Havale, beynin normal elektriksel aktivitesinin aniden bozulması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir olaydır. Genellikle kas kasılmaları ve bilinç kaybı ile karakterizedir. Havaleler birçok nedenle tetiklenebilir ve her yaş grubundaki insanı etkileyebilir.
Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.
Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin 10-15 dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır.
6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda ateşin neden olduğu nöbetlere ateşli havale denir. Havale esnasında genellikle kol ve bacaklarda şiddetli kasılma-gevşeme, gözlerde kayma veya gözlerini bir noktaya dikme, bayılma-bilinç kaybı görülür. Ateşli bir çocuktaki üşüme-titreme havale ile karıştırılmamalıdır.
Kan şekeri düşüklüğü, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama ve epilepsi gibi hastalıklar nedeniyle yaşanabilen soğuk havale; bilinç kaybı, göz kayması, kol ve bacaklarda kasma, çırpma veya pelte gibi olmak ve idrar kaçırma şeklinde kendini belli edebiliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Havale Nedenleri
“Havale neden olur?” sorusuna yanıt olarak, havaleye neden olabilen faktörler şunlardır: Epilepsi: Epilepsi tekrarlayan havalelere yol açan kronik nörolojik bir bozukluktur. Beyin, normalden farklı elektriksel aktivite patlamalarına sahip olabilir.
Şekil olarak epileptik nöbetlerden ayırt edilemez. Tek farkı alta nöbeti tetikleyen bir nedenin varlığıdır. Ateşli havale toplumda %2-5 sıklıkta görülür. Bu tür çocuklarda birinci derecede akrabalarda ateşli havale ya da epilepsi öyküsü sıktır.
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
Havaleler genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden durur ancak 10 dakikadan fazla sürdüyse ya da tekrarlandıysa çocuğu muhakkak doktora götürmek gerekir. 15 dakikanın üzerinde süren havalelerin geçmesi için doktor ilaç tedavisine başvurabilir.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Havale (konvülsiyon); çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan, birdenbire başlayan, şuur kaybı, nefes almada güçlük, kasılma ve çarpılmalarla seyreden bir durum. Havale sebepleri yaşa göre değişiklikler gösterir. Hayatın ilk iki senesinde havale görülmesi diğer yaşlara göre daha fazla olur.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Beyin hücrelerinin normal dışı bir aktivite göstermesi sonucu ortaya çıkan, vücuttaki istemsiz kasılmalara, tıp dilinde konvülsiyon, halk arasında da havale (nöbet) adı verilmektedir.
Ateşli havale geçiren bir çocukta ileride zihinsel gerilik olmaz. Ancak ateş sırasında, nöbetler aralıksız, uzun süre sürerse, yani febril “status epileptikus” durumu oluşmuşsa durum değişir. Bu çocuklarda konuşma bozukluğu, nörolojik sekeller ve epilepsi ortaya çıkabilir.
Atesli Havale Nedir? Bebeklerde ve küçük çocuklarda ateslenme ile birlikte ortaya çikan nöbetlerdir. Nöbet sirasinda çocuk genellikle etrafta olanlara ve söylenenlere cevapsiz hale gelir. Kol ve bacaklarinda kasilmalar ya da tamamen gevsek bir hal olabilir.
* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
Altı yaş ve altındaki çocuklarda en az bir kere havale geçirmiş olma istatistiği %2 ile %5 arasında bilinir. Ancak ailesinde daha önce bu tarz rahatsızlıklar yaşamış çocuklarda, havale görülme oranı %8 ile %22 arasındadır. Havale riski kaç yaşına kadar sorusunun cevabı ise genellikle altı yaş ve altı olarak görülür.
Ateşli havale genellikle vücut ısısının 38 derecenin üzerine çıktığı zamanlarda olur, bilincin kaybolması, tepkisiz kalma, gözlerin yukarı kayması, aniden nefesini tutma-morarma, kasılma, kol ve bacaklarda titreme şeklinde hareketlerin biri veya birkaçı eşlik eder.
Gönderici, alıcı hesabın IBAN numarasını ve banka bilgilerini girdikten sonra transferi gerçekleştirir. Havale işlemi genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında tamamlanır ve alıcı hesaba para anında geçer.
Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin 10-15 dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır.
EEG incelemesinde ise beynin elektriksel aktivitesinde bir anormallik olup olmadığı incelenir. EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri