgesinden yanlara vuran bir ağrıdır. Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir. Bazen idrar tahlilinden de istenmektedir ama genel olarak kan tahlilinden bakılmaktadır.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
İç böbrek hastalığı, şiddetli kanama veya oksijen eksikliği gibi nedenlerden dolayı böbreklerde oluşan doğrudan travmadan gelişmeye başlar. Kronik post-renal böbrek yetmezliği ise idrar yollarının uzun süreli tıkanmasından kaynaklanır. Uzun bir süre boyunca idrara çıkılmazsa böbrekte baskı ve hasar meydana gelir.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Dehidrasyon vücutta atık ve asit birikmesine neden olabilir ve böbrekleri kas proteinleri (miyoglobin) ile tıkayabilir. Bütün bunlar böbreklere zarar verebilir. Dehidrasyon, hızlı tedavi edilmezse böbrek hasarına yol açabilen böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarının oluşumuna da katkıda bulunabilir.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Öncelikli olarak idrar tahlilinden faydalanılır. İdrardaki fazla protein veya şeker gibi anormal durumların tespiti için idrar tahlili yapılır. İdrar miktarını ölçmek için idrar hacim ölçümleri yapılır. İdrar çıkışını ölçmek, böbrek yetmezliğinin teşhisi konusunda kullanılan en basit yöntemlerden biridir.
Maydanoz, C vitamini başta olmak üzere çok sayıda mineral ve vitamine sahiptir. Tüm bunlar böbrek sağlığımız ve böbrek fonksiyonları için faydalıdır. Bu yüzden bol bol maydanoz tüketebiliriz. Fakat maydanozdan maksimum fayda sağlayabilmek için yemeklerin içinde pişmiş maydanoz olarak değil çiğ olarak tüketmek gerekir.
Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Böbrekleriniz aşırı yüklenirse veya enfeksiyon veya diğer bir rahatsızlık nedeniyle iltihaplanırsa, böbreklerinizde ağrı oluşabilir. Böbrek ağrısı genellikle sırtınızın alt kısmında veya karınızın alt tarafında hissedilir. Bunun yanı sıra, böbrek ağrısı sıklıkla idrar yaparken de hissedilebilir.
Böbrek ağrısını sırt ağrısından ayırt etmek mümkündür. Böbrek ağrısı; sırtta olabileceği gibi vücudun yanlarına, alt karın ve kasık gibi bölgelere de yayılabilir. Bu iki ağrıyı ayırt etmeyi sağlayan bir diğer fark ise; sırt ağrısının bel kısmında, böbrek ağrısının ise kaburgaların altında daha derinde hissedilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri