Sindirim sistemi, idrar yolları, kalp ve damar problemlerine neden olabilir. İlerleyici olabilir, ancak diyabetin kontrol altına alınması ile nöropati riski düşürülebilir. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Ancak ilerlemiş diyabetik nöropati çoğu zaman acı verici ve rahatsız edici bir hâl alabilir.
İleri derecede kas kayıpları, ciddi şekil bozukluklarına yol açabilir. Kontrolsüz kas hareketleri: Periferik nöropati nedeniyle beyin ve sinirlerin arasındaki bağlantı etkilenebilir. Bu durumdan kaynaklı olarak sinirler, kontrolsüz şekilde çalışarak kaslarda kramplara neden olabilir.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı ciddi anlamda etkileyebilir. Hatta ağrılar, uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, keçeleşme, iğne batmaları gibi belirtileri vardır. Motor ve duysal nöropati (sensorimotor): Motor ve duysal sinir liflerini etkileyen nöropatidir. Kas güçsüzlüğü ile el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, hissizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
İlgili 22 soru bulundu
Nöropati Nelere Yol Açar? Sinirlerde hasar oluşması sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılara yol açar. Ağrının yanı sıra yanma, uyuşukluk ve güçsüzlük de görülebilir.
Kemoterapiye bağlı periferik nöropati, ilerleyici ve kalıcı bulgularla kendini gösterir.
-Diyabetiniz varsa kan şekerini yönetmek gibi nöropatinin altta yatan nedenini tedavi etmek, -Sağlıklı dolaşımı teşvik etmek için sigarayı bırakmak, -Uykuyu iyileştirmek için kafeinden kaçınmak, -Vitamin eksikliğini önlemek ve damar sağlığını desteklemek için sağlıklı beslenmek özellikle önemlidir.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Diabetik nöropati tanısı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir bir nörolojik muayene ile konur. Muayenede kan basıncı, kalp hızı, kas gücü, yüzeyel duyu bozukluğu (dokunma, ağrı ve ısı), vibrasyon ve eklem pozisyonuna bakılır.
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Nörotmesis durumunda, sinirin kendi kendine iyileşme şansı çok düşüktür ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi müdahale ile bile tam fonksiyonel iyileşme garanti edilemez. Periferik sinir hasarının iyileşmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon ile desteklendiğinde daha olumlu sonuçlar elde edilir.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Nevralji, el ve ayakta sinir sıkışmaları, sinir iltihapları, B vitamini eksiklikleri, diyabet, romatizmal hastalıklar, genetik sinir hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları, kanal daralması, zehirlenme gibi pek çok durum sinirlerde hasar oluşmasına neden olur.
Enfeksiyonlar, hastalıklar, ilaçlar, yaralanma ve travmalar, toksinler gibi faktörler nöropatiye yol açabilir. Nöropati bazı durumlarda herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Çevresel sinirlerin fonksiyonlarının engellenmesiyle ağrı, halsizlik, uyuşma ve karıncalanma gibi birden fazla semptom görülebilir.
İyi bir kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı, Tip 1 diyabette nöropatiyi önler. Yine de belirtiler fark edildiğinde bu, bir doktor tarafından incelenmelidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, nöropati doğrudan önlenemez. Sendromlara bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Öncelikle belirtilmesi gerekilir ki Nöropatik Ağrı, herkeste farklı tedavi sürecinin oluşabileceği bir rahatsızlıktır. Kimi danışanlar bu sorunu aylar içinde çözerken kimi danışanlar ise yıllar içerisinde zor çözüm buluyor. Eğer yeterince şanslı iseniz de bu rahatsızlık kendiliğinden çözülüp gidiyor.
Diyabetik Periferik Nöropati
Sinir hasarı, diyabetin uzun süreli bir komplikasyonudur. Yüksek kan glikozuna (şeker) uzun süreyle maruz kalmak periferik sinirlere zarar verir. Erken dönemde yukarıda belirttiğim diyet yaşam biçimi ve ozon tedavisine başlanırsa Periferik nöropati önlenebilir.
Beyinden başlayıp bedenin uç bölgelerine kadar ulaşan sinirlerin farklı sebeplerle zarar görmesi ya da işlevinin bozulması ile beraber hissedilen ağrıya nöropatik ağrı denir. Ortaya çıkan ağrı herhangi bir belirti vermeden kendini göstermektedir.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Görüldüğü üzere, hastalıklar birbirini çok kolay tetikler ve etkiler. Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
SiİNİR UCU İLTİHAPLARI NEDENLERİ ŞUNLARDIR:
-B12 ve folat gibi çeşitli vitamin eksiklikleri sinir ucu iltihabına yol açabilir. -Aşırı alkol tüketimi sinir ucu iltihabına neden olabilir. -Kemoterapi ilaçları sinir ucu iltihabına sebep olabilir. -Çoklu miyelom ve lenfoma gibi kanserler sinir ucu iltihabına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri