Dokunma duyusunda azalma, ağrıyı daha az hissetme, uyaran yanıtında azalma, karıncalanma hissi, ağrıyı çok fazla hissetme, normalde ağrı oluşturmayan uyarana bağlı olan ağrı, uyarana karşı anormal olarak ağrılı tepki verilmesi, rahatsız edici anormal his bulguları bize nöropatik ağrıyı düşündürür.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir. Ağrılar zamanla sinir hücre kılıfında yapısal değişiklikler oluşturur ve ağrıyı kalıcı hale getirir. Herkese faydası dokunabilen tek bir tedavi yöntemi yoktur. Bazen ilaçlarla, bazen aktivitelerle ilerlenir.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar.
Nöropati, diyabetin birçok insanı etkileyen yaygın bir komplikasyonudur. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yanma ve halsizliğe neden olur.
İlgili 24 soru bulundu
Birçok çalışma, nöropatik ağrı ile B vitamini eksikliği arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği, nöropatik ağrının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir.
Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı etkileyebilir. Hatta nöropatik ağrı uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçerken bazı vakalarda aylar hatta yıllar sürebilir.
Kas zayıflığı ve felç: Nöropati nedeniyle gerçekleşen sinir hasarı, kasların zayıflamasına neden olur. Bu nedenle el ve ayak parmaklarında hareket zorluğu, düşük ayak ve güçsüzlük görülebilir. Zayıflık, vücuttaki tüm kas gruplarında ortaya çıkabilir.
Herhangi bir nedene bağlı nöropati oluşması durumunda, belirli bir sinir grubu hasar görür. Nöropati oluşmuş farklı sinirlere farklı tedaviler gerektirse de ortak noktalardan biri sinirlerin kan ve oksijene ihtiyaç duymasıdır. Bu iki şeyi sinirlere yeniden veren her türlü tedavi nöropatiden kurtulmayı sağlayabilir.
Öncelikle belirtilmesi gerekilir ki Nöropatik Ağrı, herkeste farklı tedavi sürecinin oluşabileceği bir rahatsızlıktır. Kimi danışanlar bu sorunu aylar içinde çözerken kimi danışanlar ise yıllar içerisinde zor çözüm buluyor. Eğer yeterince şanslı iseniz de bu rahatsızlık kendiliğinden çözülüp gidiyor.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır. Girişimsel tedavi süreci gerektiren bir hastalık süreci var ise algoloji hekimlerinden yardım alınabilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Görüldüğü üzere, hastalıklar birbirini çok kolay tetikler ve etkiler. Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Duysal nöropati ise sadece ağrı, dokunma, sıcaklık gibi çevreden gelen duyuların sinyallerini taşıyan sinirlerin etkilendiği periferik nöropati tipidir. Bu tür nöropati yaygın olarak el ve ayaklarda iğne batmaları, karıncalanma, sertleşme uyuşma ve yanma hissi gibi şikayetler ile birlikte görülür.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Enfeksiyonlar, hastalıklar, ilaçlar, yaralanma ve travmalar, toksinler gibi faktörler nöropatiye yol açabilir. Nöropati bazı durumlarda herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Çevresel sinirlerin fonksiyonlarının engellenmesiyle ağrı, halsizlik, uyuşma ve karıncalanma gibi birden fazla semptom görülebilir.
Nöropatik ağrı türleri de öncelikle periferik (çevresel) ve santral olarak ikiye ayrılabilir. Periferik nöropatik ağrı türü, her tür çevresel sinir hasarlarını içerir, örneğin diyabet ve diğer nedenlere bağlı her tür polinöropati, sinir sıkışmaları, sinir yaralanmaları, injeksiyon nöropatileri, sinir kesileri gibi.
Nöropatik ağrı, sinir sistemine zarar veren uzun süreli (kronik) bir ağrı türüdür. Nöropatik ağrının yaralanma, cerrahi, diyabet, zehir, enfeksiyon ve kanser gibi birçok olası nedeni vardır. Nöropatik ağrı 'elektriklenme', sıcak veya soğuk yanması gibi tanımlanabilir. Genellikle deride veya hemen altında hissedilir.
Sinirler travma nedeni ile zedelenebilir, kopabilir, bazı çevresel anatomik yapılar nedeni ile basıya uğrayabilir ve sıkışabilir. Bu durumlarda basının kaldırılarak sinirin rahatlatılması ya da kesik uçların bulunarak ya uç uca dikilerek tamiri veya araya bir sinir dokusundan parça konularak tamiri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri