Matematik çok evreli bir bilimdir. Yayılma alanının ve derinliğinin sınırı yoktur. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir.
Matematikte, soyut ilişkiler aranır ve bunları ifade eden teoremler ispatlanır. Öte yandan, matematik, bir bilimsel yöntem veya bilimin dili olarak da kabul edilir. Doğası gereği rasyonel tarafı aşikâr olan matematik, empirik bir bilim olmaktan çok, mantık gibi biçimsel bir bilimdir.
Matematik, sayıları ve şekilleri mantık kuralları ile inceleyen soyut bir bilimdir. Üç temel alandan oluşmaktadır: Analiz, Cebir (ve Lineer Cebir) ve Kümeler Teorisi. Geri kalan tüm matematik alanları (Topoloji, Geometri, Diferansiyel Denklemler, Sayısal Analiz, Kategori Teorisi...
Pozitif Bilimler: Deney yöntemine dayanan fizik, kimya, biyoloji gibi bilim dallarıdır. 3. Rasyonel Bilimler: Matematik, mantık gibi akla ve mantığa dayalı olan bilimlerdir.
Fen bilim dallarından; fizik, kimya ve astronominin varlığı düşünüldüğünde, bu bilimlerde temel özellik, gözlem ve deneye dayalı, aynı zamanda da ölçülebilir olmasıdır. Oysaki matematik, soyut bir bilim olmakta ve temel konusu da sayılar ve çevremizde gördüğümüz şekillerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Matematik; sayma, ölçme, istatistiksel ifade etme gibi ihtiyaçlardan oluşmuş bilimdir. Aynı zamanda diğer bilimler, araştırmalarını yazıya dökerken matematiği dil olarak kullanır. mantık gibi biçimsel bir bilimdir. Bu yüzden matematikte; deney, gözlem ve kuram yoktur veya dolaylı biçimde var olabilir.
Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.
Felsefe bilim değildir. Felsefe daha çok bir düşünüş şekli, bir hakikate ulaşma isteğidir. Beşeri bilimler gibi gözlem ve deney felsefe de bulunmaz.
Matematik Nedir: Aklımıza ilk geleniyle Matematik Aritmetik, Cebir, Geometri gibi Pozitif ilimlerin ortak adı diyebiliriz.
H.Spencer'in yaptığı sınıflandırmada; 1) Soyut bilimler (matematik), 2) Soyut-somut bilimler (astronomi, fizik, kimya,mekanik), 3) Somut bilimler (biyoloji, psikoloji, sosyoloji). Bilimler, belli bir mantık çerçevesinde; tarih bilimleri ve doğa bilimi adıyla yapılan sınıflandırmalar da denenmiştir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Fizik ile matematik arasındaki temel fark fiziğin nihai olarak materyal gerçekliğin açıklanmasıyla ilgileniyor olduğudur. Fizik teorilerin öngörülerini deney ve gözlem sonuçlarıyla karşılaştırmak suretiyle ilerler, öte yandan matematik dünyada gözlemlenebilecek şeylerin ötesinde, soyut kalıplarla ilgilenir.
Günümüzde ise fizik; madde, enerji ve bunların birbiri arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olarak tanımlanır. Fizik bir bakıma en eski ve en temel kuramsal bilimdir; onun keşifleri doğa bilimleri'nin her alanı hakkındadır çünkü madde ve enerji; doğanın temel ögeleridir.
Sosyal bilimlerin tipik örnekleri ise sosyoloji, psikoloji, antropoloji, ekonomi ve tarihtir. Bu bilimlerin de birtakım dalları vardır. Formel bilimlere gelince, bunların tipik örnekleri de matematik, geometri ve mantıktır.
Kaynakların kullanımı
Tarih bilimi nesnel verilere, olgulara dayanan bir bilimdir, ancak nesnelliği bütünüyle yansıtması mümkün değildir.
Bütün bu açıklamalar bir arada değerlendirildiği zaman görülecektir ki edebiyat hem bir sanat dalıdır hem de bir bilim dalı.
Psikoloji, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve duygusal yaşamlarını bilimsel yöntemler kullanarak açıklamaya ve değerlendirmeye yönelik temel bir bilim dalıdır.
Anabilim dalları, sosyal bilim dalları ve fen bilimi dalları olarak ifade edilebilir. Her iki alanda da farklı bilim disiplinlerinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bilim dallarının özelliklerinin ve görevlerinin ise kendi içinde farklılık göstereceğini söylemek de mümkün olmaktadır.
Sayısal bölümü öğrencilerin ağırlıklı olarak matematik, geometri, kimya, biyoloji ve fizik derslerine odaklanması gereken, nispeten yoğun bir alandır. Bu alanı seçen öğrenciler özellikle son senelerinde sözel içerikli konulardan uzaklaşarak tamamen sayısal dersler üzerine yoğunlaşırlar.
Tarihe yardımcı bilim dalları Arkeoloji, Kimya, Coğrafya, Antropoloji, Kronoloji, Filoloji, Paleografi ve Sosyolojidir. Yazının icadından önceki dönemde ise tarih bilimine paleografi, epigrafi, nümizmatik ve heraldik bilimler hariç diğer bilim dalları yardımcı olmuştur. İnceleme Alanları Nelerdir?
Eğitimin bir bilim olup olmadığını anlamak için çeşitli tanımlamalar ve kaynaklardan yararlanarak yorumladığımızda eğitimin bir bilim dalı olmaktan çok başlı başına bir olgu olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Eğitim ile bilim birbirleri ilişkili bir sarmal haline gelmiş iki olgudur ve birbirlerini tamamlar niteliktedirler.
Tıp, hastalıkların teşhisi, prognozu, tedavisi ve önlenmesi bilimi ve uygulamasıdır.
Bu anlamda sosyal bilimler bilimin konusudur çünkü bilimsel metotla sosyal dünya üzerine bir çok çalışma yapılmış ve veriler elde edilerek kuramlar üretilmiştir. Zaten bu nedenle sosyal bilim deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri